Rol Modellik

Mehmet Hatip Denek 59 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Günümüzde sık sık kullandığımız popüler bir konu vardır: Rol modellik…

Bu kavram en basit şekli ile şu anlama geliyor: Örnek alınabilecek insan, örnek olabilen kişiler…

Hayatımızın her tarafında rol modellerimiz çoktur: Bu bir anne, bir baba, bir öğretmen, amca, dayı vb. olabilir çoğaltabiliriz.

Rol modelliği iki yönden inceleyebiliriz. Buna göre:

  1. İyi yönden rol modellik.
  2. Kötü yönden rol modellik.

Düzgün, hatasız yaşamaya çalışan insanları örnek alır, rol model olarak tercih edersek iyiye doğru gideriz.

Eğer kötü yönden insanları örnek olursak, kötü insanları rol model alırsak kötü yöne doğru gideriz.

Geçmişimizi bir hatırlayalım rol model olacak insanlarda şefkat, merhamet, sevgi, saygı ve yardımseverlik gibi birçok güzel ahlak ve davranışları vardı. Onları sevip, örnek alanlar da onlar gibi yetişiyorlardı. Onlar da kendilerinden sonraki insanlara örnek olup, rol model olup, onların iyi yetişmelerine vesile oluyorlardı. Günümüzde ise iyi rol modellik kaldı mi? Ondan pek kalmadı maalesef…

Çocukların gamerları, oyun karakterlerini örnek alması, youtuberların, futbolcuların yaşamlarına özenmeleri, kötü rol modeller ve kötü arkadaş çevresindeki insanları örnek almaya başlaması ve onlar gibi yetişmesi normal hale gelmiştir. Böylece rol modellik de boş bir kavram haline gelmiş oldu.

Yine de umutsuz muyum? Hayır umutluyum. Kıyıda köşede kalmış azınlığın azınlığı olmuş son rol modeller kimseler fark etmeseler de görevlerini en güzeli ile yapıyorlar, davranışlarına yansıtıyorlardır. Bizlere ne düşüyor? Onları örnek almak düşüyor. Toplumumuzdaki ve diğer toplumlardaki bu çöküşlerin önüne kim bilir belki bu şekilde bir set çekebiliriz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version