Futbol Maçında Ülkeyi Bölen Bir Tekme Savaşı Başlatan Maçın Hikayesi

Gökhan Yılmaz 360 Görüntüleme Yorum ekle
16 Dak. Okuma

Bu hikayeyi yazarken maçın oynandığı tarihte 2 yaşındaydım. Dolayısıyla bir futbolsever olarak bir de Arnavut kökenli olunca yıllardır videosunu izlediğim dünyayı değiştiren bir futbol ve ülkeyi savaşa sürükleyecek bu olayı en ince ayrıntısına kadar kaleme aldım.

Belgrad’dan kaleci Stevan Stojanoviç, Yugoslavya’nın en büyük futbol zaferinin tarihi olan 29 Mayıs 1991’i hatırlatmaya gerek görmüyor. Geçtiğimiz 32 yıl boyunca buradaki insanlar benimle bunun hakkında konuşmayı bırakmadılar.

Stojanoviç, Bari Stadio San Nicola’da penaltılarda Marsilya’yı 5-3 mağlup eden Kızıl Yıldız Belgrad’ın Avrupa Kupası Finali’ni kaleci kahramanı olarak tamamladı. Kaptan olarak, bir Yugoslavya kulübü adına kupayı kaldıran tek kişi oldu.

Velibor Vasovic kaptan olarak kaldırdı (1971’de) ama bu farklıydı’’ diye anlatıyor duyguların geri geldiğini. ‘’Biz ülkemizden, sokaklarımızdan geldik. O gece otelde bir adam yanıma geldi. Kim olduğunu hiç bulamadım ama bana şöyle dedi: ‘Az önce ne yaptığın, bunun nasıl bir başarı olduğu hakkında hiçbir fikrin yok. Gençtim ve gerçekten böyle şeyler düşünmüyordum. Ama o yaşlı adam haklıydı. Zaman geçtikçe hepimiz ne yaptığımızın farkına varıyoruz. Bu Yugoslavya futbolunun en büyük başarısıydı”.

O dönemde Yugoslavya’da böyle bir yetenek vardı ve kesinlikle daha fazla başarı elde edilirdi. Dört yıl önce Zvonomir Boban, Robert Prosinecki, Davor Suker ve Predrag Mijatovic ülkenin 20 yaş altı gençlerinin dünya şampiyonu olmasına yardımcı olmuştu. Kızıl Yıldız 1991’de Avrupa Kupası’nı kazandığında, Yugoslavya’nın üst düzey takımı zaten Danimarka’nın pahasına Euro 1992’ye katılma yolunda ilerliyordu.

Ancak 368 gün içinde her şey çöktü. 31 Mayıs 1992’de Yugoslavya savaşa sürüklenmiş ve milli takım Euro’dan atılmıştı. Daha fazla futbol zaferi hayalleri sona erdi. O zaman bunu fark etmemişti ama süpürücü Faruk Hadzibegic, büyük bir turnuvada birleşik Yugoslavya adına futbolun son vuruşunu yapacaktı.

İtalya 90’da çeyrek finalde son şampiyon Arjantin ile karşılaşan Plavi (Maviler), Refik Sabanadzoviç’in 31. Dakikada gördüğü kırmızı kart sonrasında penaltı atışlarına devam etti. Beş adam cesurca Floransa’daki Comunale Stadyumu’nda şut atmak için öne çıktı: Sırbistan’dan Dragon Stojkovic, Hırvatistan’dan Prosinecki, Karadağ’dan Dejan Savicevic ve Dragoljub Brnovic ve Bosna’dan Hadzibegic. Büyük Diego Maradona ve orta saha oyuncusu Pedro Traglio’nun ıskalamalarının ardından zafer Yugoslavya’nın elinde görünüyordu. Daha sonra hem Brnovic hem de Hadzibegic çabalarının Sergio Goycochea tarafından püskürtüldüğünü gördü.

“Arjantin’e yenilmek kalbimizi kırdı; Dünya Kupası yarı finaline bir top kadar uzaktaydık” dedi Hadzibegic. Son derece yetenekli bir taraftaydık ve her şey mümkündü. U20 Dünya Kupası’nı kazanan nesil olağanüstüydü ve 80’lerin sonu ve 90’ların başında harika bir teknik direktör olan İvica Osim’in önderliğinde daha büyük bir etki yaratmaya başlıyorlardı. Dünyanın en iyi takımlarından birine sahiptik.”

Hadzibegic bunun birleşik Yugoslavya’nın son turnuvası olacağını hiç düşünmemiştim. “Hayır öyle bir sebep vardı” diyor. Üç ay sonra Prosinecki, Savicevic, Stojkovic ve Darko Pancev’le Kuzey İrlanda Windsor Park’ı 2-0 yendiğimizde kaptan bendim. Mijatovic, Boban, Suker gibiler de vardı. Robert Jarni, Vladimir Jugovic, Slavisa Jokanavic, Miroslav Djukic ve Meho Kodro İnanılmaz yetenekler. 1994 Dünya Kupası’nı, bir şeyler kazanabileceğimizden emin bir şekilde sabırsızlıkla bekliyorduk.

Belfast’ı yenerek Euro 1992’ye katılmaya başlayan Yugoslavya, Avusturya’yı 4-1 mağlup etti ve ardından Danimarka’yı yenerek eleme grubunun kontrolünü ele geçirdi. Golcülerden Mehmed Bazdareviç, “Kopenhag’da 2-0 yendik” diye anımsıyor. “O gün oynayan dört oyuncu Hırvatistan’dandı, dördümüz Bosna’dandık, ardından Sırbistan’dan Predrag Spasic, Makedonya’dan Pancev ve Srecko Katanec Slovenya da vardı. Danimarka harika bir takım olmasına rağmen biz onlardan çok daha iyiydik.”

Ancak önümüzdeki çekişmenin işaretleri zaten mevcuttu. 1990 Dünya Kupası’ndan bir ay önce, Kızıl Yıldız Yugoslav Ligi karşılaşması için Dinamo Zagreb’e gitti; tam da siyasi gerginlikler artmaya başlamıştı.

Josip Broz Tito’nun 27 yıllık hükümdarlığı sırasında Yugoslavya’da milliyetçilik yavaş yavaş bastırılmıştı, ancak başkan Mayıs 1980’de öldüğünde işler daha da kızıştı. Hırvatistan’da 50 yılı aşkın bir süreden sonra ilk çok partili seçimler 1990 yılının Mayıs ayı başlarında yapıldığında, Sırp milliyetçisi Slobodan Miloseviç Belgrad’da iktidara ulaşmıştı. Hırvatistan milliyetçisi Franjo Tudjman zaferle çıktı ve tarihteki en patlayıcı futbol maçlarından birinin fitilini ateşledi.

Aslında maç aslında hiç başlamadı. Maç öncesi Dinamo Zagreb’in Bad Blue Boys ultraları ile kötü şöhretli gangster Arkan’ın liderliğindeki Red Star’ın sıkı hayranları Delije arasında şiddet patlak verdi. Bad Blue Boys’un attığı taşlara yanıt veren Delije, “Zagreb Sırptır” ve “Tudjman’ı öldüreceğiz” sloganları atarak koltukları fırlattı. Daha sonra ev sahibi taraftarlar sahaya dahil oldu ve büyük çaplı bir isyanı ateşledi. Kargaşanın ortasında Boban, Dinamo Zagreb’in genç yıldızının kulübünün taraftarlarından birine kötü davrandığını düşündüğü bir polis memuruna uçan tekme attı.

“Ben buradaydım, hayatını riske atmaya hazır bir halk figürüydüm,” diye anacaktı Boban daha sonra, “hepsi tek bir ideal, tek bir amaç için; Hırvat davasıydı bağımsızlık istiyorlardi. Bazıları bunu savaşı başlatan tekme olarak nitelendirdi ve isyanın ardından gelen yıkıcı olaylarda rol oynadığını iddia etti.

Kızıl Yıldız kalecisi Stojanoviç, “Bu maç Yugoslavya için bir nevi sonun başlangıcıydı” diyor. “Maç öncesinde Zagreb’de çok iyi karşılandık; oteldeydik ve tuhaf bir şey olduğunu görmedik. Isınma sırasında üzerimize taşlar atıldı, ardından koçumuz bize ‘Hadi soyunma odasına gidelim’ dedi. Biz oraya giderken kuzey tribününden Dinamo Zagreb taraftarları, güney tribününden ise Kızılyıldız taraftarları geldi.

“Bunu görmek çok kötüydü ama tam zamanında sahadan çıktık. Belgrad’a dönmek için VİP gişesine gittik ve polisin yolları açmasını bekledik. Hatta Belgrad’a dönmemiz bile büyük sürpriz oldu. Dinamo ile büyük bir rekabet vardı ama daha önce böyle bir şey olmamıştı. Sanki birileri sporu kendi davası için kullanıyormuş gibi görünüyordu.”

Yugoslav Futbol Federasyonu Boban’ı altı ay süreyle uzaklaştırdı ve onu Dünya Kupası’nın dışında bıraktı. Turnuva öncesindeki son hazırlık maçında Yugoslavya, Zagreb’de Hollanda ile oynadı ve Hırvat yanlısı taraftarlar tarafından yuhalandı.

“Bu gerçeküstü bir deneyimdi” diye devam ediyor Hadzibegic. “Marşımızı yuhalarken yaşadığım şoku hatırlıyorum. Dokuz ay önce, 40.000’den fazla kişinin bizi şiddetle desteklediği aynı stadyumda İskoçya’yı 3-1 mağlup etmiştik. İçgüdüsel tepki verdim, alkışladım.

Ellerimi tuttu ve ‘Hadi gidelim, 20.000 kişiye karşı 11’iz ve bu TV’ye yansıdı. Dünya Kupası’na hazırlanıyorduk ve kendi taraftarlarımız bizi yuhalıyordu.”

Hadzibegic, Yugoslavya’da milliyetçiliğin yükselişinin takım içinde sürtüşmeye yol açtığını reddediyor. “Farklı milletlerden oyuncular arasında hiçbir zaman gerginlik hissetmedim” diye ısrar ediyor. “Saraybosna’da doğdum ama kendimi her zaman gururlu bir Yugoslav gibi hissettim ve hiçbir takım arkadaşımın farklı hissettiğini söyleyemem.

“Bazen farklı Yugoslav cumhuriyetlerinden insanlarla ilgili stereotipler hakkında şakalaşırdık, ancak bu her takımda, her arkadaş grubunda yaşanan soyunma odası şakalarından ibaretti. Takım içinde hiçbir şey değişmedi. Çevremizde olup biten her şeyin farkındaydık. , ama hepimiz bunu görmezden geldik.”

Saha dışındaki olaylar da Kızılyıldız’ı 1990-91 sezonunda rayından çıkarmadı. Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, Hırvat orta saha oyuncusu Prosinecki ile Sırp forvet Dragisa Binic’in, Avrupa Kupa tarihindeki en iyi takım gollerinden biri için birleşmesinden birkaç hafta önce başlamıştı; bu gol, yarı finalde Bayern Münih’e karşı alınan yarı final ilk maçında Makedon Pancev tarafından atılmıştı. Klaus Augenthaler’in geç kendi kalesine attığı gol sayesinde işi 80.000 kişilik Belgrad kalabalığının önünde tamamladılar.

Stojanoviç, “Bu, eski Yugoslavya’da oynanan bu büyüklükteki son maçtı” diyor. “Bayern sonunda kendi kalesine gol attığında Marakana’da kargaşa yaşandı. ”Chris Waddle’ın Marsilya’ya karşı oynadığı final, 0-0’lık kasvetli bir beraberliğin ardından penaltılarla sonuçlandı.

Stojanoviç, “Bundan önce çok çekici bir tarzda, gol atarak, harika futbol oynayarak sekiz maç oynamıştık” diye açıklıyor. “Ancak teknik kadromuz Marsilya’yı yakından takip ediyordu. Patronumuz Ljupko Petrovic şunları söyledi: “Finalde benim düşündüğüm gibi oynayıp kazanmak mı istersin, yoksa şu ana kadar oynadığımız gibi mi oynamak istersin, ama o zaman ben de yapabilirim” dedi. Sana kupanın sözünü vermiyor muyum?” Elbette hepimiz o kupayı istiyorduk.

“Petroviç bize gol atmamamız gerektiğini söyledi. ‘Olay 0-0 biter, penaltı atışlarında Stajanoviç penaltıyı kurtaracak ve biz Avrupa şampiyonuyuz’ dedi. Ve olan da tam olarak buydu – inanılmaz. Hatta Ljupko’ya bile sorabilirsiniz!”.

Kızıl Yıldız ayrıca bir sezon üst üste Yugoslavya yerel şampiyonluğunu da kazandı; bu, ligin dağılmaya başlamasından önceki son sezondu. Aynı sezonun başlarında, Hajduk Split ile Partizan Belgrad arasında oynanan maç, Hırvat iç saha taraftarlarının Partizan takımını sahadan kovalaması ve ardından Yugoslav bayrağını ateşe vermesi nedeniyle iptal edilmişti.

Kızıl Yıldız, Maksimir Stadı isyanından bir yıl sonra sezonun son haftalarında Dinamo Zagreb ile karşılaşmak için Zagreb’e döndüğünde, ev sahibi ekip, izleyen Tudjman’ın önünde 3-2 galip geldi. Kızıl Yıldız antrenörü Petrovic daha sonra “2-0 öne geçtik ama Dinamo ‘ya skandal bir penaltı verildi.” Dedi. “Devre arasında hakeme şiddetle itiraz ettim ve onun bana söylediğine göre maçı siyasi nedenlerden dolayı kaybetmemiz gerektiği açıkça ortadaydı. Tudjman tribünde oturuyordu ve bir Sırp takımı istemiyordu. Bağımsız bir devlet kurduğu sırada Zagreb’de onun önünde kutlama yapıyor.”

Maçtan günler önce Hırvatlar Prosinecki, Boban ve Suker, Yugoslavya’nın Euro 1992 elemelerinde Faroe Adaları’nı 7-0 mağlup ettiği maçta gol atmıştı. Bir daha asla takımda oynamayacaklardı. Hırvat oyuncular o yaz Yugoslavya takımından ayrıldılar ve daha sonra bağımsız ülkelerinin 1998 Dünya Kupası’nı üçüncü bitirmesine yardımcı oldular. Mehmed Bazdareviç, “Hırvat oyuncuların bir süreliğine ayrılacağı konuşuluyordu ancak geri çekilmeleri büyük bir darbe oldu” diyor. “Ancak bunu bir veda olarak görmedik; birkaç ay sonra her şey yoluna girdikten sonra geri döneceklerini düşündük.

Hırvatistan’daki savaş, Haziran 1991’de bağımsızlık ilanına rağmen dört yıl daha devam etti. Yaklaşık 20.000 kişinin ölümüne neden oldu ve yarım milyondan fazla kişi de evlerinden oldu. Slovenya da aynı gün aynı açıklamayı yaptı ve daha sonra Hırvat ve Sloven kulüpleri Yugoslav Ligi’nden çekildi.

Takımları dağılmaya başlayınca Kızıl Yıldız da acı çekti. Prosinecki Real Madrid’e imza attı, Binic Slavia Prag’a transfer oldu ve Stojanovic Antwerp’e katıldı. “Bu üzücüydü; takımın dağılmasına neden olan kulübün kararı değil, politikaydı” diyor. Avrupa kupasını kazanmamızdan bir yıl önce Real Ovideo’dan teklif almıştım ama Kızılyıldız bana bir yıl daha kalmamı söylediler. “Kaldım, Avrupa Kupası’nı kazandık, ardından Antwerp’ten teklif aldım. Kulübe söyledim, onlar da ‘Bu ülke parçalanıyor, gitmelisin’ dediler.”

Kızılyıldız, Tokyo’da Colo-Colo’yu (Şili takımı) 3-0 mağlup ederek Kıtalararası Kupa’yı kazanırken, Old Trafford’daki UEFA Süper Kupası’nda Manchester United’a 1-0 yenildi. Şampiyonluk genellikle iki ayak üzerinden oynanıyordu ancak Belgrad’da oynamanın güvensiz olduğu düşünülüyordu. Kızıl Yıldız’ın Avrupa iç saha maçları Macaristan ve Bulgaristan’a taşındı, ancak yine de 1991 Ballon d’Or’da ikinci sırayı paylaşan Pancev ve Saviceviç’in yardımıyla başka bir finale ulaşmaya yaklaştılar.

Plavi, Euro 1992’ye katılmaya hak kazanarak 4. Grup’ta Danimarka’yı eleyerek zirveye yerleşirken, ikili hâlâ Yugoslavya kadrosunun bir parçasıydı. Ancak Makedonya’nın Eylül 1991’de bağımsızlığını ilan etmesiyle Pancev’in geleceği yakında şüpheye düşecekti.

Mart 1992’de Kızılyıldız’ın yerel lig maçında Partizan ile karşılaşmasıyla siyaset bir kez daha futbolun gölgesinde kaldı. Normalde Belgrad’ın sert rakipleri olan her iki kulübün ultraları, Kaplanlar olarak bilinen Sırp paramiliter bir grup tribünde yol şarkılarını tutmaya başladığında alkışlarla birleşti: Vukovar’a 20 mil, Vukovar’a 10 mil, Vukovar’a hoş geldiniz. Bunlar, Hırvatistan’daki savaş sırasında ele geçirdikleri tüm kasabaların ganimetleriydi. Kaplanlar, ağırlıklı olarak Kızıl Yıldız’ın Delijesinden eleman toplayan Arkan tarafından yönetiliyordu. Daha sonra savaş suçlarıyla suçlandı.

Aynı maçta Yugoslavya’daki olaylar da karanlık bir hal aldı. Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti ve çok geçmeden Bosna Savaşı patlak verdi. Sırp güçleri yaklaşık 4 yıl sürecek Saraybosna Kuşatması’nı başlatarak Bijeljina kentinde katliam gerçekleştirdi.

Yugoslavya’nın Euro 1992’deki açılış maçında İngiltere ile karşılaşmasına sadece 19 gün kala, Saraybosna doğumlu teknik direktör istifa etti. Osim, “Ülkem Avrupa Şampiyonası’nda oynamayı hak etmiyor” dedi. Takımın Bosnalı oyuncuları da ayrıldı. O zamana kadar takımın kaptanı olan Hadzibegic, “Bunu yapmak çok zordu ama kaçınılmazdı,” diye kabul ediyor. “İlk silahlı çatışmalar başlar başlamaz teknik direktör ve birkaç yetkiliyle konuştum ve turnuvada oynamamızın neredeyse imkansız olduğu konusunda anlaştık.

“Futbol kariyerim açısından sonuçlarını düşünmedim. Ülkemizde savaş başlıyordu; insanlar ölüyor, evlerinden kaçıyor ve kadınlara tecavüz ediliyordu. Hepimiz bu şeyin birkaç hafta ya da ay içinde biteceğini umuyorduk. Avrupa’nın ortasında bir savaşın yaşanmasına dünyanın izin vereceğini idrak edemedik. Bu, 34 yaşındaki futbolcunun uluslararası kariyerinin acı bir sonu oldu. Pancev de, Euro için İsveç’e gitmeden kısa bir süre önce Yugoslavya’nın İtalya’da Fiorentina’ ya karşı bir ısınma maçı oynaması nedeniyle çekildi.

Uzun süre kalmayacaklardı. Sırp general Ratko Mladiç Saraybosna’nın daha fazla bombalanması emrini verince BM, Yugoslavya’ya yaptırım uygulayarak harekete geçti. FIFA ve UEFA, 31 Mayıs’ta milli takımı uluslararası futboldan yasaklayarak karşılık verdi. Euro’da onların yerini, her şeyi kazanan Danimarka alacaktı.

Bazdareviç o korkunç büyüyü şöyle hatırlıyor: “Her şey benden alınmış gibi hissettim; uğruna çalıştığım her şey, umduğum her şey.” “Harika futbol oynuyordum ve belki o turnuvadan sonra Barselona’ya imza atardım. Kim bilir?

Danimarka kazandığında daha kötü hissettim, çünkü onların yerinde bizim de orada olmamız gerektiğini biliyordum. Hepimiz için dramatikti ama evde olanlarla karşılaştırıldığında hiçbir şey. İnsanlar öldürülüyordu.”

Hem 1994 Dünya Kupası’ndan hem de Euro 1996’dan men edilen Yugoslavya, 1998 yılına kadar büyük finale çıkamadı ve o tarihte sadece Sırbistan ve Karadağ’dan oluşuyordu. 1995 yılına kadar tüm Yugoslav Ligi kulüpleri Avrupa müsabakalarından çıkarıldı. Kızılyıldız’ın geri kalan kahramanları 1992 yazında İtalya’ya gitti. Pancev İnter’e, Jugovic Sampdoria’ya, Sinisa Mihajlovic Roma’ya ve Savicevic Ac Milan’a gitti. Avrupa Kupası. Mijatovic, 1993’te Partizan’dan ayrılarak Valencia’ya gitti ve daha sonra 1998 Şampiyonlar Ligi Finalinde Juventus’a karşı Real Madrid’in galibiyet golünü attı.

Haziran 1992’de Yugoslav neslinin yapmak istediği son şey, kaçırdıkları turnuvayı izlemekti. Hadzibegic, “Aklımda daha önemli şeyler vardı” diyor. “Size tek bir şey söyleyebilirim: Eğer hep birlikte kalsaydık, o turnuvayı normal şartlarda oynasaydık, rekabet etme şansımız olsaydı eminim kazanırdık. Euro 1992’yi kazanırdık. “

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Futbol Yazarı/Yorumcusu
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version