Stendhal Sendromu: Aşırılık Sanatı

Halil Akın Kalkan 35 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Acaba sanat eserleri insanları farklı dünyalara götürüyor, onlara baktıkça daha farklı anlamlar ve özler keşfediyor olabilir mi, aynı zamanda fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara da yol açabilir mi? “Her şeyin fazlası zararlıdır” sözü dilimizin vazgeçilmezi haline geldi, peki sanat nasıl zararlı olabilir? Hiç, “Sanat üretiminizi azaltmalı mısınız?” diyen bir doktor gördünüz mü?

Sanat zehirlenmesi olarak da bilinen Stendhal Sendromu, sanat eserlerine aşırı ilgi nedeniyle ortaya çıkan ve taşikardi, bayılma, baş dönmesi, konfüzyon ve halüsinasyonlara yol açabilen psikosomatik bir hastalıktır. Peki başlangıçta nasıl tanımlandı? Bir Fransız şair, Floransa ziyaretine ilişkin anılarını yazdığı ve “Stendhal” adını verdiği bir eser yayınladı; bu eser, sendromu tanımlama aşamasındaydı.

Tanımlama aşamasına gelince 1989 yılında Ph.D. Graziella Magherini çalıştığı hastanede aynı semptomları gösteren 106 vakayla karşılaştı. İlginçtir ki bu hastaların tek ortak noktası Floransa’da Santa Croce’yi ziyaret eden turistler olmalarıydı ve gösterdikleri semptomlar şunlardı: Hastanın semptomları vardı. Stendhal’in çalışmalarında yaşadıklarına benzer. Araştırma sonucunda Dr. Magrini bu sendromu anlatıyor.

Tedavi aşamasında, Ayranın sanat zehirlenmesine iyi gelip gelmediği belli değil ama tedavi açısından açıklamanın net bir yolu yok. Uzmanlar, semptomatik hastaların, kendilerini etkileyen sanat eserini düşündüklerinde bile aynı semptomları farklı zamanlarda yaşayabileceklerini söylüyor.

İç dünyaları farklı olan insanlar, farklı dış dünyalarla karşılaştıklarında, iki dünya arasındaki büyük farklar, insanların kontrol edilemeyen bir kafa karışıklığı durumuna düşmesine neden olabilir. Öte yandan, kişinin daha önce karşılaşmadığı aşırı doğal veya yapay güzellik izlenimi, kendisinden farklı bir dünyanın sürpriziyle karşılaştığında vücudunun zihinsel durumuna verdiği tepkiyle açıklanabilir. Öyle ki sendrom tüm dünyada aynı belirtilerle ama farklı isimlerle tanımlanıyor. Örneğin Paris ziyaretinden sonra benzer bir durum – Paris Sendromu. , Kudüs Sendromu ve Kudüs ziyaretçileri için daha fazlası. Bilinen. Sendrom sadece insan yapımı sanat eserlerinde ortaya çıkmıyor; aynı tepki doğanın eşsiz güzelliğinde de yaşanabiliyor.

Bu sendromun nedeninin genellikle ziyaretçilerin büyük sanat eserlerini, geçmişin büyüklüğünü ve tarihsel perspektifini görmesine olanak tanıyan bir şehirde, mimaride veya resimde kendini bulma deneyiminin bir ürünü olduğuna inanılıyor.


Kaynakça

  • Ledermann W. Memorias literarias de la difteria: Mark Twain, WG Sebald y el síndrome de Stendhal. Rev Chilena Infectol. 2013; 30 (1): 98-102.
  • Bamforth I. Stendhal sendromu. Br J Gen Uygulaması. 2010; 60 (581): 945.
Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version