Deri Çatlakları

Beyza Allahverdiyev 46 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Merhabalar, bu ayki konumuz vücudumuzdaki çatlaklar. Öncelikle neler hakkında konuşacağız onun bilgisini vermek isterim size. Çatlaklar nasıl oluşur, hangi dönemlerde artar, çatlak çeşitleri nelerdir, tedavi yöntemi var mı, kalıcı mı yoksa geçici mi? Hadi gelin bütün sorularımızı şimdiden cevaplayalım.

DERİMİZDEKİ ÇATLAKLAR NEDEN OLUR?

Öncelikle çatlaklar derimizin aşırı derece de gerilmesiyle deri tabaklarının iç kısımdan tabaklar şeklinde ayrılmasıyla oluşur. Oluşma nedenlerine gelecek olursak hızlı kilo alıp verme, hamilelik, ergenlik ve bir çok hormonal değişiklik durumlarında vücut çatlakları görülür.

EN ÇOK HANGİ BÖLGELERE GÖRÜLÜR?

Bölgeler çatlağın nedenlerine göre farklılık gösterir. Hamilelik dönemlerinde çatlaklar karındaki ve kalçalardaki gerilmelerle bu bölgelerde olur. Ergenlik dönemlerinde ise aşırı kilo alıp verme boy uzaması durumları yaygın olarak görüldüğü için iç kol bölgelerinde ve iç bacak bel bölgelerinde görülür.

DERİ ÇATLAKLARI GEÇİCİ Mİ, KALICI MI?

Deri çatlakları kırmızı, beyaz ve mor olarak 3 evreden oluşuyor. Deri ilk çatladığında kırmızı, daha sonrasında mor görünüm alıp, en son derin beyaz izler bırakıyor. Eğer ki derin beyaz izler bırakmadan müdahale edilirse tabi ki %100 bir geçicilik sağlamasa bile bir çoğu yok olabilir. Bununla birlikte genel olarak hamilelik ve ergenlik döneminde kalan çatlarda tedavi maalesef ki mümkün değil.

DERİ ÇATLAKLARINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Deri çatlakları oluşmadan başlamamız gereken bir çok vitamin var. Özellikle E ve C vitamini bunların en önemlisi diyebiliriz. Bunun yanı sıra su tüketimi derinin yenilenmesini arttırır.

Kilo alımına dikkat edip bol miktarda protein tüketimi ilikli et ve suları vücudumuzdaki elastikiyeti arttırdığından ve doğal kolajen olduğundan  dolayı çatlamayı önler.

Bununla birlikte hamilelik döneminde özellikle karın ve kalça bölgelerine çatlaklar oluşmaması için Hindistan cevizi yağı aloe vera jelleri kullanımı bebeğe her hangi bir zararı olamadığı gibi hem gebelikte oluşabilecek çatlaklar hem de kaşıntılardan sizi kurtarır.

ÇATLAK TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Çatlayan bölge için öncelikle uzman estetisyen arkadaşlarımızın önerdiği bir çok tedavi var. Kimyasal peeling, lazer, radyofrekans bunlardan sadece bir kaçı.

En iyi sonuç veren yöntem de şüphesiz ki fraksiyonel lazerdir.

İşlem nasıl yapılır diye merak edenler için, belirlenen bölgelere belirli oranda ısı uygulanarak kolajenlerin sıkılaştırılır ve elastik liflerin oluşumuyla çatlaklara gözle görülür bir azalma olur bunun uygulanma aralığı ise 1 ay olarak belirlenir ve en az 5 seans yapılması gerekir.

Uygulama yapılırken özellikle güneş ışınlarından uzak kalınması gerektiği için genellikle kış ayları tercih edilir ve yapılan ilk gün kış ayı bile olsa, açık olan bir bölüme yapıldıysa, güneş koruyucu kullanılması önerilir.

Çatlak tedavisinde doğal olarak kullanılan yöntemlerde vardır ancak hiç biri tamamen ve etkili çözüm sağlamaz bunun yanı sıra dermatoloji uzmanlarımız verdiği bir takım ilaçlarda bulunmaktadır bunlarda kulaktan duyma olarak değil muayeneye gidilip doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır.

Bu ay da konumuzun sonuna geldik. Geçen ayki yazımda, her yazımın bitiminde size bir sözle veda edeceğimi söylemiştim. Bu ay ki sözümüzle size veda ediyorum, sağlıkla ve huzurla kalın.

“Arşı geç, ferşi atla, sidreyi aş, gör ne var maverada ibrethiz.” (Tevfik Fikret)

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Hemşire
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version