Gaslighting Nedir

Halil Akın Kalkan 23 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Geçtiğimiz yılın en çok aranan kelimesi olan “Gaslighting” hayatımızın her yerinde rast geldiğimiz ama fark etmediğimiz ya da bir tanım içinde kullanmadığımız bir kelimedir. Zira Türkçe karşılığı olmaması da bunun büyük bir göstergesidir. Gaslighting, yani “gaz lambası yapma” terimi, bir kişi gerçeği çarpıtmak veya yalan söylemek yoluyla bir başka kişinin zihnini yıkmak için kullanılan bir taktik olarak kullanır. Bu taktik, bir kişinin gerçeğini çarpıtmak veya yalan söylemek, bir başka kişinin zihnini yıkmak için kullanılır. Bu taktik, rehberlik açıklamalarında kullanılan ve genellikle bir ortak tarafından uygulanan, ancak arkadaşlar, aile üyeleri ve hatta işyerlerinde de kullanılabilir.

Psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemleri arasında, yalan söyleme, insanları suçlamak, onların düşüncelerini ve duygularını küçümseme, onları kontrol etmeye çalışma ve onların zamanlarını ve ilişkilerini kısıtlama gibi yöntemler bulunabilir. Bu tür davranışlar, insanların kişisel ve duygusal güvenliklerini tehdit edebilir ve ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. Benzer bir dil kullanılarak yapılan psikolojik manipülasyon ve taciz, insanların duygularını ve düşüncelerini kontrol etme veya değiştirme amacıyla yapılır. Bu tür davranışlar, insanların öz güvenlerini zayıflatır, kendi değerlerine ve inançlarına güvenlerini sarsar ve onların kişisel haklarını ihlal edebilir. Bu nedenle, psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemleri, kabul edilemez ve kesinlikle hoş karşılanmamalıdır.

Gaslighting, bir kişinin gerçeğini inkâr etmeyi, saklamayı veya anlamayı engellemeyi amaçlar. Bu taktik, bir kişinin kendi güvenini ve inançlarını sorgulamasına ve kendi gerçeklerine olan inancını kaybetmesine neden olabilir. Bu taktik, bir kişinin kendi zihnindeki güvenini ve inançlarını sorgulamasına ve kendi gerçeklerine olan inancını yitirmesine neden olabilir. Örnek verecek olursak bir kadın, kocasının sürekli olarak onun hatırladığı olayları yalanlaması ve bu olayların aslında hiç olmadığını iddia etmesi nedeniyle Gaslighting’e maruz kalmıştır. Kocası, kadının anımsamasını sorgulamak ve onun gerçekleri algılamasını bozmak amacıyla sürekli olarak yalanlar söylemesidir.

Gaslighting’in belirtileri arasında, bir kişinin kendi saklamalarının ve gözlemlerinin yalanlandığını veya çarpıtıldığını hissetmesi, bir kişinin kendi kapasitesine ve hislerine olan güvenini kaybetmesi ve kendi kararlarının ve hareketlerinin sürekli olarak eleştirildiği veya yadsındığını hissetmesi bekleniyor.

Gaslighting, ciddi bir problemdir ve açıklamalarda veya iş yerlerinde bir kişinin psikolojik ve fiziksel faaliyetlerini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, gaslighting ile karşı karşıya olan bir kişi, profesyonel yardım araması önemlidir. Bu yardım, bir terapist veya psikolog gibi bir profesyonel veya bir aile sonuçları veya sosyal hizmetler sonuçları gibi bir profesyonel olabilir. Ayrıca, bir kişinin güvendiği arkadaş veya aile üyelerine de danışarak destek almak yararlı olabilir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version