Yollar

Erdal Özaydın 26 Görüntüleme 2 Yorum
3 Dak. Okuma

Yollar; bizi bir yerden başka yerlere götürüp oraya ulaşmamızı sağlayan ulaşım güzergâhlarıdır. Bunun dışında yollar sadece somut anlamının dışında bazı soyut anlamlar da taşımaktadır. Yollar soyut olarak da; insanların bir karara, sonuca hedef ve amaca ulaşmak için stratejik ve mantıklı düşünce biçimleridir.

Yollar bizim gitmek veya ulaşmak istediğimiz yerlere daha kısa zamanda ve pratik olarak ulaşmamızı sağlar. Aynı zamanda bizim ulaşmak veya varmak istediğimiz yerlere, amaç ve hedeflere bize rehberlik edip rotamızı da belirlememizi sağlar.

Yollar olmasaydı eğer; kimse istediği yere ve hedefe kısa ve doğru zamanda ulaşamazdı. Hep yanlış yollara sapar, zorluklarla karşılaşır, hatalar yapar ve hiç olmadık yerlere varırlardı. Bu yollar normal yollar olduğu gibi, kafamızda belirlediğimiz rota ve stratejik düşünce çizgileri de olabilir. Eğer düşünsel olarak bir fikre ve hedefe ulaşmak istiyorsak önceden kafamızda bunun yollarını; tasarladığımız, çizdiğimiz, planladığımız düşünce ve fikirlerle belirlememiz gerekir. Eğer bunu yapmazsak çok zor, karmaşık ve uzun bir zaman diliminde ancak belirlediğimiz hedefe ulaşabiliriz veya ulaşamayız.

Yollar bu yüzden çok önemli ve rehberdir ulaşmak istediğimiz yer ve hedefler için. Az enerji ile kısa zamanda rahatlıkla istediğimiz yer ve hedeflere gitmemizi ve varmamızı sağlar.

Konfüçyüs’ün; “Ya bir yol bul ya bir yol aç ya da yoldan çekil.” sözü bize yolların ne kadar önemli olduğunu, her şekilde bir yol olması gerektiğini çok güzel bir şekilde ifade ediyor. Yollar olmadan nereye gidersek gidelim doğru bir şekilde gidemeyeceğimizi, gideceğimiz her yerde zorluklarla karşılaşacağımızı bunun için ille de bir yol olması gerektiğini açıkça ifade etmektedır. Bu yüzden yollar ulaşım için hayatımızın vazgeçilmezidir.

Yolların olmadığı bir dünya ulaşımı hep kaos içinde olur. Yollar daha kolay ve refah bir ulaşım ve iletişim için çok önemli bir yere sahiptir. Aynı şekilde soyut olarak kafamızda düşünce ve fikirlerle belirlediğimiz, bize rehber olan plan, proje ve taslaklardan oluşturdumuz yollar için de geçerli. Biz ön düşüncelerimizle önceden düşünüp tasarlamasak, planlamasak kafamızın içi hep bir kaos ve karmaşa içinde olur. Sağlıklı düşünüp bir hedefe ve fikre varamayız. Bu nedenle somut ve soyut yollar hayatı kolaylaştıran çok önemli bir unsurdur.

Biz insanlar hayata gelmiş birer yolcuyuz, bu yüzden her şekilde bir yolumuz olmalı, olmak zorunda. Bu yol; bedensel veya kullandığımız vasıtalar için olabilir, belirlediğimiz hedefler için beynimizde oluşturduğumuz tasarı ve plan olabilir, inançlarımız ve düşüncelerimiz veya edindiğimiz bir dava için olabilir, ideolojik veya politik olabilir, bu yolları daha çok sayabiliriz soyut ve somut olarak. Her şekilde her yer ve alanda yolların olması bize ulaşmak ve varmak istediğimiz yer ve hedefler için kolaylık ve zaman sağlar.

Birer yolcu olarak güzel yollarda yol almanızı dilerim…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version