Histeri mi?

Gizem Aksümer 20 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Histeri mi? Nedir bu histeri?

Biliyorsunuz ki önceden kişilik özellikleri arasından sınır kişilik, obsesif-kompulsif kişilik, bağımlı kişilik ve narsistik kişiliklerden bahsetmiştik. Sırada nam-ı değer histriyonik kişilik bozukluğu-histeri. Bu kişiler nasıldır?

Genellikle çok duygusal yapıları vardır, hep ilgi beklerler. Eğer ilgi odağı olmazlarsa çok rahatsız olurlar. Frapan giyim, baştan çıkarıcı jestler, sözler sıkça başvurdukları şeylerdir. Derinlemesine bir duygusal ilişki kuramazlar. Yüzeysel kalırlar. Yani yaptıkları davranışların diğerlerindeki etkisini pek hesaba katmazlar. Abartılı bir yapıları vardır, mutsuz kişilerdir ama mutlu görünmeye çalışırlar. Özgüvenli, yakın ve iletişime son derece açık görünümlerinin ardında derin bir değersizlik duygusu hakimdir. Dışardan görünümleri, bu değersizlik duygusunu hissetmemek için kullandıkları bir kamuflaj gibidir. Baktığımızda çok derin saklama hakimdir diyebiliriz. Kadınlarda daha fazla görülmektedir. Erkeklerde de iki tür şeklinde görülmektedir. Ya aşırı erkeksi ya da aşırı kadınsı hareketler olarak görülmektedir.

Tedavisinde özellikle, psikoterapide kullanılan psikanalitik – psikodinamik teknikler ve bilişsel terapiler oldukça büyük yarar sağlamaktadır. Öte yandan ülkemizde sık tercih edilmese de, grup terapileri de büyük etki etmektedir. Hastalıkla beraber görülebilecek ek psikiyatrik hastalıklarda ilaç tedavisi de uygulanabilir. Psikoterapi şeklinde yapılacak olan teknikler çok etkilidir. Dikkat çekmek nedir peki? Dikkat çekmek, bir yerde tüm odak noktasının bizde toplanması ki bu da histerik kişilik bozukluğundan farklıdır.

Evet histerik kişilik bozukluğunda da dikkat çekme özelliği vardır, çok daha fazla şekilde ve tek olmak isteyerek. Unutmayın ki hepimiz bizde de var mı diyoruz, ama bu bir kişilik bozukluğu taşıdığımız anlamına gelmez. 🙂 Bir dahaki yazımıza kadar hoşça kalın. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version