Bitki Çayları ve Faydaları

Bedia Maral Kan 34 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Kış aylarının gelmesi ile bitki çayı içme oranlarımız arttı. Piyasada hem içimizi ısıtacak, hem de soğuk algınlıklarından koruyacak çeşit çeşit bitki çayları var. O zaman hep beraber hangi bitki hangi alanda uzman inceleyelim.

Siyah Çay

Ülkemizde en sık tüketilen çay türüdür. İçeriğindeki doğal antidoksidan olan flavonoidler bulunur. Yani kan damarlarını genişleterek kanın vücutta rahatça dolaşımını sağlar. Bu durum ise kalp sağlığına iyi gelmektedir. Ayrıca içerisinde bulunan polifenol ve kateşinler sayesinde kanserden koruyucu bir etkiye sahiptir.

Beyaz Çay

Diğer çaylar arasında daha az işlem görmüştür. Yani antioksidan miktarı en yüksek bitki çayıdır. Beyaz çay, özellikle cilde verdiği faydaları ile bilinir. Bu faydalar ise şu şekildedir; kollojen yıkımını baskılar bu sayede ise elastin maddesinin yıkımını önleyerek cilde esneklik verir. Bu durumda ise daha sıkı ve esnek cilt oluşumunu sağlar. Ek olarak yağ üretimini baskılar.

Yeşil Çay

L-theanin maddesini içeren yeşil çay kan dolaşımı ile beyne ulaşır. Bu durum ise bireylerde gevşemeye ve rahatlamaya yardımcı olur. Çok bilinmese de yeşil çay yüksek oranda C vitamini içermektedir. Bu sebeple bağışıklığı güçlendirir, kış aylarında oluşan gribal enfeksiyonlardan korur. Yeşil çay polifenollerden zengin bir çaydır. İçeriğinde bulunan fenolik bileşikler antioksidanı arttırarak bağışıklığı güçlendirir. Yeşil çayın aynı zamanda kilo kontrolüne faydası vardır. İçerisinde bulunan kateşinler, kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakımını olumlu etkisi sayesinde kilo verme konusunda fayda göstermektedir. Yeşil çay kansere karşı koruyucu etki göstermektedir.

Papatya Çayı

Stres ve uykusuzluk döneminin vazgeçilmez çayıdır. Rahatlatıcı etkisi vardır. Ek olarak hastalıklardan korur.

Kuşburnu Çayı

Kuşburnu içerdiği etken madde sayesinde kansere karşı etkilidir.

Kuşburnu LDL yi düşürür. Kolesterolü dengede tutar. Kansızlığa karşı iyi gelmektedir. Özellikle kuşburnu sindirim sistemini düzenleyicidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerisinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde oluşabilecek hastalıklara karşı etkilidir. Göz sağlığını korumaktadır.

Zencefil Çayı

Zencefildeki bileşiklerin, mide bağırsak sisteminde oluşan  tahrişi hafifletmesi ile bilinir. Ayrıca oluşabilecek kolon kanserini ve kabızlığıda önlemektedir.

Zencefil çayı ise, kas ağrısı tedavisinde kullanılır.

Aynı zamanda zencefil çayı metabolizmayıda çalıştırır. Zencefil çayının diğer faydaları arasında kolesterolü düşürmektir. Diyabet tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Nane Limon

Strese bağlı mide ve barsak sisteminde hissedilen rahatsızlıklara ve gribe karşı etkilidir. Mide bulantısına ve yanmasına iyi gelmektedir. Rahatlatıcı özelliği vardır. Sakinleştirir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Diyetisyen
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version