Stüdyo Fotoğrafçılığı

Bülent Gedik 15 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

“Yeni Nesil Fotoğrafçının Zor Sınavı”
STÜDYO FOTOĞRAFÇILIĞI

Yirmi yılı aşkın süredir gönül verdiğim fotoğraf sanatı yolunda hem temelden hem de akademik eğitimlerim sonucunda bizi yetiştiren ustalarımızın en çok dikkat ettiği konu stüdyodur.

Peki Neden? Bu kadar önemlidir.

Stüdyo eğitimi Fotoğrafçılığın temelini oluşturur.

  • Işık bilgisi,
  • Işığın çarpma ve bükülme bilgisi,
  • Enstantane ve Diyafram bilgisi,
  • Pozlandırma ve duruş bilgisi,
  • Derinlik ve Alan derinliği

bilgilerini içermektedir.

***

Bu ana başlıkları derinlemesine açarak sıkıcı ve akıcı olmayan bir eğitim yazısı yerine, bir sohbet niteliğinde olmasını yeğlerim. Hadi başlayalım 🙂

Bir fotoğraf stüdyosunda normal şartlarda; bir fon / perde ve çekilecek kişiye ön, derinlik ışığı, omuz ışıkları, saç ve fon ışığı olmak üzere altı ışık yani paraflaş seti bulunmalıdır. Bu üst düzey portre veya model fotoğrafçılığı için uygun standartlardır.

Bütün bunları alacak imkanımız yok ise bir tek ışıkla ve teknik bilgi sayesinde bile iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Işığın çarpma ve bükülme bilgisine sahipseniz bir ışık ve birkaç tane yansıtıcı ile çözebilirsiniz. Gerekli bilgi ışığı hangi açıyla çarptıracağınızdır.

Bir kelime ile anlatmamı isterseniz size sadece: “Bilardo”

Yeni nesil fotoğrafçılar bu sanata gönül verenlere şunu söylemek isterim. Çok pahalı cihazları almak yeterli değildir. Lütfen stüdyo eğitime önem verin.

Stüdyonuz mu yok? Bunu evde bir köşede bile pratik yaparak geliştirebilirsiniz. Artık dijital çağda işler daha da kolay. İnternetten destek alabilirsiniz.

Stüdyosu olanlar için de hayat kurtaran bazı tüyolar vereyim.

  • Çekim yapacağınız stüdyonun ışığın kırılma ve bükülme açıları için duvarların koyu renk tercih edilmesi kontrast renkler elde etmenizi sağlar.
  • Fon perdeniz ne renk olursa olsun, çekeceğiniz modelle arasında en az bir buçuk metre mesafe bulunmalıdır. Bu da size muazzam bir derinlik kazandıracağından, modeli arka plandan ayıran detayları daha iyi elde edersiniz. Tabi ki diyafram bilginiz de bu detayların öne çıkması için kaçınılmaz bir elzem.
  • Stüdyonuzda kaç ışığız olursa olsun, bu ışıkların derecesini ve nereye düştüğünü görmek için tüm ışıkları kapatıp sadece kullandığınız ışıkların pilot lambasını açıp görebilirsiniz. Zamanla ve tecrübeyle de ışıklar açıkken bile bunu görmeyi öğrenirsiniz.
  • Çekime başlamadan önce mutlaka paraflaşlarınızın derecelerini ayarlayın. Deneme çekimi yapıp hangi ışığınızın patladığını, az ya da çok olduğunu test edin. Bu deneme çekimine ve ışık ayarınıza ayıracağınız bir dakika tüm çekimi etkileyecektir.
  • Yüz üzerinde derinlik kazanmak istiyorsanız da önde kullandığınız iki ışığın birini mutlaka bir metre kadar ve burun hizasını taşmayacak şekilde asimetrik yerleştirmelisiniz.

Kısacası ışık demek fotoğraf demektir.

Işığın yönü, derecesi, açısı her şeyi değiştirir.

Bilgi en büyük güçtür.

Fotoğraf sanatı yolunda yeni nesil kuşaklara aydınlık bir yol dilerim.

Kalın sağlıcakla. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version