Diyet

Neşe Kayan 37 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Diyet kelimesi en çok kullanılan anlamıyla; tedavi veya koruma amacıyla tüketilecek besinlerin çeşit ve miktarlarının düzenlenmesidir. Diyete, ya hastalık ya da aşırı kilo sebebiyle ihtiyaç duyulur. Ölçülü ve dengeli beslenmeye başlayan kişide sağlık problemleri ortadan kalkmaya başlar kilolu olan da zayıflayarak ideal kilosuna kavuşur.

Beden sağlığımız için nasıl diyete giriyorsak, aynı şeyi ruh sağlığımız için de uygulamamız gerekir zaman zaman. Her bulduğumuzu yediğimizde vücudumuz hastalık ve fazla yağ ile reaksiyon veriyorsa, her karşılaştığımız insana hayatımızda yer vermek de ruhumuzda fazlalıklara ve hastalıklara sebebiyet verebilir.

Bu, insanlardan uzak durmak, kabuğuna çekilmek şeklinde algılanmamalı. Çok sosyal olarak, sürekli insanların içerisinde bulunarak da ruh diyeti yapılabilir. Efendimiz (s.a.v.) dünyanın en sosyal insanıydı. Çünkü tüm insanlığa tebliğ vazifesiyle gönderilmiş olan son peygamberdi. Bu sebeple de dünyanın birçok yerine, kişisine hicret yoluyla, mektupla ve sahabeleriyle ulaşmıştır.

En yakın çevresinden birçok kişi İslam’a davetini kabul etmiş, Onunla birlikte yürümüştür fakat yine en yakınları tarafından çok da zulme uğrayarak eziyetler çekmiştir. O (s.a.v.) kendisine inananlara da inanmayanlara da çok fazla takılıp kalmamıştır. Yani ne iman edenler için çok fazla kendini kaptırıp sevinmiş, ne de iman etmeyip kendisine zulmedenlere çok fazla üzülmüştür.

Çok sevdiği amcası Ebu Talip iman etmediği için üzülürken Allah (c.c.) tarafından uyarılır ve Tevbe Suresi’nin 113. Ayeti nazil olur: “Cehennem ehli oldukları onlara açıkça belli olduktan sonra akraba dahi olsalar, Allah’a ortak koşanlar için af dilemek ne Peygambere yaraşır ne de Mü’minlere” Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.) üzülmeyi bırakır ve Rabb’ine sığınır.

Bizlerin de O’nun ümmeti olarak yapacağımız en güzel şeylerden biri, her durumda Allah’a sığınmaktır. İnsanların bizi çok fazla mutlu etmelerine ve üzmelerine müsaade etmemektir. İnsanlarla birlikte olup mesafemizi korumaktır. Sevgiyi de buğzu da ölçüsüyle yapmaktır. Ancak bu şekilde gerçek huzura ve mutluluğu yakalayabiliriz.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Neşe Kayan
Bağlantılar:
Öğretmen / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version