Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Yangın Güvenlik Önlemleri Yeterli mi?

Serkan Aydemir 126 Görüntüleme 1 Yorum
3 Dak. Okuma

Seul’ün 453 kilometre güneyinde Busan’da bir apartmanın yeraltı otoparkında şarj olurken bir elektrikli araç alev aldı. Elektrikli araç yandı ve yanına park eden beş araç etkilendi.

Aralık ayında 70 yaşındaki bir taksi şoförü, Seul’ün 230 km güneyindeki Yeongju’da duvara çarpmış ve tamamen elektrikli araçtan kaçmayı başaramadığı için hayatını kaybetmişti.

İtfaiyeciler arabayı açamadı ve sıcaklığın 1000 santigrat dereceye ulaştığı bildirilen alevleri söndürmeleri yaklaşık iki saat sürdü.

Örneklerde görüldüğü gibi elektrikli araçların şarj dolumu esnasında yangın riski görülebilmektedir. Çözüm yasaklamak mı?

Elektrikli araçlarda kullanılan kurşun asit (lead acid) veya çinko hava (zinc air) ve nikel metal hidrit (NiMH-Nikel Metal Hydride) aküler şarj sırasında hidrojen gazının ortaya çıkmasını sağlar. Yeterli havalandırma olmayan kapalı ortamlarda hidrojen gazı konsantrasyonu patlama meydana getirecek dereceye yükselebilir. Hidrojen renksiz, kokusuz, tatsız, zehirleyici olmayan yanıcı bir gazdır. Bu konunda yeterli miktarda havalandırma önlem boyutunu üst seviyeye çıkarabilir.

Daha önceki yazılarda belirttiğim gibi buradaki yangın boyutunun önemli kısmı batarya yangınlarıdır. Aracın bataryasında meydana gelen yangını bastırma kuvveti şu dönemlik zayıf kalacağı için etrafa gerek konveksiyon gerek radyal ısı şeklinde yayılım sağlayacaktır. Patlama yada parlamaya karşı dayanımlı pasif güvenlik önlemleri alınmadan( yapısal) kapalı otoparklara elektrikli alınmamalıdır. Bu konuda ısrar devam ederse yangınların çoğalacağını hep birlikte göreceğiz. En önemli noktada özellikle sitelerin kapalı otoparkları risk faktörünün daha yüksek olduğu kısımlardır.

Elektrikli araç şarj istasyonları tamamı şarj cihazı, kablo ve araca bağlanan konnektörden oluşur. Yangın çıkma nedenleri; kimya pilinin aşırı şarj, ekipman arızası veya mekanik darbe nedeniyle arızalanması, termal kaçak olayına neden olması gibi bir çok neden sayabiliriz. Yangın esnasında yoğun zehirli gaz salınımı, hızlı alev ve tekrar alevlenene batarya riskin en önemli ayrıntılarıdır.

Ülkemizde elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının sayısı artmaktadır. Güvenlik önlemlerine bakıldığında istasyonların izole alanlarda yapılması, 2 aracın şarj esnasında en az 3 metre mesafe bırakılması, yeterli manevra alanı, enerjiyi kesecek acil stop düğmeleri, araç ile istasyonu bağlayan kabloların ayırıcı özellikleri ilk alınan önlemler olarak gözükmektedir. Bu yangınlarda özel bir söndürücü bulunamaması nedeniyle aktif söndürme alanında çözüm sunulamamaktadır. Her istasyon için ayrı risk değerlendirilmesi yapılarak güvenlik faktörleri arttırılmalıdır. Detaylı çözüm acil durum sistemi kurularak geniş bir yelpazeden bakılmasında fayda bulunmaktadır.

TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE VE YENİ ÜRÜNLERİ TANIDIKÇA YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN DE GELİŞİM GÖSTERMESİ KAÇINILMAZ OLMALIDIR.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
1 Yorum
  • Değerli bilgileriniz için teşekkür ederiz. Yangın denince aklıma siz geliyorsunuz 👏🏻👏🏻

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version