Anı Yaşamak

Selen Timuçin 44 Görüntüleme Yorum ekle
5 Dak. Okuma

Depresyondaysanız geçmişte, endişeliyseniz gelecekte, huzur içindeyseniz şu anda yaşıyorsunuzdur.
(Lao Tzu)

Geçmiş geçmişte kaldı, dedi içinden bir ses. Herkesin diline pelesenk olmuş şu sözler geldi aklına.

Anı yaşa, anı yakala, anda kal.

Kendi kendine birkaç kez tekrar etti bu sözleri. Bu sözler onun için ne anlama geliyordu, neden sürekli karşısına çıkıyordu? Bir sebebi olmalı diye düşündü. İhtiyaca binaen demek ki… Nerede eksiğin varsa hayat sana onu tamamlatmak istiyor diye düşündü.

Anı yaşamak öyle pervasızca yaşamak demek değil. Kalbinin sesini dinle gerisini boşver demek de değil. Yaşadığın anın önemini kavra, geçmişe takılmadan geleceği kurgulamadan şimdiki zamanın farkındalığını arttır demek.

Fırsatları kaçırma, nefes aldığını hisset, düşünceler arasında boğulma, planlı yaşa ve hayatı akışına bırak. Keşke demekten ama diyerek cümlelerine başlamaktan vazgeç. Dün geçti, geçmiş bir illüzyondu, yarın henüz gelmedi. Hayatı kaçırmamak için etrafında olup biten şeylerin daha çok farkına var.

Hayat avuçlarından kayıp giderken geçmiş ve gelecek takıntılarıyla sabrını tüketme. Başarısızlığa uğramış olabilirsin. Pişmanlıkların olabilir… ki pişman da olma hatalarından. Bunlar senin kayıpların değil. Sen hatalarından çok şey öğrendin, bunları kazanım olarak gör. Hepsini bir kenara bırak. Geçen her saniyenin değerini bilenlerin, hayatın tadını çıkaranların yaşama felsefesidir, anı yaşamak.

Pek çok felsefi ve dini öğretiye göre mutluluğun sırrıdır anı yaşamak. Sürekli şikâyet etmek, başkalarını suçlamak, bahaneler üretmek, günah keçisi aramak sadece yerinde saymak ve geriye gitmektir.

İnsan, kurbanlık koyun gibi mi yoksa kötü giden şeylerin farkına varıp onları değiştirmek için yaşamak ister? Hayatın akışında birtakım şeyleri değiştirmek kişinin kendi elindedir. Ve bunun için en iyi zaman şimdidir. Bırak geçmiş hoş bir anı olarak kalsın ve gelecek için umut hep var olsun. Gerçek mutluluk için sadece bu anı yaşa. Hayatın şimdiden ibaret olduğunu unutma. Çünkü daha sonra çok geç olacak.

Yaşadıkların, tecrübelerin bırak inceldiği yerden kopsun. Geçmişin izlerinin geleceğin kaygısıyla kopmasına izin vermezsen gün gelir en sağlam yerinden kopar, canın yanar. Kulak ver, Mevlana’nın sözüne; “Güzel günler sana gelmez, sen onlara yürüyeceksin.”

Filozofların yarı deli,yarı dâhisi olan Friedrich Wilhelm Nietzsche’nin insan duyguları tahlili konusunda nokta atışı yaptığı özdeyişlerden biri geldi aklıma:

“Beni öldürmeyen acı güçlendirir.”

Yaşam içerisindeki sıkıntı zorluk ya da ne gerek var dediğimiz her şey aslında bizi güçlendirebilecek bir fırsattır. Yaşam zıtlıkların dengesi üzerine kuruludur.

İyi ve kötü, zevk ve acı, gündüz ve gece, ışık ve karanlık. Her birinin varlığı, diğerinin anlamını güçlendirir. Önemli olan bu dengeyi kabullenmek ve bu doğrultuda kendi dengemizi kurabilmek ve koruyabilmektir.

İnsan, ruhuna iyi gelen şeylerle beslenir ve bunlardan haz duyar. İyi gelme evresi bittiğinde ise hazzı da hoşnutluğu da son bulur. Sonrasında zarar verme evresi başladığında çare aramaya başlar. Kendi çıkarları doğrultusunda ise çözüm yolları bulur.

İnsanın hayatında başarısız olduğu noktalar mutlaka vardır. Hayatın akışı içinde bu çok doğaldır. Kimse, hayatın her alanında başarılıyım diye iddia edemez. Önemli olan başarısızlığın insana kattığıdır. Kişi, yaptığı hatalardan ders çıkarır ve bunları tekrarlamazsa bunlar onun gelişimine katkı sağlayacaktır. .

“Başarısızlık, sonraki başarıların temelini oluşturur.” felsefesiyle bakıldığında aslında ondan korkmamak gerekir.

Bu söz, bilim insanları tarafından doğrulanmış ve onaylanmıştır. Yaşamdaki sıkıntıları güzel özetleyen ve hatta göğüsleyen bir cümledir. Düstur edinilmesi gereken bir mottodur bana göre.

Her şey yolundayken zihinsel olarak güçlü olmak normaldir. Gerçekten güçlü olup olmadığınız zor zamanlarda ortaya çıkar.

Sevdiğiniz birini kaybetmek,

Sağlık problemi yaşamak,

İlişkilerinizde sorun olması,

Parasal problemler…

Bunların hepsi zor günler geçirmenize sebep olabilir. Karşınıza çıkan engelleri algılama biçiminiz zor zamanlardan geçerken takınacağınız tavrı etkileyebilir. Zorluklar sizin daha önceden farkına varamadığınız güçlü yanlarınızı ortaya çıkarabilir. Karakterinin güçlü yönleri ile başarıya ulaşacağını bilmeli insan. Ve geçmişte yüzleştiği zorlukları hatırlayıp nelerlerle mücadele edebildiğini bilmesi, kişinin içinde bulunduğu andaki sorunlarla mücadele etmek için ihtiyaç duyduğu gücün farkına varmasını sağlayabilir.

İnsan yaşamın kıymetini, yaşamak için nedenlerini düşündüğünde her türlü sıkıntının üstesinden gelebilecek gücü kendinde bulur.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version