Yeşil Çaydaki Kafein

Beytullah Mutlu 76 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Yeşil çayın bir dezavantajının kafein içeriği nedeniyle uykusuzluk olduğu ne kadar doğrudur? Bunu bir “dezavantaj” olarak değerlendirebilirsiniz ancak gece vardiyasında çalışan insanlar buna katılmayacaktır. Doğru, yeşil çay kafein içeriyor ancak kahve ve diğer çaylarla karşılaştırıldığında daha az miktarda ama inanılmaz miktarda antioksidan içeriyor.

Kafein nedir?

Temel olarak merkezi sinir sistemini ve kalbi uyaran bir uyarı görevi gören bir ilaç türüdür. Vücudunda kafein bulunan bir kişi, kan basıncını anında artırabilir ancak kan basıncı üzerinde uzun vadeli kesin bir etkiye dair herhangi bir kanıta sahip olamaz. Uzun süreli kan basıncı artışı hala aşırı miktarda yeşil çay alıyorsanız.

Yeşil çaydaki kafein içeriği, kafeinsizleştirilmediği sürece aynı kalır. Araştırmalara göre yeşil çayın kahveden daha yüksek olma ihtimali daha yüksek ancak hazırlıkla birlikte kişi vücudun aldığı kafeini büyük ölçüde azaltabilir. Nasıl? Sıcak suyun demlenme süresi ve yaprakları kaç kez kullandığınız.

Şaşırtıcı bir şekilde yeşil çaydaki kafein, kahveden alınan kafeine göre daha faydalıdır. Kahveden biraz farklı olarak vücutta çalışır. Yeşil çayın kafeinin yanı sıra kafeinle mükemmel şekilde çalışan vitaminler, yağlar ve tanen gibi başka bileşenleri de vardır.

Kafein farkı

Belirtildiği gibi kahveyle karşılaştırıldığında yeşil çaydaki kafein içeriği insan vücudunda farklı bir yaklaşıma sahip olabiliyor. Kendi içeriği gereği, kafeinin anında yapabileceğinin aksine, kalp atış hızını ve kan basıncını artırmayı tetiklemek zorunda değildir. Tipik olarak yeşil çay, kilo vermek isteyen ancak kafeine duyarlı kişiler için daha uygun bir içecektir.

Kafeinle kilo verin

Çalışmalara göre, kafein vücuttaki metabolizmayı artırma kapasitesine sahiptir ve bu da vücudun aşırı kalori yakmasına yardımcı olur. Yeşil çaydaki kafein içeriği şüphesiz diğer içeceklere göre daha belirgindir ancak içmeyi seçtiğiniz yeşil çayın türüne göre bu miktarı azaltabilirsiniz. Diğer insanların bildiğinin aksine oksidasyonun vücuttaki kafein içeriğini yükseltme kapasitesi yoktur. Gerçek şu ki, bazı çalışmalar yapılmış ve oksidasyon ne kadar uzun olursa kafein içeriğinin de o kadar düşük olacağı bulunmuştur.

Kafeinsiz yeşil çay

Tıbbi amaçlar için yeşil çay bazen kafeinsiz hale getirilir. Kafeinsiz yeşil çay daha hoş bir tada sahiptir ve etkileyici bir antioksidan aktiviteye sahiptir. Kanserin önlenmesinde ve hatta tedavisinde, kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde, kollajen oluşumunda, trigliserit seviyelerinin düşürülmesinde ve damar sertliğinin önlenmesinde oldukça etkilidir.

Bu nedenle, yeşil çayda bulunan kafein, vücudumuzda dolaşan metabolik süreçleri önemli ölçüde azaltabilir ancak kan basıncı ve kalp atış hızı üzerinde herhangi bir etkisi olmaz.

Kafein içeriği

Siyah çayda bulunan kafeinle karşılaştırıldığında yeşil çay bunun yalnızca yarısını oluşturur. Kahveyle karşılaştırıldığında yeşil çayın sadece dörtte biri kadar miktarı vardır, bu da onu yemeklerinize dahil edebileceğiniz mükemmel bir içecek haline getirir. Ancak uyulması gereken önlemler var. Bir gün içinde tüketilmesi gereken orta miktarda yeşil çaydır. En az 4 bardak olmalıdır. Bundan fazlası vücutta hissedilen olumsuz reaksiyonlara neden olacaktır.

Kafeinsiz takviye edici yeşil çayın kullanıma sunulmasıyla istenmeyen etkiler ortadan kaldırılarak faydalar da sağlandı.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version