Sınav Kaygısı

Feray Dündar 40 Görüntüleme 1 Yorum
4 Dak. Okuma

Sınav kaygısını yok edemem ama onunla baş edebilirim.

Kaygı, belirsizlik ve endişe durumunda ortaya çıkan korkularımızdır. Baskı altında kaldığımızda verdiğimiz duygusal, fiziksel ve bilişsel tepkilerimizdir.

Bu gün, öğrencilerimizin yoğun biçimde yaşadığı sınav kaygısını ele alacağız. Sınav kaygısının nedenleri o kadar çok ki bunlara kısaca göz atalım. Sınava hazır olmadığını düşünme, eksiklerinin olmasından endişe etme, aile baskısı, sosyal beklentinin yüksek olması, arkadaşlarının daha başarılı olduğunu düşünme, bazen okul ve öğretmen baskısı, başarısızlık duygusu, öz güven eksikliği, gelecek korkusu gibi daha da artırabileceğimiz tüm etkenler sınav kaygısına neden olmaktadır. Bu etkenleri başka bir yazımızda ayrıntılı yazacağız.

Biz eğitimciler öğrencilerimizdeki orta dozda kaygıyı severiz. Bu öğrencimizin başarıyı ne kadar önemsediğini bize de kendisine de gösterir. Orta düzey bir kaygı olmalı zaten bu öğrencimizi başarıya doğru iten bir güçtür. Unutulmaması gereken ise her şeyin dozunda iken güzel olması, ne çok ne az…

Kaygı seviyesinin normalin üstünde olduğu durumlarda fiziksel olarak nefes alamama hissi, kalp çarpıntısı, ellerde ve vücutta terleme, kızarma, mide bulantısı, karın ağrısı gibi belirtiler gösterir. Psikolojik olarak umutsuzluk, bunalma hissi, başarısız olduğunu düşünme, tedirginlik, endişe, kendini değersiz hissetme, sinirli ve öfkeli olma, depresyon, ağlama nöbetleri, dikkatini toplayamama gibi belirtiler görünür. Sosyal olarak da kimse ile konuşmama, yalnız kalma, odasından çıkmama gibi belirtiler görünür.

Peki sınav kaygısının üstesinden nasıl gelebilirsin? Onunla nasıl baş edebilirsin? Öncelikle sınav kaygısını kabul ederek ve bunun üstesinden geleceğine inanarak başlamalısın.

Şimdi sizlere maddeler halinde çözüm yollarını anlatalım.Yazımızın başlığında dediğimiz gibi sınav kaygısını yok edemezsin (yok olmamalı da zaten) ama onunla baş edebilirsin ve onun istediğin seviyeye çekebilirsin.

Bilişsel Yönden Hazır Bulunma:

Sınavda sorumlu olduğun tüm derslere ve konulara çalışıp hazır olman ve herhangi bir eksiğinin olmaması kendini iyi hissetmeni sağlar.

Fiziksel Yönden Yapabileceklerimiz:

Sağlıklı beslenme, düzenli uyuma, açık havada yürüyüş yapmak, spor yapmak, şarkı söylemek, dans etmek, müzik dinlemek yeni hobiler geliştirmek içindeki seni bunaltan olumsuz durumlardan kurtulmanı sağlar.

Psikolojik Açıdan Yapabileceklerimiz:

Öncelikle kendini içe kapanmış hissediyorsan, kimseyle konuşmak istemiyorsan ya da öfke duygusunu daha çok yaşıyorsan bir uzmandan destek almanı öneriyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi negatif düşüncelerin yerini pozitif düşüncelere bırakıyoruz. Örneğin, başaramazsam yerine başarabilirim, başarısız olursam bu dünyanın sonu değil, yeniden başlayabilirim gibi cümleler kurmalıyız. Felaket senaryolarından uzak durmalıyız. Ya sınava geç kalırsam ya bildiğim her şeyi unutursam gibi. Motivasyonumuzu yüksek tutmak için hedeflerimizi ve amaçlarımızı gözden geçirmeliyiz. Konsantre olmakta zorlanıyorsak dikkatimizi toplayacak etkinlikler içinde bulunmalıyız. Kaygımızı kontrol altına almak için rahatlatıcı gevşeme ve nefes egzersizleri yapmalıyız.

Sosyal Açıdan Yapabileceklerimiz:

Odamızdan çıkıp insanlarla iletişime geçmeliyiz. Ailenden biriyle, öğretmenin ya da güvendiğin bir arkadaşınla yaşadığın duygu ve düşünceleri paylaşabilirsin. Ailen farkında olmadan sana baskı yapıyor ise onları kibarca uyarabilirsin, arkadaşlarınla görüşebilirsin. Onlarla sınavla ilgili sohbet etmek yerine başka konularda sohbet ederek keyifli zaman geçirebilirsin.

Unutmayın ki sınavlar sizi asıl amacınıza ulaştırmak için sadece birer araçtır. Hiçbir sınav senin sağlıklı ve mutlu olmandan daha önemli değil. Sen bu dünyada teksin ve sen bu dünya için çok değerlisin.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version