Kelimelerin Önemi

Erdal Özaydın 86 Görüntüleme 1 Yorum
2 Dak. Okuma

İnsanlar arasındaki iletişim, muhabbet ve diyalogda duygu, düşünce ve fikirleri taşımakta; her varlığa bir isim olmakta ve bir şeyleri tanımlamak ve anlatmakta belli manalar taşıyan birer taşıma aracı rolünü üstlenmiş enstrümanlardır. Bazı kelimelerin kullanıldığı yer ve zamana göre temel anlamının dışında farklı anlamları da taşır. Bu da kelimelerin anlam zenginliği sayesinde çok şeyi anlatmak, tanımlamak, açıklamak açısından az kelime ile çok şeyi anlatmak manasında bize avantaj sağlar.

Kelimelerin insan hayatındaki rolü çok büyüktür. Kelimeler sayesinde insan duygu ve düşüncelerini, fikirlerini, istek ve arzularını dile getirir. Kelimeler; bir toplumun iletişimi, sosyolojisi, psikolojisi, ilim, fen ve teknolojik gelişimi, kültürel ve medeni kalkınması için elzemdir. Bu ve bunlar gibi insanın temel gerekleri ve ihtiyaçları olan şeylerin gelişimi ve ilerlemesi için önemlidir.

Kelimeler bazen tek başına bazen de sistematik ve düzenli olarak bir araya gelip mesaj ve yargılar bildirir. Kelimeler; konuşmanın temelini oluşturduğu gibi, insanlar arasındaki sevgi, saygı, dostluk, aile ve toplumsal bağların sağlanması ve güçlenmesini sağladığı gibi bunların bozulmasına da neden olabilir. Kelimeler zamanında, yerinde ve tonunda kullanılmalı. Eğer yersiz, zamansız ve tonsuz kullanılırsa; olumsuz anlamlar ve etkiler doğurarak iletişime ve insanlar arasındaki insanî bağlara zara verir. Kelimeler düzeni sağladığı gibi yanlış kullanılması esnasında düzensizlik de doğurur. Bu sebeple kelimeler sayesinde toplumsal alış veriş, toplumsal ticaret, ulaşım ve bir çok medya organının gelişimi, eğitim ve öğretim, sağlık vb. şeylerin daha da gelişmesine katkı sunmuştur. Kelimeler sayesinde dünyada yüz binlerce hatta belki milyonlarca farklı diller konuşuluyor. Bu yüzden kelimeler toplumsal iletişim ve kalkınmada çok önemli rollere sahiptir.

Kısacası; insanın her yönde gelişimi ve kalkınması, iletişim ve diyalog geliştirmesi, eğitim ve öğretimin sağlanması, ilim, bilim, fen ve teknikte gelişmesi ve yükselmesi, bir şeyleri ifade edip anlatması, önemli mesaj ve bildiriler vermesi gibi sayamayacağım daha çok şeyin sağlanması kelimeler sayesinde oluyor. Bu nedenle insanlık kelimelerle başlamıştır. Hayat kelimeler üzerinde kurulmuş ve insanlık tarihi kadar eskidir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version