Bağlılık mı Bağımlılık mı

Burcu Ceylan 27 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Günümüzde kişiler arası ilişkilere baktığımızda genellikle ikili duygusal ilişkilerde birbirini kısıtlayan, partnerlerden birinin birçok konuda kendinden daha çok ödün veren, kendisini sosyal çevresinden soyutlayıp bütün enerjisini ve zamanını partnerine ayıran ve partnerinin belirlediği sınırlar içinde kalmayı kabul eden bireylerin bulunduğu güvensiz ilişkilere dikkat çekmek istiyorum.

Bu bağlamda kişiler arası ilişkilere baktığımızda öncelikle bağlılıkla bağımlılık kavramlarının karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapmak istiyorum. Bağlılık, kişinin varlığına muhtaç duymadan bilinçli ve özgür bir şekilde yakınlık kurabilmektir. Bağımlılık ise bireyin kendi istek ve ihtiyaçlarını görmezden gelerek kişisel özgürlüğünü ortadan kaldıracak düzeyde kişiye bağımlı olmasıdır.

Kişiler arası ilişkilerinde bağlı bireyler kendi istek ve beklentilerinin farkındadır, sorumluluk almaktan kaçınmazlar, rahatsız hissettiklerinde bunu açıkça ifade edebilirler, yapmak istemedikleri veya hoşlanmadıkları bir durumda “hayır” diyebilirler. Hayatındaki kişiye değer verirler, onların düşüncelerini önemserler fakat kişiyi hayatının merkezine koymazlar. Bağlı oldukları kişiyle vakit geçirmekten hoşlanırlar, bireysel olarak kendilerine de zaman ayırırlar. Bağlı bireyler hayatındaki kişiler için hayallerinden, arkadaşlarından, hobilerinden ödün vermek zorunda hissetmezler.

Bağımlı bireyler ise çevreleri tarafından kabul görmek için kendi istek ve beklentilerini göz ardı edebilirler, yaşamlarında başkalarının önerileri olmadan karar vermekte güçlük çekebilirler, sorumluluk almaktan kaçınırlar, “hayır” demekte zorlanırlar, yalnız kaldıklarında kendilerini rahatsız hissederler ve kısa bir sürede yeni bir ilişkiye yönelirler. Sürekli bağımlı oldukları kişinin yanında olmak isterler ve kişiyi hayatının merkezine koyarlar. Ayrılık kaygısı yaşarlar bu yüzden bağımlı olduğu kişiyi doyuma ulaştırma istekleri olur. Çevresindeki insanların isteklerini önemsedikleri ve onlardan onay bekledikleri için özgürce hareket edemezler.

Siz kişiler arası ilişkilerinize baktığınızda bağlı mısınız yoksa bağımlı mısınız?

Unutmayın Grigory Petrov’un da dediği gibi; “Her çeşit bağımlılık ruhsal kölelik gerektirir.”

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Burcu Ceylan
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version