Acaba Ben de mi Sınır Kişiliğim

Gizem Aksümer 16 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Evet, bazen duyuyorum; “Acaba bende de mi var? Çok dengesiz durumdayım, sınır kişilik olabilir miyim? Tabii ki böyle bir şey olamaz. Her yazımda söylediğim gibi belirli durumlar olabilir, ama bunların patalojik olması için uzun süreli ve sık tekrarı olması gerekir. Herkeste kişilik özelliği olarak görülen durumlar mevcut. Her birini kişilik özelliği olarak gösteriyoruz.

Baktığımızda sınır kişilik nedir? Kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir. Kişi ciddi anlamda uçlarda yaşayabilir hatta bu durum bipolar bozuklukla karıştırılabilir. İkisi arasında farklar bulunmaktadır. Bipolar olan kişide ruh değişiklikleri çok uzun sürelidir, manik ve depresyon döneminde çok uzun zaman geçirir. Sınır kişilikte bu durum kısa sürelidir. Birkaç saat sürebilir. Kesin tedavisi vardır diyemeyiz. Özellikle bilişsel davranışçı terapi kullanılabilir. Bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ile birlikte ilaç tedavisi daha faydalı olur. Peki bu kişilere nasıl davranmalıyız? Bu kişilere duygularınızı açık bir şekilde ifade etmeniz çok iyi gelir.

Örneğin; Bu şekilde davrandığın zaman üzülüyorum, böyle konuştuğunda öfkelenmeye başlıyorum gibi. Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin de duygularını size ifade etmesine izin verin. Kendilerini anlatabilmek ve anlaşılabilmek onlar için önem taşımaktadır. Bu kişilere mümkün olduğunca tutarlı davranmamız gerekmektedir. Atak anında başa çıkabilmek için; duygusal fırtınayı sakinleştirmek, dürtüsellik kontrolü ve de stresi toleransı öğrenmek, kişilerarası becerileri geliştirmek. Hayatımızın içinde tüm kişilik özelliklerini aslında taşıdığımızı unutmamız gerek.

Bir dahaki yazımıza kadar mutlu ve sağlıkla kalın. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version