İstikrar

Nilgün Kurtgün 30 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

İstikrarın sözlük anlamı aynı kararda, biçimde sürme, kararlılık ve stabilizasyondur. Evrendeki birçok varlık istikrarını koruma eğilimindedir. Düzenlilik, eylemini sürdürmeye devam etmek, yaşamsal düzeyde öneme sahip olabilmektedir. Örneğin Güneş her gün Doğu’dan doğup Batı’dan batma konusunda istikrarlı olmasaydı gezegende canlılık söz konusu olmazdı. Dünyanın istikrarsızlığı kaosa sürüklenmemize sebep olabilirken bireysel bazda istikrarsızlık bizi duygusal anlamda bir karmaşaya itebilir.

İstikrarımızı sağlamak için ilk etapta kendimizi bilmemiz gereklidir, neyi hedeflediğimizin, neleri yapabileceğimizin ve önceliklerimizin neler olduğunun farkına varmamız için kendimizi tanımaya doğru bir keşfe çıkmalıyız. Önceliklerimizi belirlemek için bir A4 kağıdına liste çıkarabilir ve yanına hedeflerimizi ekleyebiliriz. Kağıt üzerinde kendimizle ilgili yapmak istediklerimizi görmek bu yönde ilerleyebilmek için iyi bir adımdır. Sonrasında bir plan doğrultusunda hedeflerimize ulaşabilmek için bazı alışkanlıklar edinmemiz yararlı olacaktır. Bizim için faydası olacak alışkanlıkları belirleyip bununla ilgili bir takip oluşturmak ve notlar tutmak istikrarı yakalamak için önemlidir. Alışkanlıklarımızı takip edebilmek ve motivasyon oluşturabilmek için “zinciri kırma” yöntemini kullanabiliriz. Peki nedir bu yöntem? Günlük hedef belirliyoruz, bir takvim oluşturup hedefimize ulaştığımız her gün için X işareti ile o güne ait kutucuğu çiziyoruz. Bu çarpıları yapmaya devam ettikçe, hedefimizi uyguladıkça ve alışkanlığa çevirdikçe görüyor olacağız ki zincir meydana getiriyoruz. Tek yapmamız gereken X işaretiyle oluşturduğumuz zincirimizi kırmamak olacaktır. Dolayısıyla biz zinciri kırmadıkça istikrarımızı koruyor olacağız. Dilerseniz bunu bir kağıt üzerinde fiziksel olarak oluşturabilir ya da telefonunuzdan indirebileceğiniz herhangi bir “zinciri kırma” içerikli bir uygulama üzerinden dijital olarak yapabilirsiniz.

İstikrar için ayrıca ajanda kullanımı çok işe yarayacaktır, özellikle motive edici görsellerle desteklenen bir ajanda edinerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Zamanınızı programlamak ve düzene girmek için bedensel egzersizler yapmanız ve biyolojik saat oluşturmanız -her gece aynı saatte uyuyup her sabah aynı saatte uyanmanız- mühimdir. Düzenli yaşam, gerektiği kadar hareket ve lazım oldukça dinlenme içermelidir. İstikrar sağlamak uğruna ne vücudumuzu ne ruhumuzu yıpratma yolunda olmalıyız. Her şeyi dozunda yaşamaya özen göstermeli ve kendimize kulak vermeliyiz, şu an ihtiyacım olan ne? Burada neler oluyor? Sorularını cevaplandırarak hayatımızda olması gereken dengeyi yakalayabiliriz.

Yaşantımızda planımızı rayına koyarken çevremizden beslenmek yerinde bir davranış seçeneğidir. İstikrarımız için pozitif iletişim içinde olmak ve özellikle geniş ailemizle iyi vakit geçirmek destekleyici olacaktır. Ailemize veya sevdiklerimize zaman harcayarak adeta deşarj olmamız, programlı ve verim almamız gereken döneme olumlu yansıyacaktır.

Esenlikler diliyorum.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Uzman Klinik Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version