Mersin’in Cennet Köşeleri

Özge Güner 46 Görüntüleme Yorum ekle
8 Dak. Okuma

MERSİN İLİNDE GEZİLMESİ GEREKEN 13 MEŞHUR BÖLGE

Acısıyla, tatlısıyla, iyisiyle, kötüsüyle bir yılı daha geride bıraktık. Öncelikle herkesin yeni yılını yürekten kutluyorum. Umarım hepimiz için tüm acıları geride bıraktığımız, bolca güzel haberler aldığımız, mutlu, huzurlu, sağlıklı bir yıl olur. Nice mutlu senelere… Yeni yılın ilk yazısında sizlere cennet şehrimi tanıtmak istedim. Bir Mersinli olarak, doğup büyüdüğüm toprakları sizlere anlatmak için hem heyecanlı hem de böylesi cennet bir yerde yaşadığım için mutluyum. Hazır olun, bu yazıda Akdeniz’in en önemli şehirleri arasında yer alan, tatil ve turizm bakımından önemli yer olan Mersin’i gezmeye doyamayacaksınız. Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen verimli toprakları, şifalı suları ve doğallığıyla Mersin’i birde benim gözümüzden okuyun.

Doğu Akdeniz’de yer alan Mersin ilimizin; doğal ve tarihi bir öneme sahip olması sebebiyle gezilecek yer bakımından da önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebilirim. Güneyin sahil şeridinde, kendine has güzelliklerinin yer aldığı, medeniyetlerin buluşma noktası haline gelmiş sevimli mi sevimli, güzel mi güzel bir şehirdir Mersin…

Bu yazıyı dizimizi bavulunu hazırlamış Mersin il sınırlarına girmiş gezginlere yol göstermek amacıyla hazırladım. Mersin’e geldiyseniz şu 13 noktaya mutlaka uğramalısınız.

  1. Doktorun Yeri (Limonlu): Doktorun yeri Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Limonlu kasabasında yer alır. Lamos deresinin kenarında yer alan Doktorun Yeri harika bir piknik alanıdır. Yeşiller içinde, dere kenarında özellikle sıcak yaz günlerinde bunalan insanların piknik yaptığı mükemmel bir yerdir. Bu doğa harikası yer halk arasında Doktorun Yeri olarak adlandırılır. Vadi içinde akan çayın suyu buz gibidir. Serinlemek için vadinin suyuna girebilir, vadi kenarında piknik yapıp hamaklar kurabilirsiniz.
  2. Zeyne Türbesi (Mut): Zeyne Türbesi; Mersin’in Gülnar ilçesinden Mut ilçesine giderken 26. Kilometrede yer alır. Zeyne kasabasında yer alan türbenin geniş bir bahçesi vardır. Bahçe içerisinde Şeyh Ali Semerkant türbesi bulunur. Türbe özellikle psikolojik sorunları olan kişiler tarafından çok sık ziyaret edilir. Türbe alanı bugün mesire alanı olarak kullanılır. Zeyne Türbesi içsel sıkıntılardan kurtulmak, hayatınızda bir değişiklik yapmak isteyenler için ideal bir gezi bölgesidir. Zeyne Türbesi, Mersin’deki İnanç turizminin en uğrak mekânlarından birisidir.
  3. Yer Köprü Şelalesi (Mut): Mersin ilinin Mut ilçesinde yer alan Yer Köprü şelalesi görülmeye değer mekânlardan birisidir. Şelaleye ulaşmak için aracınızı park ettikten sonra yarım saat yürümeniz gerekir. Şelaleye ulaşmak için yürüme yolunu kullanmalısınız. Şelaleye yürümek için özel bir ayakkabı giymenize gerek yok. Şelale bölgesine aracınızla giriş yapabilirsiniz. Şelaleye ulaşmadan gördüğünüz manzara sizi mest etmeye yetiyor. Şelalenin hemen arkasında muhteşem bir mağara ve göl bulunur. Manzarası mükemmel olan bu bölgede henüz bir konaklama ve yemek için tesis bulunmuyor. Bölgede ateşli piknik yapmak yasaktır. 29 metre yüksekten dökülen şelale gerçekten görülmeye değer bir şelaledir. Burada çok güzel selfi resimler çekilebilirsiniz. Şelale içinde yüzmek yasaktır. Serinlemek ve rahat bir nefes almak için ziyaret edebilirsiniz.
  4. Gilindir Mağarası (Aydıncık): Gilindir Mağarası Mersin ilinin Aydıncık ilçesinde yer alan bir mağaradır. Bugün dünyanın 8. Harikası olarak kabul edilir. Mağaranın çok sıcak ve nemli bir havası vardır. Mağaranın giriş ağzı dar ve basıktır. Bu yüzden mağaradan dışarıya hava alışverişi yoktur. Mağara havası yaz ve kış neredeyse aynıdır. Solunum yolu rahatsızlığı olanların Mağaraya girmesi sağlık açısından uygun değildir. Mağarada yer alan sarkıt ve dikitlere hayran kalacaksınız. Gilindir mağarasının diğer bir adı Aynalıgöl mağarasıdır.
  5. Cennet ve Cehennem Obrukları (Silifke): Mersin ilinin Silifke ilçesinde yer alan Cennet ve Cehennem Obrukları görülmeye değer gezi yerlerinden birisidir. Cennet obruğu bir yer altı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonla meydana gelmiştir. Elips biçiminde ağzı bulunan obruk ağız kısmı 250 metre çapındadır. 70 metre derinliğe sahiptir. Mağara ağzında küçük bir kilise bulunur. Cennet obruğuna inmek için 252 basamaklı taş merdiven kullanılır. Kiliseye 300. Basamaktan sonra ulaşırsınız. Cehennem obruğu ise cennet obruğunun 75 metre kuzeyinde oluşmuştur. Derinliği 128 metre olan obruğun ağzı 50 metre çapındadır. İçbükey bir kenara sahip olduğu için içine inemezsiniz.
  6. Eshab-ı Kehf Mağarası (Tarsus): Eshab-ı Kehf Mağarası Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alan bir inanç turizm merkezidir. Mağara Tarsus ilinin Dedeler Köyü’nde bulunur. Mağara hem Hıristiyanlar için hem de Müslümanlar için kutsal kabul edilir. Doğal çöküntü mağarasına 15 basamaklı bir merdivenden inebilirsiniz. Mağara inde Sultan Abdülaziz Camisi bulunur. Mağara her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
  7. Kız Kalesi (Erdemli): Mersin ilinin Erdemli ilçesinde yer alan Kızkalesi Mersin ilinin en popüler ziyaret alanlarından birisidir. Denizin ortasına inşa edilen Kızkalesi’ne tekne kiralayarak ulaşabilirsiniz. Masmavi denizi, temiz kumsalı ile Kızkalesi denize girmek isteyenler için çok ideal bir yerdir. Kızkalesi’ni görüp de Kızkalesi’ne hayran kalmamak elde değil. Özellikle yazın Kızkalesi’ne mutlaka gitmelisiniz. Kızkalesi’ne ulaşmak için deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Kale içinde yer alan hediyelik alışveriş dükkânlarından sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.
  8. Adamkayalar (Erdemli): Mersin ilinin Erdemli ilçesinde Şeytan Deresi Vadisi içinde yer alır. Dünya’nın en değerli arkeolojik bölgelerinden birisidir. Adamkayalar bölgesini ziyaret etmek için biraz sıkıntı çekersiniz. Çünkü zor bir ulaşıma sahiptir. Ulaşımın zor olmasından dolayı turizm potansiyeli düşüktür. Birçok insan ulaşımın zor olmasından dolayı bölgeyi ziyaret etmez. Zoru seven bir gezginseniz mutlaka bu bölgeyi ziyaret etmelisiniz.
  9. Astım Mağarası (Silifke): Mersin ilinin Silifke ilçesinde Narlıkuyu semtinde bulunan Astım Mağarası Cennet Cehennem obruğunun 300 metre güneybatısında yer alır. Mağara içine demir bir merdivenle inersiniz. Mağara içinde dev sarkıt ve dikitler yer alır. 3. Jeolojik dönemde oluşan bu yer silis minerallerinin çökmesiyle harika bir manzaraya dönüşmüştür. Bu manzarayı görmek için her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bölgeyi ziyaret etmektedir.
  10. Tarsus Şelalesi (Tarsus): Tarsus Şelalesi Mersin ilinin Tarsus ilçesinde Berdan Nehri üzerinde yer alır. Şehrin gürültüsünden kopmak, kafanızı dinlemek ve huzur bulmak için Tarsus Şelalesini ziyaret edebilirsiniz. Şelale bölgesinde restoran, çay bahçesi gibi işletmeler yer alır. Bu işletmelerde kahvaltınızı ve öğlen yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Nehir kenarında çay içmek size büyük bir sakinlik kazandıracak içsel sıkıntılarınızdan kurtulacaksınız. Tarsus Şelalesi ailecek gezilebilecek eğlenceli mekânlardan birisidir. Şelale bölgesi nehrin suyundan dolayı yaz aylarında çok serindir. Yazın Mersin’in sıcağından bunalan bölge halkı serinlemek için Tarsus Şelale bölgesini çok sık ziyaret eder. Bölgede güzel piknikler yapıp unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.
  11. Kayacı Vadisi (Erdemli): Mersin İlinin Erdemli ilçesinde yer alan Kayacı Vadisi coğrafi güzelliği ile ön plana çıkan yerlerden birisidir. Yeşiller içinde yer alan vadiden Limonlu Çayı geçer. Yeşili, tabiatı, temiz havası, buz gibi çayın suyu ile bölgeye gelen insanlar mest oluyor. Vadi kenarında yer alan işletmelerde yemek yiyebilir, çay içebilir, güzel resimler çekilebilirsiniz. Balık tutmak, kaya tırmanışı yapmak, piknik yapmak, resim çekilmek ve kamp kurmak gibi birçok aktiviteyi burada yapabilirsiniz. Mersin il merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Kayacı Vadisi mutlaka gezi rehberinizde yer almalıdır.
  12. Köşekbükü Mağarası (Anamur): Mersin İlinin Anamur ilçesinde yer alan görülmeye değer mağaralarımızdan birisidir. Anamur’un 9 km kuzeybatısında yer alır. Mağara 500 metre karelik bir alan sahiptir. Mağaranın 2000 yıllık bir geçmişi vardır. Mağara özellikle astım hastalığı olanlar tarafından çok sık ziyaret edilir. Mağaranın astım hastalığına iyi geldiği söylenir. Özellikle sağlık turizmi açısından gezilebilecek ender mekanlardan birisidir.
  13. Kleopatra Kapısı (Tarsus): Mersin İlinin Tarsus ilçesinde yer alan Kleopatra kapısı görülmeye değer yerlerden birisidir. Kapı Bizanslılar döneminde inşa edilmiştir. Mersin Tarsus bölgesine geldiyseniz bu kapıyı da mutlak ziyaret etmelisiniz.
Bu İçeriği Paylaş
Yazan Özge Güner
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version