Huzursuz Bacak Sendromu

Halil Akın Kalkan 44 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen sorunlu bacak ameliyatı, dolgulardaki rahatsızlıklar nedeniyle parçaların hareket etme isteği ve ihtiyaçlarına neden olan kronik bir hareket bozukluğudur. Bu bozukluk genellikle akşam veya otururken bir şekilde ortaya çıkar. Bacaklarını hareket ettirebilmek için kontrol edemeyen bir isteğin dinlenmesinden ve yanma, manipüle edilme gibi acı verici olmasa da oldukça rahatsız edici hislerden sözler ederler. Rahatsızlık dinlenirken ortaya çıkar ve genellikle geceleri daha da kötüleşerek sizi uykudan uyandırır. Bu durum aynı zamanda kişinin kronik uyku bozuklukları ve stresin iyileşmesine de neden olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromunun Belirtileri

Semptomlar genellikle tek bacakta rahatsızlık hissi ile başlar. Rahatsızlığın manipüle edilmemesi, batma, çekilme, zonklama, ağrı, sürtünme ve elektrik çarpması gibi ifadelerle anlatılabilir. En temel semptoma karşı konulamaz bir şekilde hareket ederek hareket etmektedir. Semptomlar genellikle tek bacakta rahatsızlık hissi ile başlar. Rahatsızlığın manipüle edilmemesi, batma, çekilme, zonklama, ağrı, sürtünme ve elektrik çarpması gibi ifadelerle anlatılabilir. Parçalardaki rahatsızlık hissi genellikle dinlenirken başlar. Bu nedenle durum genellikle akşamları ve geceleri daha da kötüleşir. Ciddi hastalığı olan kişiler, dolgular veya kalçalar, gövde, kollar ve hatta yüz gibi kişilerin diğer kısımlarında rahatsızlıklar yaşayabilirler. Bacaklardaki bozukluklar ilk başta farklılaşmasa de istirahat halinde meydana gelebilir fark edilebilir hale gelebilir ve görülebilirken veya uzarken ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu rahatsız edici olabilir ve kişinin günlük olarak daha fazla yaşadığı ve yaşam ritmini bozabilir. Genel bölgedeki yaygınlığı %5 ila %15 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Huzursuz bacak sendromu seçenekleri erkeklere göre daha sık görülür.

Çoğu durumdaki ameliyatın açık ve acil bir nedeni yoktur. Bazı sinir bilimcileri, ameliyatın dopamin adının verilen hormonun şekliyle ilgili olabileceğine dikkat çekti. Dopamin hormonunun kas hareketinin kontrolünde rol oynar. Bu nedenle düzensiz bacak sendromu olan dopaminin istemsiz bacak hareketlerinin üzerinde etkili olabilmesi sağlanır.

Huzursuz Bacak Sendromunun Etkileri

Huzursuz hastalık hastanesinin belirti ve etkileri nedeniyle kişinin yaşam kalitesi düşebilir; kaygı, uykusuzluk gibi psikolojik sorunları artırabilir.
Yaşam kalitesi Araştırmaya göre, düzensiz bacak sendromu olan kişiler, bu durumu olmayan kişilere göre daha fazla uyku sorunu yaşıyor ve sağlık durumları daha kötü. Bu sendrom, yaşamın sınırlarının kötü olduğunu iddia eden hafif hastalık olan bireylere safra hastalıkları yükünü göstermektedir. Uykusuzluk hastalığı birkaç çalışma şiddetli rahatsızlık ağrı sendromunun ciddi ve rahatsız edici uykusuzluklara yol açabileceği görüldü. Çeşitli anket ve röportaj çalışmaları, sorunlu bacak sendromu olan hastaların yarısından fazlasının düşmesi ve uykuyu sürdürmede sorunların yaşadığını bir şekilde göstermektedir.

Kayıtsızlık ve Anksiyete

Araştırmalar, sorunlu bacak sendromu olan kişisel kaygı oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Özellikle 60 yıl sonrasında yapılan, serbest bacak sendromu olan erkeklerde virüs riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Kronik bir hastalıkla yaşamak, uyuyamamak, kendini yeterince dinlenmiş hissetmek ve bireysel olarak devam etmek, bireysel kaygı ve stresin artmasının nedeni olabilir. Kardiyovasküler hastalık Huzursuz bacak hastanesi olan kişinin yüksek tansiyonu, diyabet ve kalp hastalığına yakalanma riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğu görülmektedir.

Sonuç olarak huzursuz bacak hastanesi ciddi veya kalıcı bir seyir izlemesi halinde, tedavi zor olabilir. Uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesine ek olarak alevlenmesine katkıda bulunan zayıflığın belirlenmesi bu aşamada faydalı olabilir.

Sendromun kişinin olumsuz etkilerinin göz önüne alınması bu süreçte profesyonel ruh sağlığı desteğinin sağlanması önemli görülüyor. Fizik fiziksel yanı sıra uyku ve beslenmenin düzenlenmesi, hastalıklarla ilgili soru ve endişelerin paylaşılması, yaşamın gidişatı gibi terapilerle birlikte çalışmak için tedavi sürecini kolaylaştıracaktır.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version