Öz Şefkat Nedir?

İzel Yıkılmaz 29 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Öz şefkat; kişilerin kendilerine gereken anlayışı, şefkati ve desteği gösterebilmesidir. Kişinin kendisine nazik ve merhametli davranmasıdır.

Herkes zor zamanlar geçirebilir. Bu zor zamanlarda ihtiyaç duyulan şefkati, anlayışı, nezaket ve gereken desteği kişinin kendi kendine sunabilme becerisine öz şefkat denir. Öz şefkat tüm duygularımızı şartsız, koşulsuz, eleştirmeden, yargılamadan sadece kabul eder ve bu noktada tüm duygulara kucak açarız. Kendi elimizi yine kendimiz tutarız.

Kristin Neff’e göre “Öz Şefkatli Farkındalık” öz şefkatin 3 bileşeni bulunmaktadır. Bunlar öz nezaket, ortak insanlık hissiyatı ve bilinçli farkındalıktır.

Öz nezaket, zor durumda olan bir arkadaşınıza veya yakınınıza karşı sevgi ve nezaketle yaklaşacağınız gibi kendinize de aynı anlayış ve merhamet ile yaklaşmanıza dayanır. Kendinize tıpkı çok sevdiğinizin bir arkadaşınıza davranır gibi davranmaktır. Zor günler geçiren bir arkadaşınızı teselli etmek için neler söylerdiniz, neler yapardınız bunu düşünün ve arkadaşınıza gösterdiğiniz anlayışı ve sevgiyi kendinize de aynı şekilde gösterin. Siz değerlisiniz buna layıksınız unutmayın! Ortak insanlık hissiyatı ise zaman zaman tüm insanların zor zamanlarının olabileceğini ve olumsuzlukları yaşıyor olmanın sadece bize has bir durum olmadığını görmemizi içerir. “Bu neden benim başıma geldi? Neden ben?” gibi soruları sormak yerine yaşanılan tüm olası durumların tüm insanların ortak problemleri olduğu anlayışına dayanmaktadır. Bilinçli farkındalık ise deneyimlerimizin bizde uyandırdığı duyguları fark etmemize dayanır. Şimdiye ve şu ana odaklanmak, duygularımızı fark etmek için ve böyle anlarda kendimize öz şefkatle yaklaşabilmek için oldukça önemlidir.

Yargılamadan içeride neler olup bittiğinin farkına varmak için nefesinizi doğru kullanın. Duyguları ve diğer zihinsel süreçleri, onlarla derinden özdeşleşmeden gözlemleyin. Farkındalığınızı genişletin. Herkesin zor deneyimlerden geçtiğini kabul edin. Acı ve sevgiyi deneyimlemek için ortak kapasitemize odaklanarak, başkalarına karşı doğal olarak ortaya çıkan şefkat duygunuz ile öz şefkatinizi birleştirin. Kendinize karşı koşulsuz sevgiyi ve kabulü ifade edin. Kendinizi iyi dinleyin ve ne olursa olsun kabul edilmeye layık olduğunuzu bilin. Sevgiler…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version