Farklılık Zenginliktir

Erdal Özaydın 61 Görüntüleme 2 Yorum
3 Dak. Okuma

Farklı olmak; insanın duygu, düşünce ve fikirleriyle, yaşam tarzıyla, inanç ve ideolojileriyle, eğitim, kültür ve statüsüyle ve bunun gibi bazı yönleriyle toplumdan ve bazı kişilerden ayrı olmak, faklı olmak demektir. Farklı olmak için, yukarıda saydığım ayırıcı unsurlara sahip olmak gerekir. Bu ayırıcı özellikler; bilgi, birikim ve yaşamı deneyimlemek, sormak ve sorgulamak, üzerine düşünmek sonucunda, toplumda ve diğer bazı kişilerde beğenilmeyen bazı davranış ve düşünceleri eleştirmek veya onlardan farklı düşünmek ve bakmak neticesinin bir eseridir.

Farklı olmak, farkındalık uyandırır toplumda. Aynı, eşit ve benzer bir toplum tek tip olduğu için dışarıdan hiçbir şey fark edilmez ama tek tip ve benzer olanın içinde en ufak bir değişiklik ve farklılık her zaman dikkat çeker ve fark edilir. Bu yüzden farklılık farkındalık uyandırır. Farklılığın olduğu her yerde bir zenginlik vardır. Bu görsel anlamda, fikirsel, kültürel, bilgi ve bilimsel, teknolojik ve üretkenlik açısından her zaman bir zenginliktir. Farklılık; toplumsal sorun çözmede, kalkınmak ve gelişmekte en önemli zenginliktir. Eğer bir toplum hep aynı düşünüyorsa ve hep problem ve sorunlarla karşılaşıyorsa bu problemin en büyük sebebi, bu toplumun aynı veya benzer düşünmesi ile alakalıdır. Hâlbuki toplumda olay ve olgulara farklı bir bakış açısıyla bakmak, at gözlüklerini atmak, geniş pencereden bakmak her problemin çözümü için elzemdir.

Eğer ben veya benim gibiler bir olaya aynı bakıyorsa bu büyük problemler doğurur. O olaya farklı bir bakış açısıyla yani farklı bakan hep çözüm üretici olur. Benim görmediğim çözümü başkası görür ve çözer. Bu nedenle farklılık her anlamda bir zenginliktir. Farklılık görsellik anlamda da bir zenginliktir. Faklı olmaya rağmen bir arada bulunmak ve birlik beraberlik içinde toplanmak her zaman toplumun gelişmesi, kalkınması, bilinçlenmesi ve zorluklara direnmesi açısından çok önemlidir. Gökkuşağı farklı yedi rengiyle bir arada olduğu için güzeldir, birdir, birliktedir ve estetiktir. Yani biz farklı fikir, duygu, düşünce ve kültüre rağmen bir arada birlikteysek toplumca güzel ve çözüm üretici oluruz, tıpkı gökkuşağı gibi.

Eğer bir toplum her yönüyle tek tip bireylerden meydana geliyorsa o toplumun güzel bir geleceği olamaz. O toplumda her anlamda problemler ve kaoslar meydana gelir. Farklılığa rağmen anlayış çatısı altında birleşmek; her anlamda çözüm getirir. Toplumu her yönüyle zenginleştirir, geliştirir, kalkındırır. Bu yüzden farklılık zenginleştirir.

Toplumsal sorun çözmede, ilim, bilim ve teknikte, duygu, düşünce ve fikirde, kültür, edebiyat ve sanatta farklı olmak ve farklı bakış açısına sahip olmak buna rağmen bir olmak ve birlikte koordineli hareket etmek, bunu olgunlukla yürütmek; her zaman bir zenginliktir. Bu yüzden farklılık zenginliktir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version