Nefes Almak

Fatih Çakıl 37 Görüntüleme 3 Yorum
2 Dak. Okuma

DOĞRU NEFES ALIYOR MUYUM?

Geçenlerde bulunduğum bir sohbette çevremdekilere, ‘‘Bir insanın hayatında uygulaması gereken en temel şey nedir?’’ diye bir soru yönelttim. Cevaplar birbirinden farklıydı, ancak kimse nefes almak demedi. Çoğumuz nefes almayı doğru bilmediğimiz için birçok durumla baş etmede zorluklar çekeriz. Bu durum bize o kadar basit gelir ki hep farklı yerlerde ararız yanlışlıkları. Oysaki nefes, insanın en temel ihtiyacı ve onu ayakta tutan her şeydir.

Nefes, sadece bir oksijen alma durumu gibi görünse de aslında görünmeyen yüzüyle enerji sağlayan bir faaliyettir. Nefes alıp-verme kalitemiz ne kadarsa o kadar kaliteli bir hayat yaşıyoruz. Ne kadar çok oksijen alırsak o kadar çok enerji üretiyoruz ve bu enerji, hayat standartlarımızın ve refahımızın yükselmesiyle birebir doğru orantılıdır.

Nefes döngüsünü doğru şekilde nasıl uygulayabiliriz gelin ona geçelim.

  • Dikkatinizi nefesinize verip kendi ritminizde, yavaş yavaş burnunuzdan 4 saniye nefes alıp 2 saniye tutun ve 4 saniyede nefesinizi ağızdan verin. Bunu on kere uygulayın. Genelde 6. uygulamadan sonra rahatlama gelecektir. Bu egzersizi gününüzün belirli saatlerinde uygulayarak otomatikleştirebilirsiniz.
  • Doğruluğu kontrol etmek için sağ elinizi karnınıza, sol elinizi göğsünüze yerleştirebilirsiniz. Eğer sağ eliniz hareket ediyorsa yani karnınız şişip inme hareketinde bulunuyorsa doğru nefes alma döngüsünü oturtmuşsunuz demektir. Ancak eğer sol eliniz yani göğsünüz şişip iniyorsa hemen fark edip burundan almaya geçmelisiniz.

Doğru Nefesin Etkileri

Doğru nefes alıp vermenin hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal açıdan birçok olumlu etkisi vardır.

  • Fiziksel anlamda doğru nefes alışkanlığı; kalp ritmini düzenler.
  • Toksinlerin vücuttan kolay atılmasına yardımcı olur.
  • Tüm sinir sistemi ve hormonların düzgün çalışmasını sağlar.
  • Kan kalitesini yükseltirken temiz kan dolaşımını da mümkün hale getirir. Bu da hücre yenilenmesini ve verimliliğini artırır. Gençlik ve zindeliğin sırrı doğru nefeste saklıdır.
  • Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmayı sağlar.
  • Cinsel performansı artırıcı rol oynar.

Nefes egzersizleri terapilerde de sıklıkla kullanılır. Özellikle çocuklarda konsantrasyonu artırır ve hafızanın güçlendirilmesine yardımcı olur. Bireylerde stres, kaygı ve öfkeyi kontrol edememe gibi durumların giderilmesine, duygusal zekayı geliştirmede ve uyku problemlerinin giderilmesinde tercih edilir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
3 Yorum
  • Duayen hocamız sayesinde ne kadar yanlış nefes aldığımı farkettim. Söylediklerini yaptım ve birkaç dakika içinde bile etkisini gördüm rahatlama geldi.
    Çok teşekkür ederim Fatih hocam.
    İyi çalışmalar dilerim.

  • Fatih hocam sizin yazılarınızı tek nefeste büyük hevesle okuyorum , her okuduğumda ise beni daha da aydınlatıyorsunuz . Bundan sonra sizin yazılarınızı nefessiz okumayacağımı anladım .

    Teşekkürler elinize sağlık .

  • Doğru nefes almanın doğru yaşamaya etkisi. Enfes bilgiler için teşekkür ederiz. Yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version