Mindfulness

Gülşah Hizal 11 Görüntüleme 5 Yorum
4 Dak. Okuma

Hayatın Karmaşasından Çıkıp, Hayatı Farkında ve Bilinçli Yaşamaya Ne Dersin?

Kimi zaman hayat karmaşasının içinde kayboluyoruz. Hayat bizi öyle bir içine çeker ki bir oraya bir buraya savrulur dururuz. Başka bir taraftan ise hayatı otomatik pilotta yaşar, günlerin hatta zamanın bile nasıl geçtiğini anlamayız. Öyle bir an gelir ki her şeyin üzerimize geldiği girdabın içinde kaybolur gideriz.

Bu çıkmaz zannedilen durumlardan hayatı farkında ve bilinçli yaşayarak çıkış yolu bulmak bir o kadar kolay aslında. Hayatı bilinçli ve farkında yaşamak hem fiziksel hem ruhsal sağlığınızda büyük farklar meydana getirecektir.

Örneğin; Son yapılan araştırmalarda gösteriyor ki bilinçli farkındalık temelli müdahaleler mevcut depresif semptomlar, anksiyete semptomları, yeme bozukluğu, dikkat eksikliği, panik atak ve hiperaktivite bozukluğu gibi çeşitli psikolojik sorunlar üzerinde faydalı olmasının yanında çocuklardan yaşlılara dek farklı yaş gruplarıyla da olumlu sonuçlar göstermesi oldukça umut verici olmaktadır.

Peki, bu nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim. Size ilk adımda “Mindfulness” yani Bilinçli farkındalıktan bahsederek başlamak istiyorum.

Mindfulness; Otomatik bir işleyişten ziyade bütüncül bir farkındalık durumunu, bu farkındalığı geliştiren bir pratiği, bilgi işlemenin bir modunu ve bir yatkınlığı ifade etmek için kullanılmaktadır. Başka bir deyişle, bilinçli farkındalık hem bireyin sahip olduğu bir kapasite olarak yaşamında yargısal olmayan farkındalığı sergileme eğilimini hem de belirli pratikler yoluyla geliştirdiği bir üst bilişsel modu yansıtmaktadır. Kısaca özetlersem; şimdiki anın deneyimlerine karşı yargılayıcı ve tepkisel olmayan bir şekilde duyguları, düşünceleri ve bedensel duyumları ve bununla birlikte görme, işitme ve koklama gibi dışsal uyarıcıları içine alan bir farkındalık biçimidir.

Şimdi hayatınıza kolaylık katacak bir kaç farkındalık ile başlamayalım.

Her gün yapmakta olduğunuz şeylere farkındalık getirin. Örneğin;

Düşüncelerinizde kaybolmadan dişlerini fırçalamaya ve yemeğin tadını, kokusunu içinize çekin, yürürken ayağınızı her atışınızda ayak tabanınızın hislerine odaklanın, gözlerinizi kapatın ve bulunduğunuz yerde seslere, kokulara odaklanın ve farkında o anı yaşayın.

Elbet ilk zamanlar odaklanmanız zor olacak fakat pes etmeyin. Zamanla bu sürece alışacaksınız.

Başlangıç için sizleri basit fakat bir o kadar etkili bir egzersiz ile sizleri tanıştırmak istiyorum.

Nefes Egzersizi; Duruşunuzu dikleştirin, omuzlarınızı serbest bırakın ve ellerinizi kucağınıza koyun. Vücudunuzu durgun bir hale getirin ve gözlerinizi kapatın ya da önünüzdeki zemine yumuşak bir şekilde bakın. Hiçbir şeyi değiştirmeden sadece nefesinize odaklanın. Nefesinizi en çok hissettiğiniz yerlere; burun deliklerinize, boğazınıza, göğsünüze, karnınıza odaklanın ve tüm dikkatinizi bu noktalara verin. Çoğumuz gibi sizin de dikkatiniz birkaç nefesten sonra dağılmaya başlamış olabilir. Düşünceler, yapılacaklar listeniz, endişe, kuşku ve korku duyguların içinde kaybolmuş olabilirsiniz. Bu durumda kendinizi yargılamadan dikkatinizi tekrar merkez noktanıza nefes alış verişinize yönlendirin. İlk zaman için 2 dakika yeterli olacaktır. Zamanla +1 dakika arttırarak ilerleyebilirsiniz.

Mindfulness egzersizleri, bir anda tek bir şeye odaklanmamızı sağlayan bir “zihinsel egzersiz” gibidir. Zamanla dikkatinizi daha bilinçli bir şekilde yönlendirmede daha yetenekli hale gelirsiniz ve günlük yaşamınızda odaklanmanın faydalarını deneyimlemeye başlarsınız. Dikkatli nefes alma, en yaygın ve yararlı Mindfulness uygulamalarından biridir. Bununla birlikte hayatınızdaki her şeyle ilgili farkındalık oluşturmanız da mümkündür.

Hayatınızı farkında ve bilinçli yaşayarak fark üretmenin işte şimdi tam zamanı.

Sevgilerimle.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
5 Yorum
  • Gülşah Hanım Yazılarınızı dikkat le takip ediyorum güzel düşüncelerinizi burada paylaşmak oldukça faydalı buluyorum teşekkürler

    • Nasıl guzel anlatmışsınız
      Diğer paylaşımlarınızı merakla bekliyorum.
      Gulsah hanım netice ise iyikilerle devam ediyorum😊

  • Gülşah Hanım , bakış açımı değiştirdiğiniz ve hayatıma katkı sağladığınız için teşekkür ediyorum. Bir sonraki yazınızı merakla beklemekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version