Her Çocuk Özeldir Filmine Pedagojik Açıdan Bakalım

Kadir Kaya 141 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Yerdeki Yıldızlar filmi adından da anlaşılacağı üzere yakınımızda olup da zekasının, davranışlarının, güzelliğinin ve sevecenliğinin farkına varamadığımız öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarımızı konu alıyor.

Öğrenme güçlüğü kısaca okuma, yazma, dinleme, konuşma ve matematik alanlarından birinde öğrenme sürecinde zorluklar yaşamasıdır. Zeka seviyeleri normal ve normalin üstünde olmakla birlikte farklı tarzda öğretim yöntemleri kullanmak onların akademik gelişimine doğrudan, sosyal ve psikolojik gelişimine dolaylı katkıda bulunacaktır.

Filmin baş karakteri Ishaan yaramazlık yapan, sürekli başını derde sokan, yalnız kalmaktan ve anlaşılamamaktan incinen bir çocuktur. Okulda derslere karşı pek ilgisiz, başarı seviyesi arkadaşlarına göre bayağı geride kalmıştır. Babası tarafından azarlanan, okuldaki başarısızlığından dolayı ceza verilen abisinin derslerdeki başarısıyla hep kıyaslanan Ishaan’ın durumu giderek daha da kötüye doğru gitmektedir. Ailesi en sonunda çareyi başarılı biri olur diye yatılı okula vermekte bulurlar. Burada işler Ishaan için iyi gitmemektedir. Ishaan giderek içine kapanmakta, derslerdeki başarısızlığı sürmektedir. Bir keresinde teneffüsteyken o kadar sıkılmıştır ki okuldan kaçmıştır. Her şey Ishaan için kötü giderken hayatı resim öğretmeni Nikumbh (Aamir Khan) ile değişmeye başlar. Resim öğretmeni ondaki bu farklılığı görerek hemen müdürle ve aileyle iletişim kurar. Onları Ishaan ile özel çalışması konusunda ikna eder. Ailenin ve okulun ihmal ettiği nokta çocuğunun yetenek ve ilgilerinin görmezlikten gelmekti. Resim öğretmeninin onu anlaması, öğrenme güçlüğü yaşayan çocukları tanıması Ishaan’ın hayatını değiştirdi. Olumlu özelliklerini ortaya koydu. Yapamadığı başarısız olduğu alanlarda çalışmasına, gelişim göstermesine yardımcı oldu.

Resim öğretmeni Yeteneklerini ortaya çıkarmak için Ishaan’a destekçi olur. Sene sonunda bir resim yarışma düzenlenir. Ishaan’ın çizdiği resim, resim öğretmenin yaptığı resimden daha güzel seçilir. Yarışmada birinci olur. Ishaan ailesinin ona karşı tutumu değişmiştir. Artık değerli olduğunu hissedecek, bir şeyleri başarabileceğine inanacaktır. Çevresi ile ilişkileri iyi yönde ilerlemesiyle birlikte Ishaan’ın akademik başarısına da yansıyacaktır.

Ishaan öğrenme güçlüğü yaşıyor olmasına rağmen resimde yeteneği olan belki ilerde büyük ressamlar arasında yer alacak yaratıcı bir çocuktur. Ishaan ailesi tarafından başarısızlığından ötürü yatılı okula gönderilmesini resim albümünde ifade etmiştir. Sayfalar boyunca aile üyelerinin çizimini yapıyor. Görünüşte her sayfada aynı kişiler ve detaylar. Fakat sayfalar ilerledikçe Ishaan kendisini yavaş yavaş aile üyelerinden ayrıldığını betimliyor. Resim albümünün sayfalarını başından sonuna doğru hızlı biçimde çevirdiğinde giderek ailesinden ayrıldığını görüyoruz. Duygularını ifade etmenin bir yolu olarak resimleri kullanmıştır. Sigmund Freud bu durum için söylediği söz ne kadar manidardır: “Her çocuğun oyun oynarken yaratıcı yazar gibi kendi dünyasını yaratmanın ötesinde aslında kendi hayatını onu memnun edecek biçimde yeniden düzenlediğini soyleyebilir miyiz?”

Resim öğretmeni daha önce hiç kimsenin yapmadığı onda değersizliğe özgüvensizliğe yol açan durumları ortadan kaldırdı. Resim konusunda onu destekledi, gelişimsel sorununu çözmek için çalışmalar yaptı. İlgi ve sevgi karşısında Ishaan solmuş bir çiçeğin yeniden filizlenmesi gibi gelişim gösterdi. Resim öğretmeni Nikumbh filmin bir bölümünde şu çarpıcı örneği verir: Solomon Adalarında yerel halk tarım için kullanacağı arazi üzerindeki ağaçları yok etmek için enterasan bir yönteme başvururlar. Ağacın yanında kötü sözler, hakaretler, beddualar okunur. Ağaçlar iki gün sonra yaprakları dökülür ve kurumaya başlar. Bu durumda bitkiler bile sevgisizlikten kururken çocuklarımıza şefkat gösterilmediğinde, anlaşılmadıklarında istenmeyen durumlar baş gösterir.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Kadir Kaya
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version