Probiyotikler

İray Şen 38 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

YAŞAM DOLU YAPILAR: PROBİYOTİKLER

Sadece bağırsağınızdaki bakteri sayısının galaksimizdeki yıldızlardan daha fazla olduğunu biliyor muydunuz ? Bu yıldız kadar çok olan bakteriler arasında probiyotikler oldukça kıymetlidir. Probiyotik kelimesi Yunancada ‘‘yaşam için’’ anlamına gelmektedir. Yaşam dolu minik yapılar; bağırsaklarımızın mikrobiyal dengesini düzenleyen canlı mikroorganizmalardır.

Probiyotikler temelde yoğurt, boza, kefir, lahana turşusu,ekşi mayalı ekmek, mozzarella, cheddar ve süzme peynir gibi bazı peynir türleri, soya ürünleri ve elma sirkesi gibi günlük hayatta tükettiğimiz gıdalardır. Kendileri küçük etkileri büyük olan bu probiyotiklerin faydalarına gelecek olursak;

İshal, Kabızlık, Gaz ve Şişkinlik Gibi Sindirim Problemlerine İyi Gelirler

Probiyotikler bağırsaklarımızdaki iyi ve kötü bakteriler arasında denge kurarlar. Özellikle probiyotik bakteriler yeterli miktarda olduğunda bağırsakta sindirim daha kolay gerçekleşir. Bu durumda gaz ve şişkinlik gibi problemler ortadan kalkar.

Kilo Vermeye Yardımcı Olurlar

Bozulmuş bağırsak florası yeterince düzenli çalışmaz ve bazı durumlarda ekstra enerji alımına neden olabilir. Düzenli çalışan bağırsaklar ise iyi bir metabolizma demektir. Yanı iyi bakterileriniz ne kadar çoğunlukta olursa yağ emiliminiz azalır, dışkıyla atımı artar ve böylece enerji alımımız azalır.  Bu durum da kilo vermeyi destekler.

Alerjiyi Azaltır

Bozulan bağırsak geçirgenliği inflamasyona ve alerjiye sebep olabilir. Probiyotikler bağırsaktaki bakteriler arası dengeyi sağlar, floradaki dengesizliği ortadan kaldırır ve bazı maddelerin açığa çıkıp kana geçme riskini azaltmış olur.

Ruh Sağlığı İçin Faydalıdır

Bağırsaklarımız son dönemde ikinci beyin olarak nitelendirilmektedir. Hatta yapılan araştırmalar bu büyüleyici dünyanın çeşitliliğinin ruh sağlığımız için de kıymetli olduğunu ortaya seriyor.

Bağışıklığımızı Güçlendirir

Bağırsak bakterileri bağışıklık elemanları ile de etkileşirler, zararlı diyebileceğimiz maddelerin vücut dışına atılmasına yardımcı olurlar. Yani bu bakteriler bizim kapıdaki bekçilerimiz gibilerdir.

Kadın Sağlığı İçin Oldukça Önemlidir

Probiyotiklerin fazla miktarda bulunduğu bir bölge de vajinadır. Vajinanın kendine özgü bir mikrobiyomu vardır. Bu denge bozulduğunda kadınlarda birtakım rahatsızlıklar ve enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.


KAYNAKLAR

  • Taşdemir, A.(2017). Probiyotikler, Prebiyotikler ve Simbiyotikler, Kastamonu Sağlık Akademisi Dergisi, 2(1).
  • Yılmaz, M.(2004). Prebiyotik ve Probiyotikler, Güncel Pediatri Dergisi, 2, 142-145
Bu İçeriği Paylaş
Yazan İray Şen
Bağlantılar:
Diyetisyen
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version