Yaşlanmanın günümüzde bir hastalık gibi algılandığı ve her ne pahasına olsun kaçınılması gereken bir öcü gibi yansıtıldığı malum. Oysa yaşlanma doğal bir süreç. Vampir değilsek (burada enerji vampirlerinden söz etmiyorum, Bram Stoker’ın Drakula’sı gibi kurgusal vampirleri kastediyorum) ve ölümsüzlük iksiri de henüz bulunmadıysa (aslında bulunduğunu ama bunun dünya genelinde sınırlı sayıdaki çılgın bilim insanının gizlediğini iddia eden komplo teorisyenleri, biraz müsaade edin lütfen) hepimiz öleceğiz. Fakat telaşa mahal yok. Sonsuza kadar yaşayamayabiliriz ama yaşadığımız kısa ömürde nasıl sağlıklı kalabileceğimize (bunun kısmen de olsa elimizde olduğuna) dair kanıtlar sunan bir kitaptan bahsetmek istiyorum sizlere bugün.
Doç. Dr. Gülşen Meral’in kaleme aldığı Genlerle Dans adlı kitabı, oldukça revaçta iki kavramı inceliyor: “Longevity” ve “Epigenetik.” Ön sözünü Emeritüs Prof. Dr. Mustafa Camgöz’ün yazdığı bu eser; Genlerimiz Bize Ne Anlatır?, Epigenetik Nedir?, DNA Kaderiniz Değildir Epigenetiğim Nasıl Değişir?, Genlerle Dans Edebilirsin, Epigenetiğini Değiştirmek İstiyorsan Yaş Alıp Yaşlanmamak İçin Ne yapabilirsin?, Longevity, Muhafız Genleri Uyandırabilirsin, Nutrigenetik Temelli Epigenetik Takviye Kime Ne Olur Ne Olmaz ve Hastalıklarımı Nasıl Yendim? gibi başlıklardan oluşuyor.
Kitapta her okurun kolaylıkla anlayabileceği tanımlamalar ve bilimsel araştırma verileri ustaca harmanlanmış. Ayrıca kişisel deneyimler ve önerilerle okuyucuya yol gösterici pratik bir rehber niteliğinde. Bu noktada sizlerle defterime aldığım notlardan kısa alıntılar paylaşmak isterim:
“Epigenetik, bireylerin yaşam tarzının ve çevresel faktörlerin gen ifadelerini nasıl etkilediğini gösteren bir bilim dalıdır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimi gibi stratejilerle bu genetik ifadeler olumlu yönde değiştirilebilir.”
“Fiziksel aktivitenin kanser, metabolik, kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi veya tedavisi için epigenetik mekanizmalarda önemli bir rolü olduğu bulunmuştur. Egzersiz muhafız genleri uyandırmaktadır.”
“Araştırmalar, Tai Chi’nin DNA’daki izleri değiştirme ve sonuç olarak gen ifadesini etkileme gücüne sahip olabileceğini göstermektedir. Epigenetik değişim için düzenli egzersiz gerekmektedir.”
“Yaşlanmayı geriye çevirmek birçok kişiye bilimkurgu gibi gelebilir ancak epigenetik ve nutrigenetik alanlarındaki yeni araştırmalar bu sürecin mümkün olabileceğine dair umut verici ipuçları sunuyor.”
Kitaptan aldığım kıssadan hisse: Tai Chi’ye başla 🙂
Sevgiyle kalın.