Metilasyon

Nazan Sena Kalem 28 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Kimyasal bir bileşiğe metil grubunun eklenmesiyle oluşan biyolojik bir reaksiyondur. Vücutta bir metilasyon döngüsü bulunmaktadır. Bu döngü vücut iç dengesini sağlar. Bu döngünün sağlıklı işlevi biyokimyasal yolakların da sağlıklı olmasıyla ilişkilidir.

Vücuttaki DNA hasarı, protein metabolizmasının bozulması ve uzun süre ağır metale maruz kalmak bu döngüde de hasara yol açabilir.

Metilasyon döngüsünün sağlıklı olması hastalıklardan korunma adına da önem teşkil eder. Özellikle psikiyatrik rahatsızlıklar, alerjik hastalıklar ve hormonal bozukluklardan korunmak adına bu döngünün işlevi önemlidir. Metilasyon döngüsünün yavaş çalıştığı kişilerde takıntılı eğilimler ve sosyal yaşamdan soyutlanma gibi psikolojik rahatsızlıklar görülürken; döngünün hızlı çalıştığı kişilerde anksiyete bozukluğu, düşük hayat enerjisi ve metabolizma yavaşlığı görülebilmektedir. Bu döngünün dengede olması demek vücudun da dengesini oluşturacaktır.

Günümüzde %100 metilasyon durumu hakkında bilgi veren test ve tahliller bulunmasa da yapılan çalışmalara göre ipucu alacağımız birçok nokta bulunmaktadır. Özellikle Metilasyon Döngüsü Paneli Testleri yapılarak MTHFR genine ve diğer genetik tarama testlerine bakılabilir. Ayrıca serum folat, B12, serum homosistein ve histamin seviyelerine de bakılarak durum değerlendirmesi yapılmalıdır.

Metilasyonda oluşan bir bozulma canlının kansere yakalanma riskini arttırabilir. Yapılan çalışmalarda tümör hücrelerinde hipo veya hipermetilasyon durumu gözlemlenmiştir.

Günümüzde yapılan epigenetik çalışmalar, bireyin beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminin genler üzerindeki aktivitesini araştırmaktadır. Özellikle biyoaktif diyet bileşenleri üzerinde durulmaktadır.

Yapılan başka bir çalışmada ise A,C vitamini ve selenyum, çinko, kalsiyum yönünden yeterli beslenenlerde kanser insidansı düşük bulunup DNA hasarına karşı koruma sağladığı açıklanmıştır.

Dokuların yenilenmesi, gen ekspresyonu ve DNA regülasyonunda metilasyon önemli bir yere sahiptir. Bunun için beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurularak vücut toksititesini azaltan besinleri tercih etmeliyiz (Antioksidan Besinler).

Vücut vitamin ve mineral seviyeleri de biyokimyasal yolakların sağlıklı çalışması için elzemdir. Bu yüzden mutlaka bu parametrelere de dikkat edelim.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Diyetisyen
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version