Narsist ve Manipülatif Bireyler (Gaslighting)

Gülizar Çalık 62 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Narsist demek kısaca bireyin yalnızca kendi isteklerini önemsediği, kendine hayranlık duyduğu bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu bireylerin en büyük belirtisi empati yapamama, kibirli olma ve kendisine özel davranılmasını isteme gibi özellikleridir. Bu kişiler genelde kendilerine dev aynasında bakan, kendi özelliklerini abartan, kendine hayranlığı yüksek, fazlaca ilgi bekleyen benmerkezci kişilerdir. Narsistlere göre onlar her zaman diğer insanlardan üstündür. Narsist bireyleri mutlu eden birkaç ufak şeyler de başarı, hırs ve güçtür. Bu uğurda neyi harcadıklarını göremezler. Gözleri sadece hedefe kilitlenir.

Narsist bireyler aynı zamanda empati yoksunu oldukları için manipüle etmekte de oldukça başarılıdırlar. Kendileri suçlu bile olsa manipüle yöntemiyle masumu oynamayı çok severler. Yaptıkları şeyleri inkar edip bir de sizin yapmadıklarınızı yapmışsınız gibi gösterebilirler. Sizi küçümseyip sürekli yaptığınız işleri eleştirerek sizi anında ekarte edebilirler.

Narsistler ona yönetilen herhangi bir sorundan kaçmak istediklerinde “Ne alakası var?” , “Abartıyorsun.” ya da “Çok alıngansın.” gibi cümlelerle sizi kolayca manipüle edebilirler. Buradaki amaç kafa karıştırmak ve sorunu kendisinden uzaklaştırmaktır. İşin içinden çıkmak isteyen küçük manipülatif narsist dostlarımız bazen çareyi eski olaylara ve o olaylardaki hatalarınıza bağlayıp önünüze sunabilir. Eğer hatırlamıyorsanız vay halinize çünkü narsistler bu durumda yalan söyleyip sizi de bu yalana inandırmaları da muhtemeldir.

Tek başına yeterli olmayacağını düşünen manipülatif narsist dostlarımız çevrenizdeki insanları da dolduruşa getirip gaz vererek onay alma istediği duyabilir. Bu duruma son zamanlarda “Gaslighting” deniyor bilmem duydunuz mu? Gasligtin, kişinin kendi akıl sağlığını sorgulamasına neden olan yalanlar, inkar ve sindirme yoluyla manipüle edildiği bir durum olarak tanımlanıyor. Ve tabi ki bu taktiği de narsist manipülatif dostlarımızdan daha güzel kullanan kimse yoktur. “Kafanda kuruyorsun.” Hepimizin mutlaka duyduğu en ünlü Gasligting cümlesidir. “Her şeyi kafana takıyorsun.” da derler. Sanki ortada hiçbir şey yokmuş da siz kendi kendinize uydurup büyütüyormuşsunuz gibi önemsemeyip konuyu anında kapatabilirler. Siz çıldırma eşiğindeyken “Fazla tepki gösteriyorsun.” diyerek rahatça normal bir tavır sergileyebilirler.

Bu duruma nereden bakarsanız bakın psikolojik şiddetin en büyük örneğidir. Tedavi edilmesi gerekir. Ki çoğu narsist, narsist olduğunu kabul etmediği için tedavi de pek mümkün değildir. O yüzden bu tip insanlardan uzak durulması kendi akıl sağlığınız açısından en iyi yoldur.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version