Düşüncelere Hakim Olmak

Merve Yılmaz 47 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Düşüncelerini şekillendir ki hayatın şekillensin. İnsanların düşünce yapısı bedensel, fizyolojik, duygusal ve davranışsal tepkilere yol gösterir. Bakış açımızı olumlu bir şekilde yapılandırırsak olumlu sonuçlar elde ederiz, olumsuz ve sağlıksız şekilde yapılandırırsak insan sistemi kendini zararlı olan durumlara karşı korumak isteyecek ve belirli tepkiler verecektir. Size zarar vereceğini düşündüğünüz birine karşı soğuk ve uzak davranabilir, nefret ve kin duyguları besleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak da, olumlu şeyler düşünüp hayatındaki güzellikleri fark edebilirsiniz. Güzel ve olumlu düşündükçe hayatımız daha olumluya gitmeyebilir, ancak bakış açımız güzelleştikçe hayatın güzel yanlarını buldukça içinde bulunulan durum daha sağlıklı geçirilecektir.

Olaylara, kişilere olumsuz baktıkça olumsuzluk bataklığına dalacaksınız ve çırpındıkça daha da batacaksınız. “Peki her şeyi olumlu düşüneyim, olumlu bakayım, polyanacılık mı yapacağım? Her kötü şeydeki iyi yönü görmek zorunda mıyım?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Kötüde iyi görmekten ziyade kötülük ve olumsuzluklar içindeyken olumlu olan yanları fark etmektir. Hayatınızda size zarar kişiler varsa eğer sizi seven ve yanınızda olan kişileri görmek, fark etmek ve onların desteğinden yararlanmak, sosyal etkinlikler yapmak, paylaşım halinde olabilmektir. Tek bir olumsuzluğun veya belki daha fazla olumsuzlukların sizi diğer güzelliklerden, olumlu şeyleri fark etmekten, hayatınızdan zevk almaktan, sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmekten, palanlarınızı hayata geçirmekten alıkoymayacak şekilde düşünce sisteminizi yapılandırın, şekillendirin.

Kendini sevmeyen, değer vermeyen ve başkalarını memnum etmek için çabalayan bir insan düşünelim. Bu kişinin düşünce yapısını ele alalım ve beraber nasıl şekillendireceğimize göz atalım. Bu birey kendisini sevmiyor, değer vermiyor ve eğer hata yaparsa, insanları memnum edemezse onaylanmayacağını , sevilmeyeceğini, terk edileceğini ve yalnız kalacağını düşünüyor. Şimdi bir ameliyat masasında gibi düşüncelerini bir bir masada… “Ben benim, hayattayım. Beni seven insanlar, benim sevdiğim gibi ayrıca beni sevmeyenler, hoşlanmayanlar da var aynı benim olduğu gibi. Ben kendimi sevmezsem beni başkası neden sevmeye layık görsün ki, önce kendimi kabul etmeli ve sevmeliyim. Ben değerliyim, sevilmeye layık ve sevilen biriyim. Ben hata yapabilirim çünkü insanım. Her insan hata yapar, hata yapmak sorun değil, asıl sorun hatanın sorumluluğunu alıp telafi edememek, çabalamamak. Hata yaptığım için yalnız kalmam ve terk edilmem, çünkü her hata yapılan yalnız olsaydı hayatta herkes tek başına kalırdı..” şeklindeki düşüncelerle kişi hem kendi farkındalığını yaşayacak hem de düşünce yapısı değiştikçe bedeninde, duygularında, davranışlarında, aile ve sosyal ilişkilerinde birçok sorunla karşı karşıya kalacak ve onlarla başa çıkmakta zorluk yaşayacaktır. Kişi düşüncelerinin ve hayatının sorumluluğu almalı ve nasıl düşüneceğine karar vermeli. Olumlu ve sağlıklı düşünüp olumsuzluklarla başa çıkabilecek gücü kaybetmeden hayatına şekil verebilir veya olumsuzluklar bataklığında kendini kaybedebilir. Seçim sizin.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version