Çocuklara Küsmeyin

Nilüfer Kabalı 29 Görüntüleme Yorum ekle
1 Dak. Okuma

Artık senin annen olmayacağım…

Artık istediklerini almayacağım…

Seni duymuyorum…

Artık seninle konuşmuyorum…

Yalnız kalacaksın….

Sözleri ile başlayan küsme eylemini, bir şeye kırılıp ya da kızıp iletişimden kendini çekmek olarak açıklayabiliriz. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda, onlar böyle bir durumla baş etme becerisine henüz sahip değildir. Çocuğa küstüğünüzde “seni olduğun halinle kabul etmiyorum ve senden uzaklaşıyorum” mesajı vermiş oluruz.

Aslında bu örtük bir cezadır  ve çocuk bu tavrın altında yatan amacı anlayamayabilir. Artık sevilmeyeceğinden, anne – babasının kendisinden uzaklaşacağından korkar, endişelenir ve hemen özür dileme – barışma yöntemleri aramaya başlar.

Bu durumda, küsme davranışını seçen ebeveyn kısa vadede kontrolü ele geçirmiş olsa da, çocuk kendini köşeye sıkışmış, çaresiz hisseder ve duygusal olarak yaralanabilir.

Küsmek yerine; çocuğun ihtiyacı olan, yaşına uygun, net ve kesin kurallar koyun. Koyduğunuz kurallara anne ve baba olarak sizler de  uyun ve tutarlı davranın. Eğer çok kızgınsanız, iletişime geçmeden önce sakinleşmeye çalışın. Daha sonra uygun ve anlaşılır bir dille konuşmayı deneyin. Bu tutumunuz çocukla olan ilişkiniz açısından sürdürülebilir ve daha sağlıklı olacaktır. Şunu hiçbir zaman unutmayın ki; yetişkin olan taraf sizsiniz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Eğitimci / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version