Dalin Reklam Analizi

Merve Yılmaz 226 Görüntüleme Yorum ekle
6 Dak. Okuma

https://www.youtube.com/watch?v=MnOKmJ4Pijw – Dalin Reklamı

Dalin markası, Bilim İlaç’ın da kurucusu olan eczacı Adil KARAAĞAÇ tarafından, Kopaş Kozmetik Pazarlama ve Sanayi A.Ş. bünyesinde 1983 yılında ortaya çıkarılmış yerli bir markadır. Bu Dalin reklamı Kopaş Kozmetik tarafından üretilmiştir.

Reklam izleyici kitlesinin duygularına hitap etme yöntemi kullanılmıştır. Reklamın genel havasında mutluluk, eğlence ve sevinç gibi olumlu duygular vardır. Ayrıca reklamdaki annenin Dalin’i güvenilir bir ürün olarak hem kendisinin hem de bebeğine kullanarak asırlardır nesilden nesile kullanılan mesajı verilerek köklü bir ürün olduğu ve annelerin 1 numaralı tercihi yazısıyla annelerce test edilmiş ve onaylanmış imajı verilerek ürünün güvenilirliği arttırılmak istenmiştir. Buradan da anlaşılacağı gibi güvenilir bir kaynak olarak anne gösterilerek markanın güvenilir olduğu yönünde ikna etmeye çalışılmıştır ayrıca annenin sıradan biri olmasıyla halktan imajı oluşturularak tekrar güven sağlanmaya çalışılmıştır. Annelerin 1 numarası sloganıyla anne olan herkesin bu ürünü kullanmasın gerektiği ifade edilerek (sürü psikolojisi) “anneler kullanıyorsa ürün bebek için güvenilir demektir” algısı oluşarak ürünü satın alırlar. Hayattan örnekler verilerek yani annenin bebeğini banyo yaptırması gibi dikkat çekilerek reklam desteklenmiştir. Belirsiz konuşularak duygulara önem verilmiştir. Banyonun Dalin ile mutluluk dolacağı imajı oluşturulmak istenmiştir. Reklam izleyicinin duygularına hitap etmektedir ve kişide sıcaklık oluşturmaktadır.

Reklamda verilmek istenen mesaj, Dalin ile güvenilir, mutlu, eğlenceli ve sıcak bir banyoyu annenin bebeğine yaptırabileceğidir. Her olay veya argüman da kişiler tarafından farklı algılanabileceği gibi bu reklamda farklı kişiler tarafından farklı anlamlandırılabilir ama bunu bir istisna olarak düşünebiliriz çünkü genel manada reklamda verilmek istenen mesaj anne ve bebek ilişkisinin, bebeğin banyo yaparken mutluluğu ve gülümsemesi ve bebeğin mutluluğu ile annenin mutlu olması kişide de aynı duyguları hissetmesini sağlar. Bu ürünü alarak bende bebeğime böyle sıcak ve mutluluk dolu bir banyo yaptırabilirim ve biz de böyle mutlu olabiliriz diye düşünülmesini sağlayabilir.

Bu reklamda bebek için keyifli, mutlu bir banyo anne için güvenilir bir banyo bakış açısı öne çıkarılmıştır. Annenin bebeğine banyo yaptırması Türk halkı için genellemiş olunsa da yani bebeği banyo yaptıran kişi annenin olduğu kanısı bulunmaktadır. Annesi olmayan çocukların ve bebeklerin banyosunu babası yaptırabileceği durumu göz ardı edilmiştir. Ayrıca bebeğin bakımının sadece annenin sorumluğunda olduğu vurgulanmıştır. Anne bebeğin banyosundan sorumlu kişidir denilerek Türk toplumunun genel yaşam tarzına -“evden, bebek ve çocuktan ve yemeklerden anne sorumludur, erkek sadece çalışır” düşüncesi- ve inanışlarına dair kalıplar reklama da yansıtılmıştır.

Bunlara ek olarak hedef kitleyi anne olarak belirlenerek, bebek ve çocukla en çok vakit geçiren kişinin anne olması ve bebeği için en güvenilir, doğru kararı duygusal ve mantıksal olarak vereceğinden hem sıcak ve eğlenceli banyo hem de tüm annelerce onaylanmış güvenilir bir ürün ile annelerin güveni kazanılarak ürün satılması amaçlanmıştır. Anneye ürünün güvenirliği duygusal yollar kullanılarak -sevinç, mutluluk ve sıcaklık gibi- ürünün onun gibi anneler tarafından kullanıldığı vurgulanarak korkmadan ürünü satın alması amaçlanmıştır.

Reklamın ilk saniyelerindeki küçük sarışın ve mavi gözlü kız “Dalin’le Mutlu Banyolar” adlı masal kitabını mutluluk ve sevinçle okuyor ve o sırada, “Bir Dalin kızı varmış, Mutlu banyolar yapmış” şarkısıyla kızın gülümseyen yüzüyle tamamlanmıştır. Daha sonra, “Büyümüş ve anne olmuş, Tatlı meleği için yine Dalin kullanmış” sözleriyle baştaki tatlı kızında Dalin kullandığı ve büyüyüp anne olduktan sonra da kendi bebeği içinde kullanmasına vurgu yapılmıştır. Bu da Dalin’in nesilden nesile güvenle kullanıldığının mesajı verilmiştir.

Şarkı sözlerindeki gibi sarışın küçük kız kitabı okurken, kızın büyüdüğünü ve onun da artık bir anne olduğu şarkı ile desteklenerek ifade edilmeye çalışılıyor. Anne olan kişi küçükken okuduğu kitaba bakıyor gülümsüyor ve kendi bebeğini alıp banyoya yaptırıyor, aynı küçükken onun da kendisine yapıldığı gibi Dalin kullanılıyor.

Ayrıca şarkının devamında, “Dalin’e çok güvenirmiş, çünkü bizzat denemiş, Paraben, alkol, SLS yok Dalin’in içinde, İçi çok rahat demiş” sözleriyle bu güven duygusu pekişmektedir. Annenin küçükken bizzat denemesi de şarkının başında belirtildiği gibi yine tekrar vurgulanmıştır. Ayrıca şarkının melodisindeki rahatlık ile kişiye huzur vermesi ve ayrıca sarı renk kullanılarak kişide mutluluk ve sevinç duygularıyla ürünün bütünleşmesi amaçlanmıştır.
Reklamın ikon değeri olan civcivler ön plandadır. Civcivlerin rengi ile marka rengi olan sarı, reklamın her yerinde kullanılmıştır ve ayrıca anlamlı bir bütün oluşturulmuştur. Sarı rengi reklamın ilk dakikalarındaki anne olacak küçük kızın odasındaki duvar rengi, çerçeve, yastık, gece lambası gibi birçok eşyada kullanılmıştır.

Ayrıca bebek odasında ve banyoda da çoğunlukla sarı renge yer verilmiştir. Sarı renk dikkat çekici, neşe ve sevincin simgesi olarak kullanılmıştır ve kişilerin ruh hallerini olumlu yönde etkilemektedir. Dalin reklamı günlük hayattan bir kesit alınarak yapılmıştır. Bebeğini banyo yaptıran bir annenin ürünü kullanırken ki rahatlığı, güveni ve mutluluğu gösterilmiştir.

Köpükler ise bebeğin tenine dokunması, bebeğin gülen yüzü ve civcivlerin bir masal veya çizgi film karakteri gibi yansıtılarak bebeği ve anneyi güldürmesiyle mutlu ve neşeli bir ortam oluşturularak duygusallık ön plana çıkmıştır.

Reklamın son saniyelerinde ise civcivler Dalin şampuanında paraben, alkol ve sls olmadığından bahsedilirken civcivlerden birinin önlüklü ve gözlüklü olmasıyla ürünün bilimsel olarak da güvenilir olduğu ve test edildiği mesajı verilmek istenmiştir.

Son olarak da “Dalin nesillerdir annelerin 1 numaralı tercihi” sloganıyla reklamın içeriği ve mesaj bütünleşmiştir. Tüm annelerin onaylı ürünü dalin olduğundan anneler dalini almalı ve bebeğini, çocuğunu güvenle yıkamalıdır mesajı tekrardan verilmiştir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version