Elma ile Gelen Güzellik

Özge Güner 45 Görüntüleme Yorum ekle
6 Dak. Okuma

Cildimiz hem sağlığımızın hem de güzelliğimizin en büyük kalkanı ve en büyük parçasıdır. Sağlıklı ve ışıl ışıl bir cilt için elbette ki düzenli cilt bakımı vazgeçilmez ama esas olan sağlıklı beslenerek derimizi içten de korumak ve sağlıklı tutmaktır. Cildimizin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri beslenme ile aldığımız zaman inanın bakım ve güzelleştirme işleri çok daha kolay olacak hem de kendimize ayırdığımız zaman artacak.

Dengeli ve doğal beslenerek bol bol sebze ve meyve tüketerek cildimizi genç tutmak ve yaşlanmanın etkilerini azaltmak mümkün. Cilt dostu besinler denilince sirkesinden meyvesine kadar her şekilde güzellik mucizesi olan elma tabi ki ilk sırada yer alıyor. Besleyici yönü oldukça güçlü olan ve yaz kış diyetlerin vazgeçilmezi olan elma her gün tüketildiği zaman ciltte yaptığı değişiklikler es geçilemeyecek kadar önemli. Peki elmanın ne gibi faydaları var nasıl tüketirsek yaşlanmanın etkilerini en aza indiririz? Yazımızın devamında tüm bu güzellik ipuçlarını bulabilirsiniz.

Yeşil, sarı veya kırmızı elma… Her biri dört mevsim bulunan ve günlük C vitamini ihtiyacımızı büyük ölçüde karşılayan oldukça sağlıklı meyveler. Elma içerisinde bulunan C vitamini sayesinde antioksidan deposu olup cildimizi serbest radikallerin zararlarına karşı koruyucudur. C vitaminin en önemli faydalarından birisi de kollajen ve bağ dokuların yenilenmesini, hasarlarının giderilmesini ve hızlı bir şekilde onarılmasını sağlamasıdır. Elma da yine içerisinde bulunan C vitamini sayesinde cildimizi yıpranmalara karşı korur onarır ve yeniler. Aynı zamanda sadece korumakla kalmayıp kollajen sentezinde de görev alan C vitaminince oldukça zengin olan elma sadece bu özelliği bile kırışıkları önlemede ve epidermis dokusunu korumada harikalar meydana getirmektedir.

Hem cilt hem beden sağlığını korumada bebeklikten itibaren ihtiyaç duyduğumuz folikasitin de aktif hale gelmesini sağlayan vitaminler zinciri ile kurtarıcımız olan elma hem uygun fiyatı hem de tüketim kolaylığı ile dört mevsim cildimizi koruyan kalkan bir besindir. Daha da önemlisi antioksidan özelliği ile toksinlerin kanserojen etkisini azaltır ve cilt kanseri başta olmak üzere birçok cilt hastalığını önlemeye yardımcı olur.

Tüm vücut dokularında olduğu gibi yüzümüzde ve tüm bedenimizde de kılcal damarlar sağlıklı dolaşım ve kanlanma ile bulunduğu bölgeyi korur ve güçlü tutar. Elma da içerisindeki vitaminler sayesindeki deri altında bulunan kılcal damarların dayanıklı olmasını sağlar, darlaşmasını ya da elastikiyetini kaybetmesinin büyük ölçüde önüne geçer. Cildimizde oluşacak enfeksiyon ve bakteri toksinlerinin neden olabileceği tüm deformasyonları engeller. Cilt kanamalarını, akne oluşumunu engelleyen elma cildimizi besleyerek nem oranının korunmasını da sağlar.

Elmanın cildimiz için bir diğer yararı da A vitamini yönünden de oldukça zengin olan bileşimi sayesinde hücre ve doku bağışıklığı sistemlerinin güçlenmesini sağlar. Cildin parlaklığını ve renk tonu eşitlemesini sağlayan pigmentler sayesinde ten renginin korunmasına da yardımcı olur.

Elma asidik yapısı sayesinde cilt bozulmalarına karşı koruyucudur ve cildinizin elastikiyetini kaybetmemesini sağlar ve hafif kırışıkların oluşmasını önler. Yine içerisinde bol miktarda bulunan fenolik bileşenler ve çözünür lifler derinin özellikle içten korunmasını güçlenmesini  ve tazeliğini kaybetmemesini sağlar. Ayrıca bol su içerek ve elmayı sık tüketerek selülit oluşumunu da en aza indirirsiniz bizden söylemesi.

Evet elmanın cilt için faydalarını saydık peki bu güzel meyveyi nasıl tüketirsek maksimum fayda sağlarız kendimize ve cildimize? Hangi renkte olursa olsun elmayı ekşi veya tatlı fark etmez kabuğuyla tüketmemiz gerekiyor ki hem lifinden hem de vitamin ve karatonlerinden daha fazla yararlanabilelim.

Vitamin ve besin içeriğinden bol bol bahsettiğimiz elmanın tazeliğini ve besin ögelerini korumak için ilk şart çiğ ve kabuklu olarak tüketmek. Mümkün olduğunca doğramak yerine ısırmayı tercih etmelisiniz zira özellikle C vitamini metale değer değmez etkisini yitirmeye başlıyor.

Ara öğün olarak yiyeceğiniz bir orta boy elma sizi tok tutarken metabolizmanızı da hızlandıracağı için cildinizin de canlı ve parlak görünmesini sağlar. Yanında bir fincan limonlu yeşil çay ile elma tüketmek akne oluşumunu engeller, cildinizi ferahlatır ve yatıştırır. Yeşil çay içerisindeki epigallokateşinlerle bileşimi cildimiz için oldukça faydalı olan elma genç bir görünüm için günlük beslenmemizde eksik etmememiz gereken mucizevi bir besin.

Bir diğer seçenek olarak kahvaltıdan yaklaşık iki saat sonra şekersiz türk kahvesi yanında tüketeceğiniz bir elma yine serbest radikallere karşı cildinizi koruyup beslerken adeta bir selülit savar gibi ödem oluşumunu da azaltacaktır.

Elmayı sadece yemek değil maske ve tonik olarak da kullanmak harika bakım önerileri arasında yer alıyor. Yüzünüzü sileceğiniz az bir miktar suya bir iki yemek kaşığı kadar ekleyeceğiniz elma sirkesi bakteri oluşumunu engellerken sivilce ve akne izlerini hafifletir ve tertemiz bir cilt elde etmenizi sağlar. Düzenli bakımda çok güzel sonuçlar alınan bu yöntem pek çoğumuzun bildiği bakım yöntemlerinden biridir aslında.

Yeşil ve ekşi bir elma dilimini akşam yatmadan makyajınızı sildikten sonra cildinizde bekleterek dolaştırarak ciltteki kızarıkları hafifletebilirsiniz. Ya da az bir süt içine rendelenmiş elma ekleyerek de güzel ve doğal bir maske yapmış olursunuz.

Cilt sağlığımızı korumak ve cildi genç tutmak doğal ve sağlıklı beslenerek oldukça çok kolay. Siz de beslenmenizden elmayı ve diğer mevsim meyve sebzelerini eksik etmeyin böylelikle kozmetik ürünlerine bir servet ödemekten kurtulmuş olursunuz. Sağlıklı bir cildin yolu yeterli ve dengeli beslenmekten geçer unutmayın.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Özge Güner
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version