Yazarlık İpuçları

Zeynep Ergen Şahin 22 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Merhabalar. Nasılsınız bakalım? Sizlerden bir konu hakkında düşünmenizi istemiştim, geçen süre zarfında bu soruyu düşünüp bir cevap bulanları tebrik ediyorum. Okuyamamış olanlar için ise şunu söylemeliyim; yaşadığımız hislerimizi belirtmiştim (Mutluluk, üzüntü, korku, şaşkınlık). Dilerseniz diğer yazıma göz atıp okuyabilirsiniz.

Bunu belirttiğime göre, size küçük ipuçları vererek yazıma başlayayım. Yazı yazarken bir hissi ön plana çıkarmak için karakterin o an hangi duyguyu yaşadığını belirtmek oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse, karakter kadın ya da erkek olsun fark etmeksizin düşünceli anında kaşlarının çatılıyor olması bir gerçek. Bu duyguyu yazıya dökerken, “Kaşları çatıldı” ifadesini kullanmak da “Düşünceli görünüyordu” ifadesini kullanmak da mümkündür. Bir başka örnek ise; korku hisse üzerine olsun. Genellikle korktuğumuz zaman göz bebeklerimiz büyüyüp yuvalarından çıkacaklarmış gibi olurlar bu duyguyu ise aynı şekil de “Göz bebekleri yuvalarından çıkacaktı” deyimi kullanılabileceği gibi “Korkudan kalp atış sesi dışarıdan duyuluyordu” cümlesi kullanılabilir.

Şimdi her şeyi bir kenara bırakıp anlatıcının kadın mı yoksa erkek mi olacağına karar verelim. Genellikle kadın yazarların anlatıcıları kadındır erkek yazarların ise erkek karakterleri vardır. Bu seçim tamamen size kalmış bir durumdur. Ancak unutulmaması gereken bir konu da varsa o da karakter ile karaktere bulunacak ismin birbiriyle uyum için de olmasıdır. Yani; çok fırlama, macera ruhlu birini yazıyorsanız eğer bu kişiye Muhammet ismini vermezsiniz, onun yerine Tolga, Merih gibi karakter ile bağ kuracak isimleri vermekte fayda vardır. İsimleri belirlerken aynı zaman da soy isim de önemlidir. Türkiye’deki soy isim ağırlığına bakarak ana karakterlere Yılmaz soy ismini vermeyin derim ben. Bilindik olanları kullanmak isterseniz de yan karakterleri veya konu için de fazla adı geçmeyecek olan karakterlerin soy isimi olarak kullanabilirsiniz.

Hadi bakalım bu ay da bunu düşünelim. Nasıl bir karaktere sahip olacak kahramanına hangi isim ve soy ismi kullanacaksınız?

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version