Konuşuyoruz İşte

Betül Fırat 43 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Konuşmak, kendini ifade etmek ne kadar güzel. Ancak kendimizi ifade ederken de bunu özenli yapmamız gerekiyor. Özellikle de bir dile mensupsak.

İnsanlar dikkat etmezler genelde konuşurken. Aynı dikkatsizlik yazarken de mevcut. Hâlbuki dili korumak özenli ve dikkatli kullanmaktan geçer.

Kimisi vardır kibarlaşmak için koparcasına incelir ve eski kelimelere sarılır ki anlayanı olmaz, kimisi de vardır dili katleder ki zaten anlaşılmasa da olur.

Dil diyerek geçmemeli. İnsanın karakterine kadar belirler dili nasıl kullandığınız. Ne kadar özenli davranıyorsanız hayatınızda da özenlisiniz demektir. Baştan savmalar zaten ilk etapta belli olur.

Herhangi bir görüşmede bile sizi ilk ele verecek olan kullandığınız dildir. Karşınızdaki kişi diksiyonunuz, nasıl konuştuğunuz ve konuşmalarınızın mimiklerinizle uygunluğuna göre notunuzu vermiştir bile. Ne söylediğiniz sonraki aşama.

Konuşma dilinde olduğu kadar yazma dili de aynıdır. Boşuna değildi herhalde yıllarca okullarda eğitimini almak.

Yazarken de özenli ve dikkatli olmalı insan. Yazacağı kelimeleri seçmek kadar mühimdir vurguları da.

Diğer yandan da milli benlik ile düşünecek olursak da, bir dili korumak için onu gerektiği şekilde iyi kullanmak gerekir. Dilini kaybeden toplumlar, her şeyini kaybeder bilindiği üzere.

Belki günlük hayatta herkes, her zaman dikkat etmiyor olabilir. Dejenere olmaya da en müsait konudur dil. Farklı görünmek için yabancı kelimelerin araya serpiştirilmesi ya da doğal görünmek için şiveli veya kötü kullanılması da bir yerde insanın kimliğini ve karakterini oluşturur.

Dil insanlara göre şekil almaz, almamalıdır da. İnsanlar dile uyum göstermeli ve ona göre şekil almalıdır ki yüzyıllardır kullanılan köklü bir dilden mevzu bahisse.

Her dil toplumuna göre parmak izi gibi farklılık gösterir ve kültürel miras olarak taşınmalıdır. İnsanları birleştirici ve tanımlayıcı özelliği unutulmamalıdır. Toplumları devam ettirmenin yolu da dilini korumaktan geçer.

Aslında çok şey ifade eder dil dediğimiz. Konuşmamızda da onu ne kadar etkin ve iyi kullandığımız önemlidir.

Anlatmaya çalıştığımız her ne olursa olsun dilimizi doğru kullanmak daha tesirlidir. Elbette ki diğer mimik ve beden dili gibi argümanlarla da desteklenmesi gerekir. Yine de konuşma dilinizle, kültürünüzü ve seviyesini desteklemiş olursunuz.

Konuşuyoruz işte, ama nasıl konuşuyoruz diye düşünmek lazım.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar / Şair
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version