Aşk mı? Bağımlılık mı?

Meryem Demirci 41 Görüntüleme 1 Yorum
3 Dak. Okuma

Birine aşık veya yoğun bir şekilde bağımlı olup olmadığınızı belirleme meselesi, tüm etnik, sınıf ve yaş çizgilerini aşan bir konudur.

Günümüzde aşkı tanımlamak oldukça zordur. Ancak bir psikolog olarak aşkın, derin bir güvene dayalı, karşılıklı ve özverili bir verme olduğunu söyleyebilirim.

Bağımlılık ise sancılı bir güven problemini içinde barındırır ve bu sürece eşlik eden dalgalı ruh hallerini de beraberinde getirir. Bağımlı birey ilişki içerisinde kendini güvende hissedemeyip partnerinin tutarsız davranış stillerine karşı savaş vermek zorunda kalabilir. Bu gibi durumlarda birey normal işlevlerini yerine getirememe, partnerine karşı aşırı düşkünlük veya terk edilme durumuna karşı şiddetli geri çekilme belirtilerini yüzeye çıkartabilir.

Peki birine karşı aşık olmakla bağımlı olmak arasındaki farklar nelerdir?

İlişkide bağımlı olmanın özellikleri şunlardır:

  • Bağımlı bir ilişkiye sahip olduğunuzda, hayatınızdaki kişinin sanki bir girdabından içindeymişsiniz gibi sizi oradan oraya sürüklediğini hissedebilirsiniz.
  • İlişkinizde farkında olmadan veya farkında olarak partnerinize her zaman gereğinden fazlasını vererek onu memnun etmeye çalışırsınız ta ki bu süreç kendi benliğinizi kaybettiğiniz bir noktaya gelene kadar…
  • Partneriniz, size ne kadar kötü davranırsa davransın onunla bir ilişkinin içerisinde olmanın sizin göreviniz olduğunu düşünürsünüz.
  • Şiddetli bir kavgadan sonra, partnerinizin sizi ne kadar incitmiş veya hayal kırıklığına uğratmış olursa olsun elini tutmaya, kaldığınız yolda devam etmeye hazırsınızdır.
  • Partnerinizle geçirdiğiniz süre boyunca çok yalnız kalmanıza rağmen, partneriniz olmadan var olmaktan oldukça korkarsınız. Oysa ki bu durumun sizi ne kadar aşağı çektiğinin farkında bile değilsinizdir.
  • İlişkinizde partneriniz asla izin verilmemesi gereken bir sınırı geçip size fiziksel olarak saldırıyorsa veya psikolojik şiddete maruz kalıyor olmanıza rağmen ondan vazgeçemiyorsanız evet ilişkinizin bağımlı bir ilişki olduğunu söyleyebilirim.

İlişkide aşık olmanın özellikleri şunlardır:

  • Aşkın olduğu bir ilişkide partnerinizin doğru şeyi yapacağına dair içinizde bir güven duygusu vardır. Çünkü partnerinizin sizi incitmeyeceğini ve sınırlarınıza saygı duyacağını bilirsiniz.
  • İlişkinizde karışıklık veya sizi oradan oraya sürükleyen bir girdap yoktur. Aksine ilişkiniz netlik ve buna eşlik eden dengeli ruh hallerini barındırır.
  • Tartışmalarda partnerler arası saygıya dayalı bir duygu paylaşımı vardır.
  • Tartışmaların sonucunda partnerinizi, mecbur olduğunuz için değil de gerçekten istediğiniz için affedersiniz.
  • Fiziksel zarar görme, duygusal veya diğer sınır istismarları ilişkinizde kesinlikle bulunmaz.
  • Partneriniz her daim sizin güçlü, bağımsız bir kişi olma ihtiyacınızı destekler ve siz de aynı şekilde partneriniz için bu desteği sürdürürsünüz.

Artık ilişkilerinizde bağımlılık veya aşk tarafından yönlendirilmek arasında seçim yapma fırsatınız var. Partneriyle bağımlı bir şekilde ilişki kurmuş olanlarınız için, bu rotayı değiştirmek çokça emek ve farkındalık gerektirecektir. Ancak pes etmek yok çünkü bu durumu değiştirmek mümkün. Değişim sonucunda hayatınızın ve ilişkinizin kalitesinin büyük ölçüde artığını fark edeceksiniz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
1 Yorum
  • Aşk & bağımlılığın Farklı bünyelerde sonuçları farklı tezahür eden özünde aynı şeyler olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version