Oral Postür (Ağız Duruşu) Nedir?

Neşe Usta 56 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Postür denilince ilk aklımıza gelen vücudumuzun duruşudur ve şöyle bir sırtımızı dikleştiririz. Muhtemelen masa başındaysak omuzlarımız çökmüştür yada elimizde ki telefona kambur bir şekilde bakıyoruzdur. Gündelik hayatımızda da bir kafede otururken, yürürken, koşarken farklı yaşlarda ve cinsiyette insanların ne kadar farklı duruşları olduklarını gözlemleriz. Gerçekten de ideal ve dik duruş yaştan, kilodan ve cinsiyetten bağımsızdır. Yaşam boyu değişiklik gösterir. En belirgin değişim büyüme çağında olur.

Normal ve ideal duruşta yandan bakıldığında başın ağırlık merkezi omurganın biraz önünde, kulak memesi, omuz, kalça, diz ve ayak bilekleri aynı hizada olmalıdır. Arkadan bakıldığında ise omuzlar kürek kemikleri, kalça ve dizlerin birbirine paralel olması ve omurganın düz olması beklenir. İşte oral postur dediğimiz ağız duruşu da baş ve vücut normal duruştayken ,dilin ve çenelerin pozisyonudur. İstirahat pozisyonu dediğimiz bu pozisyonda, yani konuşmaz ve çiğneme yapmazken, alt ve üst çenedeki dişler neredeyse birbirine değecek kadar yakın olmalı ancak değmemeli, dil damağın ön tarafına doğru hafifçe dokunur ve rahat bir pozisyona olmalıdır. Dudaklar kapalıdır.

Yıllar içinde hareketsiz yaşam tarzı, obezite, ailesel yatkınlıklar, hipermobilite, doğumsal nedenler gibi sebeplerle duruşumuz bozulur. Bunun sonucunda da kronik ya da akut baş, boyun, sırt, bel ağrıları, esneklikte azalma, günlük yaşamda hareket kısıtlılığı gibi sorunlar başlar. Yaşam konforumuz bozulmaya başlamıştır.

“Çenelerimiz Taş Devri diyeti için yapılmış fakat biz Big Mac ortamında yaşıyoruz” diyor P. Ehrlich, Jaws kitabında… Gerçekten de son üç yüzyılda yediğimiz yiyecekler neredeyse çenelerimizi ve dişlerimizi şekillendirdi. Sert yiyeceklerden yumuşak ve yapışkan yiyeceklere geçtik. Çürük görülme sıklığı arttı ve çene kasları artık eskisi kadar çalışmıyor.. Erken çekimler ,dişlerin kaymasına ve alt üst çene kapanışının bozulmasına dolayısıyla duruş bozukluğuna yol açtı. Çeneler küçülmeye başladı. Buna alerjik reaksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları da eklenince dilin pozisyonu değişti.

Özellikle yeni gelişen çocuklarda oral postür çok önemlidir. Aksi takdirde uygunsuz bir dil postürü yeni çıkmakta olan dişleri engelleyebilir veya yanlış yönlendirebilir veya dişlerin arasının açık olmasına neden olabilir. Ve zamanla damağın daralmasına sebep olabilir. Geniş bir damak ve dilin normal konumu, burun tıkanıklığını azaltıp, uyku apnesinin önüne geçebilir.

Ayrıca kötü dil ve oral postür konuşma bozukluklarına, diş gıcırdatmaya, ağız nefesine, başın fazla önde veya geride konumlanmasına neden olabilmektedir.

Diş Hekimi Simon Wung tarafından geliştirilen GOPex (Good Oral Posture-iyi ağız duruşu) egzersizleri çocuklar ve yetişkinleri de kapsar. Doğru oral postür geliştirmek için tasarlanmıştır. Yüzün, boğazın ve dişlerin dengeli büyümesini sağlar. Oral sorunlar yaşayan herkese önerilir.

GOPex egzersizleri çocuklara hakkını vererek çiğnemeyi, dişler birbirine bitişikken yutmayı, ağızlarını kullanmadıkları zaman kapatmayı, solunum için burunlarını kullanmayı ve ideal baş ve vücut postürünü öğretir.

Yetişkinler içinse çene ve kas tonusu geliştirmeye (dudaklar kapalıyken çiğnemek, farkındalıkla 2-3 dakika çiğnemek, yutmadan en az 15 defa çiğnemek, dudaklar kapalı, vb…) sadece burundan solunum yapamaya yönelik egzersizler içerir.

Genel, duygusal ve mental sağlığımız için duruşumuz önemlidir.. Duruşumuz duygularımızı, düşüncelerimizi ,onlar da duruşumuzu etkiler. Sağlıklı olmak elimizde…

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Neşe Usta
Bağlantılar:
Diş Hekimi
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version