Deprem Gibi Karar

Tekin Toklucu 27 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Endüstriyel futbolun en popüler oyuncularından biri, hakemler 8 mart tarihinde şok bir karar ile güne uyandılar.

Belki öncesinden ucundan kıyısından haberleri vardı, yada yetkililerle olan iletişimlerinden hissetmişlerdir ama, ne olursa olsun onlar için şok bir karar.. Türk futbol arenası içinse, DEPREM…

Maç yok ki, hakem konuşulmasın. Çaldığı veya çalmadığı düdüklerden tutun da, çalamadığı..!! dahi saatlerce konuşulup tartışılır.

Eleştiriler ve algı, daha hakem tayinlerinden başlıyor, taa ki maç saatine kadar söylenmedik söz, edilmedik hakaret ve suçlama ile karşı karşıya kalıyorlar.. Bunun için, evvela yöneticiler başlıyor, formalı yazarlar deşiyor, futbolcu çomak sokuyor, teknik adam da maç sonunda tüy dikiyor.. Ve tabii ki ekranlardaki spor programları…

Hakemin bir saniye görüp çaldığı düdükle karara bağladığı pozisyonu, dakikalarca izliyor, tetkik ediyor ve eleştirip yerden yere vuruyorlar.. Öyle ki; Bazıları çok daha ileri gibi suçlayıcı, tahrik edici isnatlarda bulunmayı dahi deniyor..!! Sanırsın ki, karşısında ekmek parasını bölüşeceği rakibi var. O ekmeğinden işinden olsun cinsinden karalamalar. Devamlı olarak değişen Merkez Hakem Kurulu Başkanına rağmen bu durum devam edince, eleştirrmenlerin haklı olduğu algısı taraftarı da gaza getirip geriyor, oradan sosyal medya patlaması yaşıyoruz.. Derken, TFF ve MHK’nın 8 Mart günü 13 hakemin sezon sonuna kadar işten el çektirildikleri açıklandı..

MHK Başkanı Dr. Ferhat Gündoğdu, katıldığı bir yayında futbolseverlerin merakını ve sorularını cevaplamaya gayret etti. Açık ve net; Bu karar birden bire alınmış değil, söz konusu isimler üzerinde 4 aydan bu yana yapılan, özellikle son 2 ay içerisindeki, gözlemler, sınavlar, kayıtlar ve davranışlar sonucunda bu karara varılmıştır dedi. Kadrosunda 6.709 hakem bulunduğunu açıklayan başkan, asla sıkıntı yaşamayacaklarını belirtirken, askıya alınan hakemlerin, sosyal medya ve haber alanlarında döndüğü gibi, herhangi bir örgüt veya illegal ilişkilerinin bulunmadığının altını çizdi!!

Alınan bu karar ile, yaş ortalaması, 28,5 olan bir hakem kadrosuna sahip olduklarını belirten Gündoğdu, genç ve yetenekli hakemlerin yanı sıra kadın hakemlerimize de Süper Lig’de görev verebileceklerini dile getirdi. Ancak, beni şaşırtan asıl durum şu;

8 Mart tarihine kadar haklarında ve kararlarında tek olumlu cümle kurmayan, spor medyasının bu hakemlere sahip çıkmaları ve bunun altında başka gerekçeler aramaları oldu.

Sizler değil miydiniz, bu hakemlerle bu lig bitmez diyen?
Sizler değil miydiniz, taraflı düdükler çalıyorlar,
Sizler değil miydiniz, falanca takımı kolluyorlar,
Sizler değil miydiniz, kulüp yöneticileri ile yemek yiyor ve hakkını veriyorlar diyen?

“Gösterdiği kartlardan, avantaj toplarına kadar, vücut dilinden, yüzündeki ifadeye kadar saatlerce masaya yatırıp eleştirdiğiniz hakemlerin, görevlerine son verilmesi sizleri neden rahatsız etti de, affedilmeleri için çaba sarf eden haberler, programlar yapıyorsunuz” diye sorarım..

Kaldı ki, hakem sektörü öyle az buz para kazanan bir iş sahası olmaktan çıkıp, oldukça cazip hale geldiği için, gençlere alan açılmalı. Her şeye rağmen, Türk futbolunun Dünya ve Avrupa arenasında olmadığı dönemlerde, ülkemizi temsil eden kurum TFF ve Merkez Hakem Kurulu elemanlarıdır onlar. Herkes gibi yaptıkları işin hakkını verip en iyisini yapmakla mesuller.

MHK’nın bu kararının Türk futboluna hayırlı olup olmayacağını ilerleyen haftalarda hep birlikte takip edeceğimizi düşünüyorum. Gençlerimize daima inanıyor ve güveniyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version