Dans

Beytullah Mutlu 41 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Neden Dans?

Dans söz konusu olduğunda, dünya çapında farklı kültürlerdeki farklı insanların dans etmeyi seçmesinin birçok nedeni vardır. Bu makale, dünya çapında insanların dans etmesinin birçok nedenini araştıracak ve belki de günleriniz boyunca dans etmeniz için size yeni teşvikler sağlayacaktır.

Din İçin Dans Etmek

Dünya çapında ve tarih boyunca pek çok din, dansı kendi tanrılarını övmek, mevsimleri kutlamak ve sadece mutluluğun dışsal ifadesi olarak kullanmıştır. Dans söz konusu olduğunda Hıristiyanlık karışık duygulara sahiptir. Bazı dinler, her türlü sosyal dansın yasak eylem veya düşüncelere yol açabileceğini düşünür ve sonuç olarak genel olarak dansa karşı çıkma eğilimindeyken, diğer Hıristiyan dinleri dansın bir zamanı, yeri ve amacı olduğuna inanır. Hatta bazıları dansı dini törenlerine bile katmıştır (örneğin düğünler). Çoğu kişi, konu üzerinde ortaya çıkabilecek hararetli tartışmalar nedeniyle dansın Hıristiyan dini içinde kişisel bir inanç meselesi olduğu konusunda hemfikirdir.

Hindu Dini Dansı

İlahi Olan’ın çeşitli yönlerine ibadet etmenin önemli bir şeklidir. Bu dans biçimi sıklıkla yanlışlıkla Klasik Hint Dansı olarak anılır, ancak gerçekte bir ibadet biçimidir. Her tanrının farklı bir tercihi olduğundan, farklı tanrılar için farklı danslar vardır.

İslam dininin bile ibadet için dans etmenin kendine özgü bir versiyonu vardır. İbadet amacıyla bu dansı yapanlara genellikle Semazen denir.

Silah Dansı

Bu, savaşa hazırlanan Spartalı savaşçılara kadar uzanan uzun bir geçmişi olan bir dans türüdür. Bu dans tarzı, tarih boyunca ve dünya çapında birçok ulus ve kültür tarafından, yaklaşan savaşa hazırlık, eğitim ve moral yükseltme amacıyla kullanılmıştır. Artık yaygın olarak uygulanmamasına ve kesinlikle savaşın öncüsü olmamasına rağmen, Silah Dansının tarihi ve töreni unutulmamalı ve geçmişte işlerin yapılma şeklini onurlandırmak için bugün hala tören etkinliklerinde uygulanmaktadır.

Kızılderili Kabile Dansları

Ayrıca, Kızılderili kabileleri tarafından yaygın olarak savaş dansları olarak anılan dansların, dünya çapında çok uzun ve asil bir tarihe sahip olan silah danslarının büyük olasılıkla aynıları olduğunu da belirtmekte fayda var. Bireysel kabilelerin, diğer kabilelerle savaşmaya hazırlanırken, büyük bir ava hazırlanırken veya sürekli istila ve yer değiştirmeye karşı kendilerini savunmaya hazırlanırken kullandıkları kendi dansları vardı.

Ancak Kızılderili kabilelerinin dans etmesinin tek nedeni savaş ya da yaklaşan savaş değildi. Dans, çeşitli tanrılara tapınmada, kabile törenlerinde veya duanın, kederin, neşenin bireysel ifadelerinde ya da sadece doğayı kucaklamak ve etraflarındaki dünyayla bir olmak gibi önemli bir rol oynadı. Dans, Kızılderili mirası ve kültürü için çok önemlidir. Kızılderili dansı için davulun ritmi önemli bir bileşendir. Dansın temposunu ve yoğunluğunu belirleyen şey davul ritmidir.

Rekabetçi Dans

Dünyanın her yerinde dansın her türünde rekabetçi bir şekilde dans edenler var. Dansın rekreasyonel biçimlerinden manevi dans biçimlerine kadar, yarışmalar şiddetlidir ve yarışmacılar sıklıkla hayatlarını ve boş zamanlarının büyük çoğunluğunu kendi özel dans biçimlerini geliştirmeye ve mükemmelleştirmeye adarlar. Rekabetçi dansta sanatsal ifadeyi, teknik becerileri, kostümleri ve hareketlerin tekdüzeliğini veya uygulanmasını değerlendiren jüri üyeleri vardır. Rekabetçi bir şekilde dans edenlerin rekabetçi kalabilmeleri için zanaatlarına bağlı olmaları gerekir.

Elbette bazı insanlar sırf istedikleri için dans ederler ve bunda kesinlikle yanlış bir şey yoktur. İradeniz dışında yapmaya zorlanmadığınız sürece dans etmek için gerçekten kötü bir neden yoktur. Aksi halde iş dansa gelince, dans etmenin en iyi nedeni müziğin size dans etmekten başka seçenek bırakmamasıdır.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version