Başarmanın Gücü Başarısızlığın Tecrübesi

Aynur Budak 17 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Başarı, insanın sarf ettiği emek ve üstün sorumluluk, zeka sayesinde elde ettiği birikimdir.

Başarısızlık, başarısız olma durumu, muvaffakıyetsizlik anlamına gelir ve bir hedefe veya amaçlanan sonuca ulaşamama durumudur.

Başarı ve başarısızlık ile ilgili hiç kendinize sorular sordunuz mu?

Başarı yada başarısızlık bizim için neden bu kadar önemli?

Başarılı yada başarısız olursak ne hissederiz?

Hayata ilk gözümüzü açtığımız andan itibaren ebeveynlerimiz tarafından en iyi olma haline büründürülürüz. Erken yürümek, erken konuşmak bile kimi ailelerde çocukların başarılı olacağına dair inanç yükseltir. İlkokul yıllarında başarılarımız kırmızı kurdelelerle (ödül) taçlandırılır. Kurdele alamayan çocuk, aile, arkadaş ve öğretmenleri arasında kıyasa tabi tutularak öz güven sorunu ile yüzleşir.

Sonraki süreçlerde okul ve özel hayatlarımızda yarış atı gibi yarıştırılıp güdüleniyoruz. Hayatımız boyunca okul, sosyal hayatımız ve iş hayatımız içerisinde bu duygu ile ya mutlu yada mutsuz oluyoruz peki neden bu duygu bizi bu kadar etkiliyor neler yapmamız yada yapmamamız gerekiyor bunlara bakalım.

Öncelikle hayatımızın her alanında bir hedefimiz olmalı. Hedef yoksa başarı yok.

Hangi yola gideceğimize, hangi seçeneğin bize daha uygun olacağına karar vermeliyiz. Karar ve karara bağlı kalmak başarı merdivenlerinde bir basamak olmalı, karamsarlık bizi sadece yerimizde saydırır.

İstediğimiz her ne ise, ne kadar süre içerisinde, hangi yöntemlerle ulaşabilirliğini araştırmak, artı ve eksilerini gözlemlemek ve sonuca ulaşıldığında faydası yada zararı ile ilgili araştırmalar yapmak bizi ileriye taşıyacaktır.

Korku, mazeret, risk alamama gibi duyguları nasıl değiştirebiliriz ve bu duygularımızın yerine cesaret, risk alma ve azmi nasıl yerleştirebiliriz sorularına cevap aramak, kendimizi sorgulamak bizi başarıya taşıyacak adımlardan biridir.

Fikir almak ve yardım istemek de bir o kadar faydalı olacaktır ki, bunu önemsemek gerekir. Yardım almak bizi acizleştirmez, aksine seçenek ve güven oluşturur.

Öz değerlendirme yapmak, takım çalışmalarından faydalanmak ve en önemlisi iletişimi güçlü kılmak bizi başarısızlıktan başarıya ulaştıracak yol ve yöntemlerdir.

Başarısızlık bize ne hissettirir? Kaygı, korku hayal kırıklığı, mutsuzluk, umutsuzluk, stres, kızgınlık, öfke, hırs, değersizlik ve depresyon.

Peki başarı bize ne kazandırır? Öz güven, heyecan, umut, rahatlık, maddi manevi kazançlı ve güçlü olma hali.

İş ve bilim dünyasında birçok ismin başarılarını biliyoruz, fakat başarıları öncesindeki başarısızlıkları da bir o kadar dikkat çekmiştir. Başarıları dikkat çeken bu isimlerin başarılarının arkasında onlarca denenmiş başarısız adımlar bulunuyor. O halde her şeye rağmen başarısızlığın bize katmış olduğu tecrübeyi nasıl yatsıyabiliriz?

Hayal gücünün kötü olduğu ve çizimlerini kimsenin beğenmediği Walt Disney 22 adet Oscar ödülü ile dünyanın en çok Oscar ödülü alan kişisi seçildi.

Thomes Edison, ampulü icat edene kadar onbin başarısız deneme yaptı.

Şimdi bu örneklere baktığımızda başarısızlık başarıya giden yolda önemli bir adım olarak çıkıyor önümüze.

Fakat başarılı olduğumuz kadar konuşulacağız, takdir edileceğiz, mutlu olacağız fikri yerleştirildi hepimize. Böylelikle başarı bizim için en önemli hale geldi.

Hedeflere ulaşabilmek adına yanlış yapma, başarısız olma hakkından vazgeçmemelisiniz. Yapılacak her hata, yaşanacak tüm başarısızlıklar yaşantımızda birer tecrübe olacaktır. Olası başarılar ise büyük, küçük tecrübelerden oluşacaktır.

Başarının sırrı yapmak değil, sormaktır.

Beyninizin gücünü kullanmayı öğrenin. Eleştirel düşünce iş hayatında yaratıcı bir şekilde sorunları çözebilmek için anahtardır.
(Richard Branson / Yatırımcı, CEO)

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Aynur Budak
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version