Dert ve Belirsizlik

İlaha Guluyeva 27 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Dert

“Bazen bitmek bilmeyen dertler yağmur olur üstüne yağar. Ama unutma ki, rengarenk gökkuşağı yağmurdan sonra çıkar…” (Mevlana)

İnsanoğlu olarak kısıtlı varlıklarız maalesef. Ne yazık ki karşımızdakinin duygu durumunu anlamamız için hayatımızda en azından bir “dert” tecrübemizin olması gerekli… İnsanoğlu dertle kavrulan bir varlık, tabi kavrulmayı bilenler için.

İçindekiler

Hayatının derdi ile kavrulanlar ve onun anlamını bula bilenler hayatlarının geri kalanını boş geçirmezler. Gerçek değerin ne olduğunu kavrarlar. Demek istediğim hayatınızda bir derdiniz var ise onun gerçek anlamını bulmanız gerekir. Dertle olan sınavından anlam çıkarmayanlar genellikle hep hayatlarından memnun olmayan bireylerdir. Çünkü anlamı arayanlar bulur.

Dertleriniz sizi güçlü yapan, iradenizin güncellemesini sağlayan araçtır…

BELİRSİZLİK

“Belirsizlik; en kötü ihtimalden daha acı vericiydi…” (F.M. Dostoyevski / Yeraltından Notlar kitabından)

Kontrolü elimizden çıktığını fark ettiğimiz her şey bize belirsizliği yaşatır. Dikkatlice bakarsak hayatımızın her anı belirsizliklerle dolu. Yalnız sonucunu kendimize göre belirlediğimizi sandığımız ve tahminde bulunduğumuz her şey adeta kocaman belirsizlikten ibaret. Herhangi bir eylem hayata geçmediği sürece onun kontrolü elimizde değil, ancak hayata geçtikten sonra kontrolün ne kadar kısmının elimizde olup-olmadığını göre biliriz. Zaten neyin kontrolü elimizde ki? Vücudumuzun kontrolü bile elimizde değil: ufak bir şey gözümüze kaçacak diye hemen gözlerimizi kapatırız. Ya da yüzmeyi niye herkes kısa sürede öğrenmeyi beceremez?

Dünyaya gelmenin kontrolü bile bizim elimizde değil, doğduğumuz ailenin, mekanın, büyüdüğümüz evin bile. Neyin kontrolünün peşindeyiz ki? Halbuki hayat su gibi kendini ona bırakanların yanında olur. Hayat su gibi esnek olmayı bilenleri tutar. Tıpkı yüzmeyi öğrendiğinde kendini suya bırakmayı bildiğin gibidir her şey. Sen dene, denemekten bir zarar görmezsin. Her deneme bir tecrübedir – hayatın iyi yada kötü yanlarının tecrübesi. Yaşamımızda belirsizliklerle baş etmenin yollarından biri büyük kontrol gerektiren eylemlere kendi küçük kontrolümüz ile baş edememenin farkında olmaktır.

Belirsizlik onun her zaman olacağının bilincinde olarak hayat ile baş etmenin anahtarıdır…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Çevirmen / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version