Saygı

İlaha Guluyeva 18 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Nehrin kaynağına saygısı, denize doğru akmasıdır…
(Recâ Garudi)

Saygı sevgiden üstün histir. Çünkü sevmediğiniz biri ile saygı çerçevesinde bir ilişkinizin olması mümkündür. Ortada sevgi olmasa bile saygı ilişkiyi ayakta tutmaya yetebiliyor. Ama bir tek sevginin olduğu bir ilişki çoğu kez ilişkiyi kurtarmaya biliyor. Çünkü sevgi tek başına yetmiyor. Sevgi beslediğiniz kişiden saygısızlık gördüğünüzde veya sevdiğiniz birine saygısız davrandığınızda bunun iyileşmesi zaman alıyor.

Bir ilişkide saygısızlık sevgisizlikten daha ağır bir yüktür ve sindirilmesi çok zordur. Ama en ideal ilişki sevgi ve saygının dengelenebildiği ilişkidir. Sevgi ve saygının dozunda sağlanması her iki tarafı mutlu etmeye yetiyor. Ben bahsettiğim bu ilişkiyi her türlü ilişkilere atfediyorum: Her türlü ilişkide sevgi ve saygının dengelenmesi çok önemlidir.

Saygını başka şekilde tarif edersem, buna da önyargısızlık derim. Yani bana göre saygı hem de önyargısız davranmaktır. Diyelim karşınızda kafanızı karıştıracak çok karmaşık bir olay vardır ve gördüğünüz manzarada direk size olan yanlış harekete hemen bir açıklama veya sinirlerinize hakim olamayıp ortamı altını üstüne çevirmek istiyorsunuz. Çok zor gözükebilir ama bizim en sinirli halimiz bize en sakin olmamız gerektiğini gösteren halimizdir. Önemli olan kendi hislerinize hakim olup yanlış ve sonradan pişman olacağınız davranışlara yol vermemek. İşte bu zaman önyargısız davranıp olayı öğrenmeniz gerekiyor ki böyle yaptığınızda hem duygularınıza hakim oluyor, hem de ne kendinize ne de karşı taraftakine saygısız eylemde bulunmuş oluyorsunuz. Zaten saygısız eylemlere karşılık, karşılık vermemektir veya sakince haddini bildirmektir. Ama sakın size bilerek yapılan saygısızlığı alttan almayın ve kendi erdeminizi koruyarak içinizde birikenleri ve söylemek istediklerinizi söyleyin. Ama bunları söylerken saygınızı korumanız mutlaktır.

Herkesin saygı seviyesi kendisine olan saygısı ile düz orantılıdır. Doğaya, hayvanlara, insanlara, insanlığa, bütün dünyaya ne kadar hürmet ederseniz, o kadar saygılı insansınız demektir. Ama kendinize saygınız yoksa zaten hiçbir şeye saygılı olmanız mümkün değildir…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Çevirmen / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version