Kader

İlaha Guluyeva 21 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Kader bize Yaradan tarafından verilen, Yazgı ise kendi seçimlerimizle ve Yaradan’ın takdiriyle elde edilen yaşamdır… (Özer U. Çiller)

Seçme şansınızın olduğu ve olmadığı her şey kaderiniz, seçmedikleriniz ise tercihlerinizdir.

Hayatımız seçtiklerimiz, seçmediklerimiz ve seçemedikerimiz objelerden oluşur. Seçtiğimiz her şey bizim tarzımızı, hayata bakış açımızı, karakterimizi, bizi biz yapan nesnelerdir. Buraya giyindiğimiz kıyafetten tutun, yediğimiz yemek, okuduğumuz kitaplar, izlediğimiz her şey, arkadaşlar, okul, üniversite, yani seçmeyi tercih ettiğimiz ve seçe bildiğimiz her şey dahildir.

Seçmediklerimiz zaten tercih etmediklerimiz, bizden uzak kalan, içinde bizim oluşumuzu barındırmayan şeyler oluyor. Buraya da yukarıda bahsedilenlenlerin tam tersi, yani içinde bizim ait olmamız mümkün olmayan tercihler dahil edilebilir.

Asıl mesele seçemediklerimizde – anne-babadan tutun bütün akrabalar, çocukluk arkadaşlarımız, kültür ve eğitim ortamı, finansal koşullar ve en önemlisi çocukluğumuz. Bunlar yanı sıra değişmemiz de mümkün olmayan veya mümkün olması zor, tarafımızdan olmasa bile seçilmiş ama bize ait seçimlerdir.

Peki ne yapabiliriz? İstemediğimiz bir çocukluk yaşarsak ve geçmişimizde değişmek isteyip de hiç bir zaman değiştiremeyeceğimizlerle ne yapabiliriz?

  1. Öncelikle geçmiş kelimesi kullandığımıza göre ne yaşarsak yaşayalım onun artık geçmişte kaldığını kavramamız gerek.
  2. kendimizi geçmişimizle sevmemiz gerek. Çünkü geçmişte olup, şuan olan ve yaşadığımız her şey bize ait, başka birisine değil. Hatta geçmişimizde yapmış olduğumuz bazı hatalara göre kendimizi affetmemiz ve aynı hatayı yapmama kararı almamız şart.
  3. Ve en mühim olanı kendini geçmişinle ve şu anınla her şeye rağmen kabullenmek. Yani geçmişte yaptığın ve şuan yapmayı tercih etmediğin hatayı geleceğine de yansıtmamak. Aksi takdirde sizi sürekli yanlış yapan birini her özür dilemesinde hayatınızda tutmak adına onu affetmek ve onun değişmesini beklemek kader değildir, bu patatesten portakal performansı beklemektir ve bir tercihtir. Ama “patates” “C vitamini” içermez…

Lakin şunu belirtmekte fayda var ki kaderinizin 50% oranı seçilmiştir, kalan 50% tarafınızdan seçilmeyi bekliyordur yada siz bu seçim hakkını birilerine bırakıp zulüm ile geçen hayatınıza “kader” deyip cehenneminize devam etmeye öncelik tanıyorsunuzdur.

Kader sizin hayatınızdır – seçtiğiniz, seçmedikleriniz ve seçemedikleriniz ile, tercih ettikleriniz, etmedikleriniz ve edemedikleriniz ile – kısaca her şeyi ile sizindir ve bu hayatı bir tek siz yaşarsınız…Onu siz “hayat” yapar ve siz yazarsınız…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Çevirmen / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version