Dikkat! Kandırılıyorsunuz

M. Su Kaya 16 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Tahmin ediyorum ki biri “100 liranı çöpe at, o zaman ben mutlu olacağım.” dese kimse bunu gerçekleştirip parasını çöpe atmaz, hatta güler. Ama bunu hepiniz yapıyorsunuz, hatta sadece 100 liranızı da çöpe atmıyorsunuz, binlercesini çöpe atarak gerçekleştiriyorsunuz bunu. Nasıl mı? Sırf hayatınızda bir kere olacağı için bütün paranızı düğünlere yatırarak.

2022 yılının fiyatlarına baktığımızda mobilyalar, beyaz eşyalar, mutfak araç gerekçeleri vs. yaklaşık olarak 120.000 TL tutuyor. Bu rakam bile oldukça fazlayken sadece beyaz ve kabarık bir elbiseye 10.000 TL gibi bir miktar para vererek satın alıyorsunuz, takım elbise dediğimiz damatlık 4.000 TL. Ortalama bir düğün salonu kiralamak ise 5.000 TL’den başlıyor. Davetiyeler, yemekler gibi ıvır zıvır şeylerden bahsetmiyorum bile.

İnternet üzerinden yaptığım bu araştırma ortalama bir fiyat iken sizin karşınıza çıkan fırsatçı insanların isteyeceği fiyatları tahmin edemiyorum.

Peki bu kadar para verilen düğünlerde tam olarak ne yapılıyor? Tanıdık tanımadık herkes çağrılıyor, pasta kesiliyor, nikah kıyılıyor, herkesin üzerine sorumluluk binmesine neden olan takı töreni ise cabası. İnsanlar bunu destekten çok borç olarak biliyor ve o kişiye o parayı vermek için sürekli bir etkinlik olmasını bekliyor. Eğer istedikleri etkinlik yakın bir zamanda olmazsa altının oynayan aşağı yukarı fiyatı ise insanları zor duruma sokmaktan başka bir şey yapmıyor. Ayrıca onlarla aynı görüşte olmayan ve bu yüzden bu yükün altına girmek istemeyenler bile takı borçları yüzünden yine parayı har vurup harman savurmak zorunda kalıyor.

Niye insanları eğlendirmek için bu kadar para veriyoruz? Eğer bunlara para harcamazsanız diğerlerinden altta mı kalmış olursunuz?

Eğer altta kalmamak ve herkes gibi olmak isterseniz birkaç saat içinde sürekli size bakan insanların arasında ter dökerek sözde eğlenebilirsiniz, bunu yapmakta özgürsünüz.

Ama bir farklılık yapmak ve kimseyi bu yükün altına sokmak istemezseniz paranızla ve sevdiğiniz kişiyle istediğiniz yerleri görme fırsatı elde edebilirsiniz. Hem bu eğlenceniz hemen bitmez, haftalarca tadını çıkarabilirsiniz.

“Tamam bu daha mantıklı, peki neden kimse sesini çıkartmıyor?” kısmına gelelim. Sosyal medya üzerinden şöyle bir hikaye okumuştum: Gelin ve en yakın arkadaşı kuaföre gidip topuz yaptırmak istemiş, düğünlerinin olduğunu söylemeden yaptırıp çıkmışlar. Birkaç gün sonra bunu öğrenen kuaför ise onlara çok kinlenmiş. Nedeni ise topuz için onlardan sadece 200 TL almasıymış, eğer düğünlerinin olduğunu söyleselerdi gelin başı adı altında 2000 TL alacaktı. İşte şaşalı düğünlerin hala varlığını koruma nedeni bu; kuaförler, düğün salonu sahipleri, müzik organizasyoncuları, kıyafet dükkanları ve çok dahası…

Hayatta bir kere bunu yaşayacağım demekle çok haklısınız. Çünkü hayatta bir kere bunu yaşayacağınız için çevreniz size sadece bu zamanda maddiyat olarak yardım edecek. Lütfen onu çevrenize tuttuğunuz düğün salonunda dans etmeleri karşılığında geri vermeyin, yapılan bu yardımı değerlendirip kendiniz için harcayın. Nereye harcayacağınızı şaşırıp göğe havai fişek attırmayın mesela, birine olan sevginizi bir sürü canlıyı öldürüp gök yüzünü kirleterek göstermeyin. Son model koltuklarda oturmak kimsenin işine yaramayacak veya dolaplarınızın dolması için kenarda kirlenecek tabak setlerine gerek yok.

En iyisine sahip olmak sadece birkaç kişiyi geçmenizi sağlar, en iyisi olmanız ise binlercesi.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan M. Su Kaya
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version