Hayatımızı Nasıl Anlamlı Kılabiliriz

Erdal Özaydın 27 Görüntüleme 1 Yorum
3 Dak. Okuma

Allah, insanlara doğum ile ölüm arasında yaşayacağı bir ömür vermiştir hayatta. Bu süreç içerisinde hayatımızda her türlü zorluk, acı, üzüntü ve bilmediğimiz meçhul şeylerle karşılaşacağız. Bunlarla karşılaştığımızda hem mutlu hem mutsuz oluruz. Bazen sevinir bazen üzülürüz. Bazen tüm yaşam enerjimizi emer, bunaltır, ruh halimizi sıkar ve hayattan tat ve zevk alamaz bir duruma geliriz. Bazen de çok mutlu oluruz. Ama sürekli gelgitli bir hayat, insanı canından bıktıracak dereceye, hatta intihara bile getirebilir. Hayat yaşanılmaz bir hal almaya başlayabilir. Peki hayatı bize zindan eden, bizi bunaltan, ruh halimizi bozan şeyler nelerdir?

Bize hayatı yaşanılmayacak dereceye getiren şeyler nelerdir? Bunla insanı; insan olmaktan ve insanî değerlerden uzaklaştıran şeylerdir.

Bize hayatı zindan eden, hayatı anlamsız ve tatsız kılan sebepler şunlardır:

Sevgisizlik, imansızlık, değersizlik, önemsizlik, özgüvensizlik, amaçsızlık, umutsuzluk, inançsızlık, hedefsizlik ve ilkesizlik.

İnsanı insan yapan değerler; insanın hayatında varsa ve bunlar pratiğe geçirilirse hayata ve zorluklara karşı daha dirençli, dirayetli ve sabırlı olunabilir insan. Bu nedenle hayatı daha anlamlı, renkli, zevkli ve daha yaşanılabilir hale getirmeliyiz. Peki;

Hayatımızı Nasıl Anlamlı Kılabiliriz?

Hayatımızı şöyle daha anlamlı, renkli, zevkli ve yaşanılabilir hale getirebiliriz:

Severek, sevilerek, Allah’a iman ederek, inanarak, ümit ederek, kendine güvenerek, cesaret ederek, değer görüp kendini önemli ve insan olarak hissederek, amaçlar edinerek, hedefler koyarak ve bazı ilkelere bağlı kalıp yaşayarak. Eğer biz; hayat yaşanılmaz, dayanılmaz, çekilmez olduğu bir durumda bunlar bizim ruhumuzu, zihnimizi ve bizi bunalttığı bir anda bunları hayatımızda pratiğe geçirirsek hayat daha anlamlı, renkli zevkli ve yaşanılabilir bir hale gelebilir. Çünkü bunlar bizi insan yapan insanî değerler ve gereklerdir. Biz bunları yaşayarak, yaşatarak insanî duygu, düşünce, bağ ve ilişkileri geliştirebilir ve bunlardan yola çıkarak umudumuzu, inancımızı, amaç ve hedeflerimizi diri tutarak hayatımızı daha anlamlı ve güzel hale getirebiliriz.

Hayatımızı anlamlı kılmak için; hayatta insanî değer ve gereklere bağlı kalarak sevmek, sevilmek, iman etmek, değer görmek, değer vermek, amaçlar edinmek, hedefler koymak ve ilkelere bağlı kalıp inançlı yaşamak ve umut etmek ile mümkün olabilir. Hayatta her zaman bir şeyler için mücadele etmek ve yaşamak hayatı anlamlı, güzel ve özel kılmıştır. Anlamlı bir hayat istiyorsak boşa değil, bir şeyler için yaşamak ve mücadele etmek gerekir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
1 Yorum
  • İnsanların çoğu yaşanmamış bir hayattan ölüyor diyor ya Rilke, evet “Anlamlı bir hayat istiyorsak, boşa değil bir şeyler için yaşamak ve mücadele etmek gerekir.” Kaleminiz daim olsun hocam.
    👏👏👏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version