Gizil Bir Güç: Bağlanma İhtiyacı

Zehra Altunbay 78 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Bizi tanımlayan, bizimle eşleştirilmiş bir takım nesneler, sözcükler vardır. Adımız söylenmeden o nesne ile birlikte koşullanmışızdır. Bu bir kahve, bir söz, bir iş, bir şarkı, bir mekan, bir şey… Bir şey bizi çağrıştırmıştır. Bu çağrışımlar bizim bağlı olduğumuz şeylerdir. Yaşamımıza bakarsak bu gizil gücün ne olduğunu hemen anlayabiliriz. Hayatımızdaki boşluğu geniş ölçüde doldurduğumuz bizi içine çeken ve tatmin olmamızı sağlayan bize iyi veya kötü gelen şeylerdir.

Temel bir ihtiyacımız olan bu bağlanma ihtiyacımız hayatımızda geniş bir şekilde yer edinir. Misyonumuz olacak kadar pay biçtiğimiz de olmuştur. Herkesin bir yaşam felsefesi vardır ve bağlandığımız şeyler bu yaşam felsefemizi oluşturur. Kimimiz maddi şeylerle bu bağlılığı sürdürürüz kimimiz de bir üst boyut olan manevi şeylerle..

Anne karnında tutunup güvenli bir yerde bağlanmamız sonrasında annemiz ile oluşturduğumuz gizli bir bağımız ve dünyayı keşfettikçe artan bağlanma ihtiyacımızın diğer nesnelerle, şeyler ile ilişkisini sürdürmesi. Hormonlarımızın, zihinsel süreçlerimizin eşlik etmesi. Ruhumuzu, bedenimizi sakinleştirmek için gizil bir ihtiyacımız. Evet bir yaşam mücadelesi için ne kadar da gerekli ve farkındalığın gölgesinde gelişen bir olgu bağlanma.

Sağlıklı bir bağlılık oluşturunca yaşamımıza huzur katan sağlıksız bir bağlılık sonucunda ise hayatımızı tehlikeli boyutlara sürükleyen bir temel ihtiyacımız bağlanma. Sağlıklı ve sağlıksız oluşturduğumuz bağlanmaların dozunu kaçırıp bağımlılık boyutuna geçirdiklerimiz ise bizi hapsetmiş bir şekilde yaşamımızdan alacaklı olur. Yapmamız gerekenler ise zayıflayan irademiz ile gerçekleşir. Bağlandığımız olgular yaşamımızı şekillendirmek için ana figüranlar olurlar. Ve bizler güçlü bir egodan uzak oluruz..

Bağlandığımız şeyleri fark etmeye başladıysak ve ne kadar hayatımızı etkisi altına aldığını görebiliyorsak bir şeyler yapabiliriz. Yaşamımızda bizi iyi hissettiren bir olgu ise tadını çıkarmaya ve iyi oluşumuzu desteklemesine izin verebiliriz. Bize zarar veren bir sarmaşık gibi hayatımızı sarıp sarmaladı ise bir karar alıp değişime izin verecek yollara başvurabiliriz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version