Ramazan’da Beslenme

Bedia Maral Kan 24 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer zamanlardan daha fazla sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir. Genelde 3 veya 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme düzeninin tamamen değiştiği bu dönemde 2 öğüne sığdırılmalıdır. Özellikle ramazan da iftardan sonra veya sahurda tatlı, hamur işleri, şarküteri, işlenmiş gıda ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği fazla besinlerin tüketiminde artış gözlemlenmiştir. Buna karşılık ise su, kuru baklagiller, sebze ve meyve tüketiminde belirli şekilde azalma gözlemlenmiştir. Hâlbuki bu zamanlarda günlük almamız gereken protein, vitamin ve mineral oranları aynı kalmaktadır.

Kilo problemi olan bireyler ise Ramazan ayını zayıflamak için bir fırsat olarak görmektedir. Buna bağlı olarak ise sadece iftarda bir şeyler tüketmektedir ve sahura kalkmamaktadır. Böyle bir beslenme şekli sonrası kişi kilo vermek yerine kilo bile alabilir. Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini daha fazla artıracağı için normalden çok daha fazla miktarda ve hızlı bir şekilde yemek yenir.

Sizlere Ramazan ayında uygulayacağınız birkaç öneride bulunmak isterim;

Kilo almamak için ve daha sağlıklı şekilde oruç tutmak için sahura mutlaka kalkmak gerekmektedir. Yemeği yedikten sonra direkt uzanmamamız gerekmektedir. İftar sonrası hareket etmemiz gerekmektedir.

Vücudun kaybettiği suyu iftar ve sahur arasında tamamlamamız gerekmektedir, iftarda hafif gıdaları tercih etmek daha sağlıklı olmaktadır. Sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tercih etmek gerekmektedir. Ek olarak sahurda lifli gıda tüketmek daha geç acıkmamızı sağlamaktadır.

Ayrıca basit karbonhidrat olarak bildiğimiz beyaz ekmek bizim daha hızlı bir şekilde acıkmamızı sağlamaktadır. Bunun yerine daha sağlıklı ve lifli olduğu için çavdarlı, kepekli ekmek tüketebiliriz.

İftarda ve sahurda bir anda ve çok fazla yemekle midenin doldurulmaması gerekmektedir. Bu durum mide gerginliğine yol açmaktadır. Yani tansiyon yükselmesine ve halsizliğe sebep olmaktadır.

Oruç tutarken, kan şekerinizin düşmesi ile canınız daha sık tatlı çekebilir. Bunun için kendinize haftada 2-3 kez güllaç, sütlü tatlı veya dondurma yeme hakkı tanıyabilirsiniz. Önemli olan porsiyona dikkat etmektir.

KÜÇÜK İPUÇLARI

  • 1 su bardağı ılık su ile orucu açın.
  • 1 dilim tost ekmeği kadar pide veya 1 dilim kepekli/ çavdarlı/ çok tahıllı ekmek + 2 dilim peynir + 2 hurma ile devam edin.
  • 1 kase çorba (1-1,5 kepçe)
  • 15- 30 dakika MOLA.

Yavaş şekilde ana yemeğe başlanabilir. Yemek ile beraber gazlı içecek tüketmemeye çalışın.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Diyetisyen
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version