Kirli Düzine: Pestisitler

32 Görüntüleme
3 Dak. Okuma

Her sene Çevre Çalışma Grubu (EWG) yılın pestisitlere en çok maruz kalan 12 besini ile 15 temiz besini açıklamaktadır. Çevre Çalışma Grubu, halkı tarımsal uygulamalar, doğal kaynakların korunması ve kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkisi üzerine eğitmeye odaklanan bir kuruluştur. 1955’ten bu yana pestisit kalıntılarının en çok olduğu besinleri “Kirli Düzine” olarak açıklamaktadır.

Pestisit Nedir?

Pestisitler, tarımda meyve ve sebzeleri böcek, yabani ot baskısı ve hastalıklardan korumak adına yaygın olarak kullanılan maddelerdir. Bu maddeler doğal yani doğada kendiliğinden oluşabilir ya da laboratuvarlarda üretilebilir.

Sentetik pestisitler, raf ömrünü uzatmak için tercih edilirken aynı zamanda hedef olmayan hayvanlar ve durumlar için toksisiteyi en düşük miktarda tutmaya çalışır. Sentetik pestisitlerin bir çok çeşidi vardır ancak en çok ön plana çıkan “Glifosfattır”. Glifosat genelde genetiği değiştirilmiş meyve ve sebzelerin yetiştirilmesinde kullanılan ve maruziyetinin şu anda birçok insanda çeşitli hastalık ve semptomlara yol açtığı bilinmektedir.

Organik ya da biyopestisitler, organik tarım tarafından kullanılan bitkilerde evrimleşmiş ya da doğal olarak oluşan pestisitlerdir. Kullanılan pestisitler ve izinler ülkelerin tarım bakanlıkları tarafından denetlenir ve düzenlenir.

Pestisitler tüketim sonrası vücutta yağ dokuda depolanır ve çeşitli kronik rahatsızlıkların meydana gelmesine zemin hazırlar. Uzun süreli pestisit maruziyetinin solunum sorunları, üreme sorunları, endokrin sistem bozulması, nörolojik hasar ve bazı kanser riskinin artması ile ilişkilendirilmektedir. Özellikle çocuklar pestisitten daha çok zarar görmektedir. Yapılan araştırmalarda uzun süreli ve yüksek pestisit maruziyetine kalan çocukların nörolojik hastalıklara, otizm ve hiperaktivite teşhis oranları giderek artmaktadır.

Ayrıca pestisitler sadece meyve ve sebzelerde değil çim, çiçek, tahıllar ve bahçelerde de bolca kullanılmaktadır. Bu nedenle sadece besinler değil bulunduğumuz çevrede pestisit riski altındadır.

Kirli Düzine

  1. Çilek
  2. Ispanak
  3. Nektarin
  4. Elma
  5. Şeftali
  6. Armut
  7. Kiraz
  8. Üzüm
  9. Kereviz
  10. Domates
  11. Kırmızı biber
  12. Patates

15 Temiz Besin

  1. Mısır
  2. Avokado
  3. Ananas
  4. Soğan
  5. Papaya
  6. Bezelye
  7. Kuşkonmaz
  8. Kavun
  9. Kivi
  10. Lahana
  11. Karpuz
  12. Mantar
  13. Mango
  14. Tatlı patates
  15. Havuç

Evde Pestisitlerden Nasıl Arındırılır?

Soğuk Suda Yıkamak: Yumuşak bir fırça ile soğuk suda meyve ve sebzeleri yıkamak böcek ilaçlarından kalan kalıntıları giderebilir.

Karbonat: Bir çalışmada kabartma tozu ile suda bekletilen sebze ve meyvelerin pestisit giderilmesinde etkili olduğunu göstermiştir.

Kabuklarını Soymak: Özellikle kirli 12 besinin yemeden önce kabuklarının soyulması beslenme sürecinde pestisit alımını azaltacaktır.

Ağartma: Ürünlerin haşlanıp ardından soğuk suya maruz bırakılarak pestisit kalıntılarını giderebilir.

Kaynatma: Suda kaynatılan meyve ve sebzelerin pestisit kalıntılarından arınabilir.

Karbonat Çözeltisi: 1 kaşık karbonat ve 3 litre suyu karıştır, sebze ve meyveleri 15-20 dakika beklet. Ardından su ile güzelce durula.

Sirke Çözeltisi: 2 kaşık sirke 3 litre suyu karıştır, sebze ve meyveleri 15-20 dakika beklet. ardından su ile güzelce durula.

Bu noktada organik tarım ön plana çıkmakla birlikte pestisit gibi böcek ilaçlarından kurtulmak için meyve ve sebze seçimlerimize dikkat ederek evde bu yöntemlerle bir nebze olsun maruziyetini azaltabiliriz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Diyetisyen
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version