Sevginin Beş Dili

Begüm Vural 30 Görüntüleme Yorum ekle
8 Dak. Okuma

Sevginin Beş Dili: Senin Sevgi Dilin Ne?

Çocuğunuz derslerinde başarılı olduğunda ona nasıl bir tepki verirsiniz? Başarılarını “Aferin,seninle gurur duyuyorum.” diyerek takdir edebilirsiniz, ya da çocuğunuza sarılıp onu öpebilir ve “Başarılı olman beni çok mutlu etti.” diyebilirsiniz. Veya başarılarını kutlamak için çocuğunuza onun beğenebileceği küçük bir hediye alabilirsiniz. Yahut onu lunaparka götürüp birlikte eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Tüm bunlar çocuğunuza yönelik olarak onu sevdiğinize ve yaptıklarını değerli bulduğunuza dair gerçekleştirebileceğiniz davranış kalıplarıdır. Ancak çocuğunuz sizin ona yönelttiğiniz “Aferin, seninle gurur duyuyorum.” cümlesi ile sevildiğini tam olarak hissetmemiş olabilir.Ya da ona sadece bir hediye almanız onu mutlu hissettirmeyebilir. Belki de çocuğunuz fiziksel temas kurulmasından hoşlanıyor ve kendisine sarıldığında sevildiğini hissedip mutlu oluyor. Ya da sizinle kaliteli vakit geçirmek onu daha çok mutlu ediyor olabilir. Belki de başka bir çocuk, kendisine hediye alındığında çok mutlu oluyor. Ya da fiziksel temastan ziyade “Seninle gurur duyuyorum, başarılı olabileceğine inanıyorum.” vb. onay cümleleri duymaktan hoşlanıyor olabilir. İşte tam da bu noktada sevgi dili konuşmaya başlar. Tıpkı bu örneklerde olduğu gibi herkesin sevgiyi algılama ve onu yansıtma biçimi farklıdır. Kişinin sevgisini gösterebilme ve onu anlamlandırabilme şekline sevgi dili denir. Her bireyin kendine has ve ağırlıklı olarak kullandığı bir sevgi dili vardır.

Sevgi dilinin oluşmasında çocukluk yaşantılarının önemi büyüktür. Kişi çocukluğunda ailesi tarafından nasıl sevildiyse yetişkinlik hayatında başka insanlar tarafından da aynı şekilde sevilmek ister. Ve diğer insanlara olan sevgisini de aynı dille ifade eder. Yani sevgiyi nasıl görmek istiyorsa aynı şekilde başkalarına gösterir. Böylece sevgi dili oluşmuş olur. Örneğin çocukluk dönemimizde hediyelerle sevildiysek yetişkinlikte de partnerimize olan sevgimizi bu şekilde gösterebiliriz. Ve partnerimizden aldığımız hediyeler sevildiğimizi hissetmemizi sağlar. Veya çocuklukta ebeveynler tarafından sık sık onaylandıysak ve takdir cümleleri duyduysak yetişkinlikte de “Seninle gurur duyuyorum.” ,”Ne kadar güzel yapmışsın.” , “Eline sağlık,çok güzel olmuş.” , “Seninle olduğum için çok şanslıyım.” , “Seni çok seviyorum.” gibi onaylayıcı cümleler duymak isteriz. Böylece sevildiğimizi hisseder ve karşı tarafa olan sevgimizi de bu tip onaylayıcı cümlelerle ifade ederiz.

Her birey sevildiğini hissetmeye ihtiyaç duyar. Sevildiğini hisseden birey, bu duygusunu karşı tarafa da yansıtarak ilişkideki uyumu sağlayabilir. Ancak kişinin sevildiğini hissedebilmesi ve karşı tarafa sevgisini gösterebilmesi için hem kendi sevgi dilini hem de karşısındaki kişinin sevgi dilini çözmesi gerekir. İşte Gary Chapman da bizlere sevgi dilimizi çözebilmemiz için beş farklı seçenek sunuyor:

1. Hediye Almak

Karşınızdaki kişiye onun beğenebileceği bir hediye alarak sevginizi ifade edebilirsiniz. Eğer kişinin sevgi dili hediyeleşmekse bu tür sürprizlerden çok hoşlanacaktır. Özel günler dışında sıradan bir günde de hediye vermek, kişiye değerli olduğunu hissettirir. Partneriniz, arkadaşınız ya da çocuğunuz, her zaman onun yanında olmasanız da sizden hediye alarak düşünüldüğünü hisseder ve mutlu olur. Özellikle emek vererek kendinizin hazırladığı bir şeyi karşınızdaki kişiye armağan etmeniz sevginizi somut yollarla göstermenin en güzel yollarındandır.

2. Hizmet Davranışları

Bazı insanlar sizden bir şey rica etmesine gerek kalmadan çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasını ve kendisine yardımcı olunmasını ister ve bu tür destekleyici davranışlarla düşünüldüğünü hisseder ve mutlu olur. Örneğin; kadın evde yemek hazırlarken eşinin hiçbir şey yapmaması onu kötü hissettirebilir. Ancak kadın yemek hazırlarken eşinin de sofrayı kurması ve ona yardımcı olmaya çalışması kadını mutlu eder. Çünkü kadın eşinin yardım davranışıyla “Senin yorulmanı istemiyorum, benim için önemlisin. Bu yüzden sana yardım etmeye çalışıyorum.” mesajını alır. Yine kadının, eşi çalışırken ona çay ikram etmesi de sevgi dili hizmet davranışları olan bir adamı mutlu eder. Çünkü adam bu davranışla düşünüldüğünü hisseder. Sevgi dili hizmet davranışları olan insanlar, bir ihtiyacının olup olmadığının sorulmasından hoşlanırlar. Bu şekilde değerli olduklarını hisseder ve mutlu olurlar.

3. Onay Sözleri

Sevgi dili onay sözleri olan kişiler, kendilerini motive edici güzel cümleler ve iltifatlar duymak isterler. Örneğin; “Harikasın.” , Senin gibi bir insanla olduğum için çok şanslıyım.” , “Seni her halinle seviyorum.” gibi cümleler onları çok mutlu eder. Yemek yaptıklarında onlara “Eline sağlık, çok lezzetli olmuş.” gibi onaylayıcı bir cümle kurmazsanız büyük hayal kırıklığına uğrarlar. Bu kişilere yaptıkları şeyin değerli olduğu ifade edilirse mutlu olurlar. Suçlanmak, geçmiş hataların tekrar dile getirilmesi onlar için çok yıpratıcı olur. Pozitif ve nazik cümleler duymak bu kişileri iyi hissettirir. Sevildiklerini hissettiklerinde onlar da sevgilerini onay cümleleri ile ifade eder.

4. Nitelikli Beraberlik

Bazı kişiler için sevdikleri ile kaliteli zaman geçirmek çok önemlidir. Özel zaman ve mekanı partneri ile paylaşarak anı yaşamak ister. Nitelikli beraberlik sadece bir mekanı paylaşmak değildir; kişi aynı ortamda dikkatini sadece partnerine verir. Partnerin beden dilini, ses tonunu algılaması ve söylediklerine odaklanması önemlidir. Sevgi dili nitelikli beraberlik olan kişiler, aynı ortamda bulunmalarına rağmen partnerinin dikkatinin onda olmamasından, başka şeylerle ilgilenmesinden, sürekli telefonla oynamasından vb. hoşlanmazlar. Partnerleri mutlaka dikkatini onlara vermeli ve onlarla göz teması kurmalıdır. Birlikte yürüyüş yapmak, film izlemek, dışarıda kahve içmek vb. aktiviteler onları çok mutlu eder.

5. Fiziksel Temas

Bazı kişiler sevdikleri kişilere sarılmaktan,onları öpmekten, bu kişilerin koluna girmekten ve elini tutmaktan çok hoşlanır ve sevgilerini bu şekilde ifade eder. Özellikle çocukken kucağa alınıp sevilen, öpülen çocuklar yetişkinlikte de dokunsal olur.  dili fiziksel temas olan insanlar, sevgilerini dokunarak ve sarılarak ifade eder ve sevgiyi karşısındaki kişilerden de aynı şekilde almak ister.

Beş tür sevgi dilinin de ilişkilere ve iletişim süreçlerine desteği büyüktür. Ancak bazı davranış kalıpları, kişinin hayatında daha kritik bir öneme sahiptir. Kişinin sevgiyi algılama ve gösterme şekli olan bu sözel veya davranışsal kalıplar da onun sevgi dilini oluşturur. Fakat tek bir sevgi dilimiz yoktur. Örneğin; hizmet davranışları yanında hediye almak ve onaylayıcı sözler duymak da bizi mutlu ediyor olabilir. Ama bizim için daha önemli olan ve diğer davranış kalıplarına oranla daha baskın olan sevgi dilimiz hizmet davranışı olabilir.

Kişinin kendi sevgi dilini ve partnerinin, çocuğunun, arkadaşının veya bir yakınının sevgi dilini keşfetmesi sağlıklı iletişim ve ilişki kurabilmek adına oldukça önemlidir. Kişi aslında ne tür davranışlarla mutlu olduğunu ve sevildiğini hissediyorsa kendi sevgi dili de bu davranışlardır. Kişi partnerinin sevgi dilini de onun nelerden daha çok mutlu olduğunu gözlemleyerek keşfedebilir. Eğer kişi, ilişkilerinde karşı tarafın sevgi dilini keşfedemediyse sevgisini ona istediği şekilde yansıtamaz ve bu nedenle partneri sevilmediğini düşünebilir. Örneğin; partnerinize hediye aldığınız halde aldığınız hediyeyi ona sarılmadan verdiğiniz için sevilmediğini düşünmüş olabilir. Çünkü partnerinizin sevgi dili fiziksel temastır. Sizin ve partnerinizin, arkadaşınızın veya bir yakınınızın sevgi dili farklı olabilir. Ancak asıl önemli olan, bu farklılığın bilincinde olarak hem kendimizin hem de hayatımızda var olan kişilerin sevgi dillerini keşfedip ilişkilerimizi beslemektir. Çünkü ilişkilerdeki uyum, sevgi dillerinin keşfedilip bu keşfin davranışlara yansımasıyla sağlanır. Sevildiğimizi ve değer gördüğümüzü anladığımızda partnerimize de onun için önemli olan sevgi diliyle kendisine karşı olan hislerimizi yansıtırız. Böylece o da sevildiğini ve değer gördüğünü hisseder ve iletişimimiz bu sayede güçlenmiş olur.

Şimdi düşünme sırası sizde. Sizin sevgi diliniz ne?

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Begüm Vural
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version