Çiftlerde Ortak Yaşam İlişkisi – 2

Serap Güven 40 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Merhabalar,

Bu yazımda kadın-erkek ilişki yansımalarından bahsetmek istiyorum.

Bir kadını ele alalım. Kız olarak dünyaya geldiği için erkek kardeşlerine göre daha fazla oranla, daha fazla baskı altında tutulan bu kadın, evlendikten sonra giderek geçmişteki ezikliğini gösterecek tutumlar göstermeye başlayabilir. Evlendiğinde önce kayınvalide egemenliği altına giren kadınlarda bu tutumlar, anne olduktan sonra gelişmeye başlayabilir. Bu kadının davranışları geçmişin öfkesiyle güçlendiği için evlendiğinde mutlu olma şansı azdır. Davranışları bu kez başka uca gitmiştir. Kocası ve çocukları üzerinde üstü kapalı açık yada kapalı bir egemenlik kurmaya çalışırken kendi bağımlılık eğilimleri görmezden gelmiş olmanın yalnızlığını yaşar. Geçmişteki ezikliğini şimdiki egemenliği ile temeldeki değersizlik duyguları olur. Verdiğinin karşılığını alamadığı sanısında olduğu için açık yada dolaylı olarak çevresini suçlayan, kendisine layık bir kocaya varamamış olduğundan yakınan ve kendi mazoşizmi ile çevresini bunaltan bir kadın görüntüsü ortaya çıkar. Bu kadının kızı olduğunda ona kendi kadınlığına ilişkin değersizlik duygularını aşılayabilir ya da hoşlanmadığı cinsiyetinin kendisine anımsattığı için ona karşı itici ve reddedici davranışlar geliştirerek ilgisini erkek evlatlarına yöneltebilir.

Egemen ve mutsuz diğer annesin oğluna karşı tutumunu incelersek, görünürde farklı ama temelde özdeş bir tutumu seçebilir. Anne ezikliğinin öfkesini açık ya da üstü kapalı bir biçimde oğlundan çıkarabilir. Yalnızlığını veya mutsuzluğunu giderebilir.

Anne-kız ile 2.ci annenin oğlunun ilişkilerinin karşılaştığını ve bir ilişkiye geçtiklerini varsayalım En sık rastlanan biçimiyle bu annenin kimliği ile beslenen egemen bir kadının, bu kadının egemenliği ile güçlülük sandığı için onunla ilişkiye geçen aynı zamanda onun egemenliğinden ürken bir erkeğin beraberliği olacaktır. Böyle bir ilişkide çeşitli olasılıklar söz konusu olur. Kendine olan güvensizliğinden ötürü erkeğine karşı bir anne tutumu geliştirerek onu kendine bağımlı kılmaya çalışabilir. Bu da çiftler arasında düşmanca tutumlara neden olabilir.

Sevgilerimle.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Serap Güven
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version